Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2019,
14.24

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Krka bolhe

Sreda, 30. 10. 2019, 14.24

4 leta, 6 mesecev

Bolhe so aktivne tudi v hladnejšem delu leta

Oglasno sporočilo
Bolhe

Precej razširjeno prepričanje, da z nižjimi temperaturami bolhe postanejo neaktivne, je zmotno. Velja namreč ravno nasprotno: v obdobju jesenskih temperatur in vlažnega ozračja bolhe še bolj privabljajo notranji prostori naših domov.

Bolhe najdemo po vsem svetu in veljajo za najbolj problematične zajedavce psov in mačk. Bolšja slina lahko sproži reakcijo, tako imenovano alergijo na bolšji pik, ki je ena od najpogostejših alergij pri malih živalih. Kaže se s povečanim izpadanjem dlake, hudim srbenjem, praskanjem, grizenjem in polomljeno dlako, povzroči pa lahko tudi hudo bakterijsko okužbo kože in okužbo kože s kvasovkami, ki zahtevata dolgotrajno in drago zdravljenje z antibiotiki. Huda infestacija z bolhami lahko posebno pri mladičih povzroči slabokrvnost in splošno oslabelost.

Bolhe | Foto:

Bolhe prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni

Bolhe so bile v srednjem veku najpomembnejše prenašalke kuge, zaradi katere je umrlo na tisoče ljudi, prenašajo pa tudi tako imenovano bartonelozo ali bolezen mačje praske. Bolhe pogosto prenašajo tudi trakuljo, ki ni nevarna le za pse in mačke, ampak tudi za ljudi. Zato je prav tako zelo pomembna redna zaščita pred notranjimi zajedavci.

Z odpravljanjem bolhavosti imajo lastniki kosmatincev kar nekaj težav, zaradi zapletenega razvojnega kroga bolh – večina jih je namreč v okolici, kjer se žival giblje, v obliki razvojnih oblik, samo pet odstotkov populacije pa so odrasle bolhe. Žival je tako neprestano izpostavljena okužbi iz okolice, redna preventiva pred bolhami skozi vse leto pa je zato zelo pomembna.

Bolhe | Foto:

Poleg uporabe zdravila, ki uničuje odrasle bolhe in njihove razvojne oblike, svetujemo tudi čiščenje prostorov, v katerih žival živi.

  • Temeljito posesajte talne površine in preproge, najbolje dvakrat v dveh zaporednih dneh. Posesajte tudi avto, če se kosmatinec pogosto vozi v njem.
  • Vrečko sesalca čim prej zavrzite, saj se v njej razvojni krog bolh nadaljuje.
  • Ležišče živali operite v pralnem stroju pri temperaturi 60°C ali več.
  • Zdravite vse živali v gospodinjstvu, saj bolhe zajedajo pse in mačke.

Bolhe | Foto:

Izberite zdravilo, ki bo uničilo tudi razvojne oblike bolh

Svoje ljubljenčke lahko učinkovito zaščitite s Krkinimi izdelki. Za zaščito psov in mačk pred klopi in bolhami izberite Fypryst® Combo, notranje zajedavce pa odpravite z izdelkoma Dehinel® za mačke in Dehinel® plus za pse. Za več informacij o bolhah in drugih zajedavcih, ki ogrožajo zdravje vaših domačih ljubljenčkov, ter Krkinih izdelkih obiščite novo spletno stran oduhljadorepa.com.

Besedilo obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.


Naročnik oglasa je Krka, d. d., Novo mesto.

Ne spreglejte