Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
25. 11. 2015,
19.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nosečnica nosečnost zdrava prehrana dojenček

Sreda, 25. 11. 2015, 19.39

5 let, 5 mesecev

Otroku zdrave prehranjevalne navade lahko privzgojimo še pred spočetjem (video)

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zdrave prehranjevalne navade nosečnice otroku ne koristijo le v času, ko je v maternici, temveč bodo nanj vplivale vse njegovo življenje.

Kako jesti za dva? O tem so na posvetu o klinični prehrani v nosečnosti v organizaciji Društva študentov medicine Maribor razpravljali zdravniki in strokovnjaki s področja prehrane, ki so poudarili že znano, da mora biti prehrana nosečnice zdrava.

Zakaj nosečnica ne sme jesti za dva Čeprav ljudsko pravilo pravi, da mora nosečnica jesti za dva, zdravstvena stroka opozarja, da ni tako.

Kot je povedal doktor medicine z inštituta za fiziologijo Sergej Pirkmajer, se namreč poraba energije v nosečnosti relativno malo poveča in vsa energija, ki jo v tem obdobju ženska več porablja, gre za rast in razvoj tkiva otroka in energijske zaloge, da mati lahko predvsem v zadnjem trimesečju zmore do poroda in za dojenje.

Prehrana nosečnic ni bistveno drugačna od siceršnje zdrave prehrane Sama prehrana nosečnic se sicer bistveno ne razlikuje od siceršnje zdrave prehrane, je pa koristno jesti manjše in enakomerno porazdeljene obroke, torej pet, šest obrokov dnevno, da dobi enakomerno oskrbo z živili, pa je poudaril inženir živilstva Eugen Benedik.

Pomembna je tudi hidracija, a nosečnica naj pije vodo, nesladkane pijače in negazirano mineralno pijačo. Absolutno pa naj odpadejo pijače s prostim ali dodanim sladkorjem, torej vsi sokovi in tudi smutiji.

Benedik je še posebej poudaril, da je najbolj priporočljivo uživati lokalno pridelano in sezonsko prehrano, čim manj predelano in čim bolj kakovostno hrano. Dodal je še, da bolj ko se omejuje izbor živil, večje je tveganje za pomanjkanje hranil.

Kako otroku privzgojiti zdrave prehranjevalne navade Zdrave prehranjevalne navade človeku lahko vprogramiramo, postopek pa se začne že pred samo nosečnostjo, je poudaril Benedik. Prehransko programiranje namreč traja tisoč dni – kaj mati je, je pomembno tri mesece pred spočetjem (tu je pomembno tudi, kaj je oče), celo nosečnost in dve leti po rojstvu.

Da prehranjevalne navade nosečnice vplivajo na zdravje otroka tudi v njegovi odrasli dobi, je opozorila tudi pediatrinja Dušanka Mičetić Turk.

Konference, ki so jo organizirali študenti medicine, ki pri študiju pogrešajo predavanja na temo prehrane, udeležili pa so se je tudi njihovi kolegi s farmacije, z babištva in živilstva. Med poslušalci so bile tudi nosečnice ter zdravniki in babice.

Osnova predavanja je bila sicer učbenik Klinična prehrana v nosečnosti. Ena izmed njenih avtoric Živa Novak Antolič je izrazila navdušenje, da so študenti medicine, bodoči zdravniki izrazili zanimanje tudi za področje prehrane, ki je v življenju zelo pomembno, a se nanj pogosto pozablja.

Ne spreglejte