0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

V DKino na SiOL TV

Rokoborec (The Wrestler)

Življenjska vloga Mickeyja Rourka v mojstrovini Darrena Aronofskega o ostarelem rokoborcu, ki je prejela zlatega beneškega leva in bila nominirana za dva oskarja.

0
0
0
0
0
Pin It

Režija: Darren Aronofsky
Igrajo: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Mark Margolis, Todd Barry, Wass Stevens
Žanr: Športna drama
Dolžina: 110 minut
IMDb: 8,0/10 (top 250 #211)

Pin It

V poznih osemdesetih prejšnjega stoletja je Randy "The Ram" Robinson (Mickey Rourke) blestel kot zvezda ameriške profesionalne rokoborbe. Danes, dvajset let pozneje, iz svojega zgaranega, postaranega telesa izžema poslednje atome moči, ko nastopa pred peščicami najzvestejših občudovalcev po zanikrnih telovadnicah v predmestju New Jerseyja.

Odtujen je od svoje hčerke (Evan Rachel Wood) in osamljen, živi zgolj še za kratke trenutke v ringu, ki pa so le bleda, popačena senca pretekle slave. Srčni napad ga prisili v pokoj in Randy se znajde pred težavno nalogo premisleka o smotru svojega obstoja. Poskuša se približati hčerki, zaplete se celo v nežen, romantičen odnos z lokalno striptizeto Cassidy (Marisa Tomei), vendar nič ne more zapolniti strašne praznine v njegovih prsih, ki zeva kot posledica upokojitve. Kljub strogim navodilom zdravnika in prošnjam vseh tistih, ki so mu prišli blizu, se Randy znova poda v ring.

Pretresljiv, natančen in s toplino prežet portret psihično in fizično izmučenega sanjača, ki se zoperstavi vsem, še tako usodnim in silovitim preprekam, da bi znova zaživel svoje sanje.

Nagrade:

Zlati lev za najboljši film v Benetkah 2008. Dve nominaciji za oskarja 2008: za glavno moško (Mickey Rourke) in stransko žensko vlogo (Marisa Tomei). Zlati globus za najboljšo moško vlogo (Rourke) in najboljšo pesem (Bruce Springsteen). BAFTA za najboljšo moško vlogo (Rourke).

Pin It

"Nihče še ni posnel resnega filma o rokoborbi in vedno sem se spraševal, zakaj je temu tako. Mislim, da večina ljudi profesionalne ameriške rokoborbe preprosto ne jemlje resno. Zdi se jim smešna, tudi neumna. Bolj pa, ko sem se začel sam spuščati v svet rokoborbe in ga preučevati, bolj sem odkrival, za kako kompleksen in tragičen svet gre v resnici. Stopnja smrtnosti v tej igri je preprosto vrtoglava. In dejstvo, da fenomen ni preučen, je res nenavadno. Sploh glede na to, da je rokoborba tako priljubljena. Gre za eno najbolj priljubljenih oblik zabave v Ameriki, ki pa je še nihče ni podrobneje preučil." Darren Aronofsky, režiser

"Mickey Rourke, prisoten v prav vsakem prizoru, če ne celo v vsakem posnetku, navdušuje z izjemnim fizičnim nastopom, za katerega se zdi, da predstavlja jedro in esenco filma. Film se ponaša z načrtno surovim, mračnjaškim videzom; kot bi ga posnela brata Dardenne." J. Hoberman, The Village Voice

"Povedano preprosto – najboljši film leta!" Ben Mankiewicz, At the Movies

"Film pokaže, da je lahko meja med realnostjo in igro tako v filmih kot v rokoborbi precej bolj zabrisana, kot bi pričakovali." A. O. Scott, New York Times

"Rourke je ustvaril spodbujajoč, humoren in globoko ganljiv portret, ki ga lahko takoj umestimo med največje ikonske filmske nastope vseh časov." Todd McCarthy, Variety

"Malo je filmov, za katere bi s tako gotovostjo zapisal, da so sodobne mojstrovine, kot za film Rokoborec." Gorazd Trušnovec, Polet

Pin It

Zanimivosti:

• Gre za precej skromno produkcijo, saj je proračun filma znašal manj kot šest milijonov ameriških dolarjev. Mickey Rourke in Bruce Springsteen, ki je posnel naslovno pesem, sta se honorarju odpovedala, Axl Rose pa je filmu zastonj odstopil legendarno pesem skupine Guns N' Roses Sweet Child O'Mine.
• Čeprav je bil Rourke režiserjeva prva izbira za vlogo Randyja Robinsona, so studijski vodilni možje želeli, da bi v vlogi nastopil Nicolas Cage. Darren Aronofsky je pri izbiri glavnega igralca vztrajal.
• Režiser Aronofsky in igralka Marisa Tomei, prejemnica oskarja za stransko vlogo v komediji Moj bratranec Vinny, sta obiskovala isto srednjo šolo, ki se imenuje po Edwardu R. Murrowu – znamenitem televizijskem novinarju, čigar spor s senatorjem Josephom McCarthyjem je George Clooney prikazal v filmu Lahko noč in srečno.
• Samo dva dni po tem, ko je bil dokončan, je bil Rokoborec prikazan v tekmovalnem programu beneškega filmskega festivala, kjer je prejel zlatega leva za najboljši film. Režiser Wim Wenders, ki je tistega leta predsedoval žiriji, bi Rourku podelil tudi nagrado za najboljšega igralca, a ker pravila festivala določajo, da isti film ne more prejeti obeh nagrad, je Rourke ostal praznih rok.
• Rourke je prejel številna druga igralska priznanja, medtem ko se mu je oskar izmuznil – kipec je prejel Sean Penn za vlogo v biografski drami Milk. V stranski igralski kategoriji se je za oskarja že tretjič potegovala Marisa Tomei, ki je morala tokrat priznati premoč Penélope Cruz (Ljubezen v Barceloni).
Scotta Siegela, ki v filmu igra preprodajalca steroidov, so nekaj mesecev po premieri filma aretirali zaradi posedovanja steroidov in napada na policista.
• Film naj bi rokoborca in igralca Roddyja Piperja tako ganil, da se je po projekciji filma zlomil in planil v jok.

Napovednik filma:

SiOL TV:
Na daljincu izberite kanal 5 – DKino Hiti.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino (www.dkino.si).

V DKino na SiOL TV si oglejte tudi:

Ali

Odlični Will Smith v biografiji Muhammada Alija, boksarske legende in enega največjih športnikov vseh časov. Dve nominaciji za oskarja, tudi za najboljšega igralca!

Planet Siol.net
Foto: Blitz Film & Video Distribution
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Katera od naštetih komedij iz superkategorije Smeh po francosko, ki si jih lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV, vas je najbolj nasmejala?

Fotogalerija
Seksi kopalke Beach Bunny

Prestolnica zabave, nočnih razvratov in neskončnih plaž Miami je v okviru tedna mode ponudila tudi vročo predstavitev seksi kopalk.