NATISNI PISAVA

V DKino na SiOL TV

Viharni vrh (Wuthering Heights)

Drzna in nadvse izvirna priredba angleške literarne klasike, v kateri se aktualna družbena problematika prepleta z večnimi temami, kot so ljubezen, sovraštvo in pohlep.

Pin It

Režija: Andrea Arnold
Igrajo: Kaya Scodelario, James Howson, Solomon Glave, Shannon Beer, Steve Evets, Oliver Milburn, Paul Hilton
Žanr: Drama
Dolžina: 123 minut
IMDb: 6,3/10

Pin It

Gospod Earnshaw na svojo osamljeno kmetijo sredi yorkshirskih močvirij nekega dne pripelje zapuščenega temnopoltega dečka Heatcliffa, ki ga je našel na ulicah Liverpoola. Vzgaja ga skupaj s svojima otrokoma, nežno hčerko Cathy in sinom Hindleyjem. Med Heathcliffom in Cathy se stke močna vez, njuni srečni dnevi pa se kmalu končajo, saj po očetovi smrti kmetijo prevzame Hindley, ki je Heathcliffu vse prej kot naklonjen. Edgar Linton, sin bogatih veleposestnikov, zaprosi Catherine za roko. Cathy, razpeta med čustvi in razumom, pa s svojo odločitvijo sproži plaz tragičnih dogodkov, katerih posledice močno zaznamujejo obe družini.

"Roman Viharni vrh je gotski, feminističen, socialističen, freudovski, incestuozen, okruten in instinktiven. Poskušati vse to spojiti v film je ambiciozna in morda nespametna naloga. Živeti s tem zadnjih osemnajst mesecev je bilo težko. Zelo sem hvaležna za barje, ptice, vešče, pse in nebo. Vendar je bilo boleče in morda mi ta zgodba nikoli več ne bo dala dušnega miru. Nisem prepričana, da bi mi ga morala. Nisem prepričana, da bi ga komurkoli morala." Andrea Arnold, režiserka in koscenaristka

Pin It

Zanimivosti:

• Ljubezenski roman pisateljice Emily Brontë je izšel leta 1847, avtorica pa ga je izdala pod psevdonimom Ellis Bell.
• Roman je doživel številne upodobitve: prva znana filmska priredba je nastala leta 1920 v režiji A. V. Brambla, vendar film danes velja za izgubljenega. Luis Buñuel je leta 1954 posnel Glas v viharju, špansko-katoliško interpretacijo romana, postavljeno v mehiško puščavo. Hurlevent Jacquesa Rivetta iz leta 1985 se dogaja v južni Franciji v 30. letih 20. stoletja. Japonska različica Arashi ga oka režiserja Yoshide Yoshishige iz leta 1988 je skrajno pesimistično videnje romana, umeščeno ob vznožje japonske vulkanske svete gore. Najbolj znana priredba romana pa je hollywoodska melodrama Williama Wylerja z Laurenceom Olivierjem v vlogi Heathcliffa.
• Viharni vrh Andree Arnold je prva priredba romana, v kateri je Heathcliffa upodobil temnopolti igralec (James Howson).
• Režiserka in nekdanja televizijska igralka Andrea Arnold je leta 2005 prejela oskarja za svoj kratki film Wasp. Leto pozneje je posnela svoj celovečerni prvenec Rdeča cesta, za katerega je v Cannesu prejela veliko nagrado žirije, ta uspeh pa je ponovila tudi s svojim drugim celovečercem, dramo Akvarij (Fish Tank).

Napovednik filma:

SiOL TV:
Na daljincu izberite kanal 200 – DKino.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino (www.dkino.si).

Preberite še:

OCENA FILMA: Viharni vrh

V filmu Viharni vrh se na mračen način prepletajo tematike ljubezni, zavračanja, zaničevanja, bolečine, brutalnosti in obupa.

Planet Siol.net
Foto: Fivia
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kateri od naštetih filmov, ki so bili v preteklih letih prikazani na Liffu in si jih lahko ogledate v videoteki DKino na SiOL TV, vas je najbolj navdušil?

Fotogalerija
Planica v vsej svoji lepoti na drugačen način (video)

Za vas smo preleteli prenovljeni tekaško-skakalni center v Planici, ki bo s slovesnim odprtjem luč sveta povsem uradno ugledal 11. decembra.