Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
12.25

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

proteini zdravje

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 12.25

1 leto, 8 mesecev

Kakšno vlogo ima konoplja v prehrani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Konoplja zaradi nekoliko drugačnih in lahko prebavljivih beljakovin velja za eno izmed najbolj koristnih rastlin. V prehrani jo uporabljamo predvsem v obliki olja.

Ob besedi konoplja se veliko ljudi zaradi njenega nekoliko manj pozitivnega slovesa ustraši. A odgovorna uporaba konoplje lahko vašemu zdravju in počutju samo koristi. To rastlino namreč v zdravstvene namene uporablja veliko ljudi. Zakaj?

Konopljina semena vsebujejo drugačne in lahko prebavljive beljakovine, ki telesa ne bodo zakisale. V semenih lahko tako najdemo od 20 do 30 odstotkov beljakovin. Poleg tega pa vsebujejo še zelo koristne maščobne kisline omega 3 in redke GLA (gamalinolenske kisline) ter vitamina D in E.

Seme vsebuje tudi vseh osem življenjsko pomembnih aminokislin, ki človeškemu telesu z idealnim razmerjem pomagajo pri tvorbi protiteles in krepitvi imunskega sistema. Konopljino seme pa unikatno dela dejstvo, da kar 65 odstotkov vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Zaradi tako drugačnih sestavin je koristna pri boju proti vsem civilizacijskim boleznim, od holesterola in debelosti do osteoporoze.

Olje v prehrani Konopljo oziroma njena semena najpogosteje uporabljamo v obliki olja, proteinov, moke in semen. Iz celih, zdrobljenih, zmletih, stisnjenih, suhih ali kuhanih semen lahko pripravimo raznolike jedi.

Semena, zmleta v moko, so na primer dobra alternativa pšenični moki, saj ne vsebujejo glutena. Olje, ki je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, uporabljamo za solatne prelive in kuho, ni pa primerno za cvrtje. Olje mora biti shranjeno v hladilniku, v dobro zaprti steklenici. Kalčke lahko uporabimo za solate ali juhe, razkoščičena semena pa lahko dodajamo žitnim in sadnim müslijem.

Konopljini proteini kot vmesni obrok So stranski produkt hladnega stiskanja konopljinih semen, pri katerem se izloči olje. Zmleta semena posušijo in zmeljejo v proteinski prah, ki še vedno vsebuje vse pomembne sestavine konopljinega semena, le da so ti zaradi prahu nekoliko bolj koncentrirani.

V obliki smutija ali drugih napitkov je odličen za športnike, saj regenerira mišično tkivo in pospešuje izgorevanje maščob, ali pa kot hranljiv nadomestek obroka. Velika prednost konopljinih proteinov v primerjavi z drugimi je to, da ima visoko vrednost pH-ja in zato deluje najbolj alkalno. Ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je zelo pomembno, saj zakisanost negativno vpliva na celotni organizem. To pa se kaže tako pri slabšem počutju in izčrpanosti kot pri izgubljanju mišične mase in kondicije.

Konopljino olje dobro tudi v kozmetiki Izdelki iz konoplje so res vsestranski, saj jih lahko poleg v zdravilstvu in prehrambi uporabimo tudi v kozmetiki.

Pripravite si hranilno masko za lase.

Konopljino olje rahlo pogrejte in ga vtrite v lase in lasišče. Lase pokrijte z aluminijasto folijo in pustite delovati od pol ure do ene ure. Kuro ponovite čez dva tedna.

Ne spreglejte