Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
12.30

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Vsebini omogoča Curaden Slovenija d.o.o.

Natisni članek

nasmeh zobje Curaprox Curaden advertorial ortodont ortodonstko zdravljenje

Torek, 16. 4. 2024, 12.30

1 teden, 3 dni

Pomen vzdrževanja ustne higiene med ortodontskim zdravljenjem

Vsebini omogoča Curaden Slovenija d.o.o.
Curaden | Foto Arhiv ponudnika

Foto: Arhiv ponudnika

Brezhibna ustna higiena je obvezna spremljevalka ortodontskih pacientov, saj se lahko ob neustrezni higieni hitro pojavijo negativne posledice, kot so karies, vnetje dlesni ali celo parodontalna bolezen.

Za ortodontsko terapijo se odločijo tisti, ki imajo nepravilnosti pri postavitvi zob ali v prostorskem odnosu zgornje in spodnje čeljusti, in tisti, ki niso zadovoljni z estetiko svojega nasmeha. Ortodontska terapija lahko z vzpostavitvijo ustrezne postavitve zob prepreči ali omili številne težave, kot so neustrezna obraba zob, motnje čeljustnega sklepa in pa tudi težave, ki so posledica onemogočenega vzdrževanja ustne higiene zaradi neustreznih prostorskih razmer.

Izbira ustreznih pripomočkov je ključnega pomena. | Foto: Arhiv ponudnika Izbira ustreznih pripomočkov je ključnega pomena. Foto: Arhiv ponudnika

Skriti kotički – zahtevnejše čiščenje

Vzdrževanje odlične ustne higiene je pri pacientih, ki so vključeni v ortodontsko zdravljenje, še pomembnejše kot pri drugih ljudeh. Že osnovne težave, kot so tesna stanja, rotacije ali malpozicije zob, pacientom močno otežijo ali pa celo onemogočijo učinkovito čiščenje vseh zobnih površin. Raziskave dokazujejo, da uporaba fiksnih ortodontskih aparatov lahko še dodatno poslabša dostop do nekaterih kotičkov v ustni votlini, hkrati pa aparat z nosilci, žičkami in gumicami deluje kot retencijsko mesto za plak, kar kopičenje zobnih oblog samo še poveča. Prav tako na teh mestih zastajajo koščki hrane, kar še dodatno vodi v razrast bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo in vnetje dlesni.

Ščetka z utorom je obvezen pripomoček za čiščenje okoli nosilcev zobnega aparata. | Foto: Arhiv ponudnika Ščetka z utorom je obvezen pripomoček za čiščenje okoli nosilcev zobnega aparata. Foto: Arhiv ponudnika

Poravnani ali zdravi zobje? Oboje.

Dlesen, ki je vneta zaradi plaka, postane pordela, boleča in ob ščetkanju lahko krvavi. Če vnetja dlesni ne odpravimo pravočasno, bo napredovalo v parodontalno bolezen, ki vodi v izgubo zob. Ohranjanje ustrezne ustne higiene torej zagotavlja, da ortodontsko zdravljenje poteka učinkovito in brez zapletov, hkrati pa zagotavlja ustno zdravje po prenehanju z ortodontsko terapijo.

Kaj potrebujemo za vsakodnevno ustno nego

Pri fiksnih ortodontskih aparatih se srečujemo z zahtevnim čiščenjem vseh zobnih površin, saj je aparat čvrsto pritrjen na zobe in nam onemogoča enostaven dostop. Pomembno je, da preprečimo nabiranje zobnega plaka okoli nosilcev, žic in gumic. Pri tem nam lahko pomagajo:

  • Prilagojena mehka ortodontska zobna ščetka, ki ima sredinsko vrsto ščetin skrajšano, s čimer omogoči enostaven dostop za čiščenje neposredno nad ortodontskim aparatom. Prav tako je primerna za čiščenje področja dlesni z modificirano Bassovo tehniko, ki učinkovito odstrani plak s področja dlesni.
  • Ščetka z enim snopom ščetin za težje dostopna mesta, kjer so na primer zobje zelo tesno skupaj ali pa so rotirani.
  • Medzobne ščetke, s katerimi lahko učinkovito počistimo območje aparata in z njimi enostavno dosežemo predele pod žico in okoli nosilcev. Seveda so medzobne ščetke namenjene tudi čiščenju medzobnih prostorov, ki jih je nemogoče doseči z navadno zobno nitko, saj nam pot skozi medzobni stik onemogoča žica aparata.
  • Ortodontska nitka, ki ima zadebeljen del, s katerim lažje vstopimo v medzobni prostor, saj se nitka ne zvije.

Najučinkovitejši pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov | Foto: Arhiv ponudnika Najučinkovitejši pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov Foto: Arhiv ponudnika

Snemni aparati in težko dostopna mesta

Pri snemnih ortodontskih aparatih, h katerim sodijo tudi trenutno zelo priljubljene nevidne opornice, je čiščenje lažje, saj aparat pred umivanjem zob odstranimo iz ust. V tem primeru se srečujemo s težavami, ki jih povzročajo ortodontske nepravilnosti, zato moramo čiščenju posvetiti dodatno pozornost. Za čiščenje zob uporabljamo mehko zobno ščetko, s katero učinkovito odstranimo zobni plak in ne ranimo dlesni. Težje dostopna mesta lažje dosežemo s čopasto ščetko, medzobne prostore pa lahko očistimo tako z medzobnimi ščetkami kot z zobno nitko. Ne smemo pozabiti na čiščenje zobnih aparatov, ki jih prav tako temeljito poščetkamo, da preprečimo razrast bakterij.

Vložek v skrb za ustno zdravje se obrestuje

Čeprav je vzdrževanje ustne higiene med ortodontsko terapijo zahtevno, imamo na voljo dovolj ustreznih pripomočkov, s katerimi lahko natančno očistimo svoje zobe. Z njihovo uporabo in primernimi tehnikami ščetkanja lahko pacienti ohranijo zdrave zobe in obzobna tkiva ter si s tem zagotovijo odlične rezultate ortodontske terapije in posledično čudovit, zdrav nasmeh.


Avtorica prispevka: Valentina Težak, dr. dent. med.

Ne spreglejte