0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

V DKino na SiOL TV

Cinema Komunisto

Odlični, večkrat nagrajeni dokumentarec o zlatem obdobju jugoslovanske filmske industrije in njenem propadu, ki ga je posnela mlada srbska režiserka Mila Turajlić.

0
0
0
0
0
Pin It

Režija: Mila Turajlić
Nastopajo: Veljko Bulajić, Velimir Bata Živojinović, Aleksandar Leka Konstatinović, Steva Petrović, Gile Djurić
Žanr: Dokumentarec
Dolžina: 100 minut
IMDb: 8,3/10

Pin It

Zgodba o filmskem studiu, kjer je nastajala zgodovina Jugoslavije. Zgodba o človeku, ki je vsak večer obsesivno gledal filme, medtem ko je podnevi vodil državo ter bral in popravljal scenarije prihodnjih filmov. Zgodba o času, ko je Jugoslavija veljala za Hollywood vzhoda. V zakulisje zlatega obdobja jugoslovanske filmske industrije nas popeljejo dolgoletni Titov osebni kinooperater Leka Konstantinović, njegov najljubši režiser Veljko Bulajić, zvezda partizanskega filma Bata Živojinović in drugi.

Kolaž prizorov iz pozabljenih jugoslovanskih filmov, arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev pripoveduje zgodbo o vzponu in padcu "Hollywooda vzhoda" in o ustvarjanju mita o Jugoslaviji na filmskem platnu. Prvenec mlade srbske režiserke je nostalgična, grenko-sladka zgodba o državi, ki ne obstaja več ... razen v filmu.

Pin It

Izjave kritikov:

"Če se dežela prelevi v film, razpade, ko se film konča. Toda ironično, Jugoslavija, izpolnitev hollywoodskega sna (film, v katerem lahko živiš!), je dokončno postala film prav v trenutku, ko je razpadla – ko je izginila. Danes obstaja le še v filmih. Od nje je ostal le dobri, stari, smešni film." Marcel Štefančič, jr., Mladina

"Avtorica se je resno in zrelo lotila nadvse zahtevnega dela in ustvarila vznemirljiv in energičen, sladko-kisel in izjemno gledljiv dokumentarec, ki ni le fascinanten pogled v zgodbo o gradnji federativne republike Jugoslavije, njenem predsedniku in vrhovnem producentu Titu in razvoju jugoslovanske kinematografije, temveč predstavlja tudi pomemben doprinos k zgodovini svetovnega filma." Dubravka Lakić, Politika

"Jugoslovanska filmska produkcija je skupaj s samo državo propadla po Titovi smrti, a oboje je znova obujeno v tem dinamičnem in navdušujočem poklonu filmski industriji." Cara Cusumano, Tribeca Film Festival

"Elegantno sestavljen časovni stroj." Eric Hynes, The Village Voice

Pin It

Portret režiserke:

Mila Turajlić (letnik 1979) je diplomirala na oddelku za filmsko in televizijsko produkcijo na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, magistrirala na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede ter specializirala dokumentarni film na pariški La Fémis. Delala je kot asistentka režije in koordinatorka produkcije in bila med ustanovitelji beograjskega festivala dokumentarnega filma 7 veličastnih. Cinema Komunisto je njen celovečerni prvenec.

Napovednik filma:

SiOL TV:
Na daljincu izberite kanal 200 – DKino.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino (www.dkino.si).

Preberite tudi:

Planet Siol.net
Foto: Demiurg

Ključne besede: Cinema Komunisto, Mila Turajlić

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Katera novost v videoteki DKino na SiOL TV vam je najbolj všeč oziroma si jo najbolj želite ogledati?

Fotogalerija
Shod proti novemu zakonu o visokem šolstvu

Na Kongresnem trgu se je začel protestni shod proti novemu zakonu o visokem šolstvu. Pobudniki protesta so prepričani, da zakon uvaja šolnine na rednem študiju in poglablja komercializacijo univerz.