NATISNI PISAVA

V videoteki DKino na SiOL TV

Melanholija (Melancholia)

Mojstrovina kontroverznega Larsa von Trierja, ki je bila razglašena za najboljši evropski film leta, Kirsten Dunst pa je v Cannesu prejela nagrado za najboljšo igralko.

Pin It

Režija: Lars von Trier
Igrajo: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård, Brady Corbet, Cameron Spurr, Charlotte Rampling, Jesper Christensen, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier
Žanr: Misteriozna drama
Dolžina: 134 minut
IMDb: 7,3/10

Pin It

V von Trierjevem čudovitem filmu o koncu sveta Justine in Michael praznujeta svojo poroko na razkošni zabavi v imenitnem domovanju njene sestre Claire in svaka Johna. A naj se manično-depresivna nevesta še tako trudi, se poročno slavje kmalu sprevrže v popolno katastrofo: družinske napetosti se stopnjujejo, zakoni se krhajo. Zemlji pa se medtem neusmiljeno približuje orjaški pobegli planet Melanholija ...

Lars von Trier je ustvaril osupljivo avdiovizualno fantazijo epskih razsežnosti in wagnerjanskega duha, ki žanr poročne komedije brezšivno zasuka v film psihološke in kozmične katastrofe.

Izjave kritikov:

Izjave kritikov:

"Von Trier je tokrat svoj umetniški izraz ujel v krhko ravnovesje, ki mu je pri kakšnih prejšnjih izdelkih spolzelo iz rok. Lahko bi rekli, da mu je konec sveta očitno dobro del. Fotografija je magična in ne, apokalipsa res še nikoli ni bila videti tako dobro. So filmi, ki zgolj pripovedujejo zgodbo (in to lahko počnejo odlično), in so filmi, ki so umetnost. Melanholija je ganljiva umetniška izpoved." Irena Jenko, Planet Siol.net (Celotno recenzijo filma si lahko preberete tukaj.)

"Osupljivo. Film, ki vas spravi v stanje ekstaze. Ganljiva mojstrovina, zaznamovana z neverjetno vizionarsko globino." Lisa Scwarzbaum, Entertainment Weekly

"Spektakularna predstava, od kakršne ne morete odvrniti pogleda. Monumentalno ambiciozen film. Ko sem odhajal iz kinodvorane, je bilo, kot bi lebdel, bil sem pomlajen in nadvse srečen." J. Hoberman, The Village Voice

"Von Trier predstavi svojo vizijo zadnjih trenutkov človeškega življenja v jedrnatem poetičnem uvodu. In ta se ponaša z nekaj najbolj presunljivimi sekvencami v počasnem posnetku, kar sem jih kdaj videla." Barbara Scharres, Chicago Sun-Times

"Fantastično. Brez dvoma najsijajnejša predstava Kirsten Dunst." John Powers, Vogue

Portret režiserja:

Portret režiserja:

Lars von Trier (rojen leta 1956 v Köbenhavnu na Danskem) je leta 1983 diplomiral na filmski akademiji, nato pa nekaj časa snemal reklame in glasbene spote. Leta 1995 je s Thomasom Vinterbergom sestavil filmski manifest danske Dogme 95. Od tedaj velja za enega najbolj inovativnih evropskih režiserjev. Posnel je filme Element zločina, Medea, Evropa, Lom valov, Idioti, Plesalka v temi, Dogville in Manderlay – prva dela še nedokončane "ameriške trilogije" –, Antikrist in najnovejšo Melanholijo.

Za svoje delo je prejel številne nagrade na mednarodnih festivalih. V Cannesu je za film Plesalka v temi prejel celo zlato palmo, pa tudi veliko nagrado žirije za Lom valov. Nagrado za najboljšo igralko sta tam prejeli Charlotte Gainsbourg za vlogo v Antikristu in Kirsten Dunst za Melanholijo, medtem ko si je von Trier na zadnji izdaji canskega festivala s svojimi spornimi izjavami prislužil še status "persone non grate".

Napovednik filma:

SiOL TV:
Na daljincu izberite kanal 5 – DKino Hiti.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino (www.dkino.si).

Preberite še:

OCENA FILMA: Melanholija

Eden najbolj umirjenih (ja, kljub apokaliptični noti) Von Trierjevih filmov prinaša študijo depresije, večplasten komentar na sodobno družbo in konec sveta, ki še nikoli ni bil tako poetičen.

S Telekomom Slovenije brezplačno na Liffe!

Telekom Slovenije vas v času 24. Liffa vabi v drugo preddverje Cankarjevega doma, kjer si boste lahko brezplačno ogledali filme, ki so v preteklih letih navduševali obiskovalce festivala.

V DKino na SiOL TV si oglejte tudi:

Oslo, 31. avgusta (Oslo, 31. august)

Stilizirana in čustveno silovita drama Joachima Trierja o človeku, ki na melanholičnem in nostalgičnem postopanju po norveški prestolnici išče razloge za življenje.

Planet Siol.net
Foto: Continental film
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Katera od naštetih serij, ki si jih lahko ogledate v videoteki Pickbox na SiOL TV, vam je najbolj všeč?

Fotogalerija
Mesto, ki ga obiščite še letos in si tam privoščite vsaj zajtrk

Dunaj v tem času diši po praženih mandljih, punču in drugem, kar ponujajo na stojnicah. Vendar pa Dunaj niso le božični sejmi, kot tudi ne le nekdanje cesarske palače, kavarne in torta sacher.