NATISNI PISAVA

V DKino na SiOL TV

Shine a Light

Dokumentarec Martina Scorseseja o koncertni turneji legendarne skupine The Rolling Stones, preko katerega doživimo bistvo, spektakularnost in genialnost kultnih rockerjev.

Pin It

Režija: Martin Scorsese
Nastopajo: Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards, Ron Wood, Darryl Jones
Žanr: Glasbeni dokumentarec
Dolžina: 116 minut
IMDb: 7,2/10

Pin It

Scorsese je film in svoj odnos do legendarne skupine opisal z besedami: "Med leti 1963 in 1970 sem nenehno poslušal Rolling Stonese. Naposled se je zgodilo, da je njihova glasba močno zaznamovala tudi moj film Ulice zla in precej drugih filmov tudi, do neke mere Pobesnelega bika, vsekakor pa Dobre fante in Casino. Pri vizualizaciji posameznih sekvenc in prizorov v Ulicah zla mi je kot neposreden navdih služila glasba Rolling Stonesov, življenje s to glasbo, poslušanje te glasbe. Ni šlo samo za pesmi, ki sem jih uporabil v filmu. Šlo je za zvok in vzdušje njihove glasbe, za njihovo držo. Kar nisem mogel nehati poslušati. Zraven sem si zamišljal filmske prizore. In jih interpretiral. Ni šlo samo za domišljanje prizorov ali posnetkov. V filmsko pripoved sem dejansko preslikaval dogodke iz lastnega življenja, pri čemer me je navdihovala glasba Rolling Stonesov. Moj dolg do njihove glasbe je neizmerljiv. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Sam pri sebi si mislim, da sem ta koncertni film napravil že pred štiridesetimi leti. Samo slučajno sem ga posnel šele zdaj."

Pin It

Zanimivosti:

• "Shine a Light Martina Scorseseja je morda najbolj intimen dokumentarec vseh časov o kakšen živem rokenrol koncertu," je o filmu zapisal Roger Ebert, znameniti kritik Chicago Sun-Timesa in edini predstavnik svoje stroke, ki je prejel pulitzerjevo nagrado.
• Če boste pozorni, boste lahko med občinstvom na koncertu opazili Brucea Willisa in oskarjevca Benicia Del Tora.

SiOL TV:
Na daljincu izberite kanal 200 – DKino.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino (www.dkino.si).

Filmski napovednik:

V DKino na SiOL TV si oglejte tudi:

Lou Reed: Berlin (Lou Reed's Berlin)

Izjemen koncertni film, na katerem je nominiranec za oskarja Julian Schnabel zabeležil zgodovinski trenutek, ko je Lou Reed prvič v živo izvajal skladbe z legendarne plošče Berlin iz leta 1973.

Foto: Fivia
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Katera od naštetih serij, ki si jih lahko ogledate v videoteki Pickbox na SiOL TV, vam je najbolj všeč?

Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.