0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Da Vinci Learning TV vrhunci tedna

Avtor: DVL

Da Vinci Learning je eden najboljših izobraževalnih TV-programov na svetu, ki vam ponuja izbrane dokumentarne oddaje za vse starostne skupine, ob katerih boste uživali v izjemno zanimivih vsebinah.

0
0
0
0
0

Časovni popotniki – Ti bo uspelo? (Timeblazers – Can You Dig It?)

Časovni popotniki – Ti bo uspelo? (Timeblazers – Can You Dig It?) Pin It

Arheologija je eden izmed ključnih pripomočkov v življenju zgodovinarja. Če sodimo po tem, kar so arheologi odkrili o izgubljeni majevski civilizaciji, ji Alex lahko samo prikima. Po dinozavrih popotniki raziščejo še druge znamenite arheologe, kot so Thomas Jefferson, ki je izkopaval indijanske artefakte, Heinrich Schliemann, ki je odkril dolgo izgubljeno grško Trojo, ali Howard Carter, ki mu je uspel veliki met, potem ko je odkril grobnico faraona Tutankamona leta 1922. Potem ko odpotujejo v davno preteklost dinozavrov, Sam in Jen pojasnita Alexu razliko med arheologijo in paleontologijo – kar jim nakoplje težave dinozavrskih razsežnosti.

Da Vinci Learning TV spored:

02.10. ob 17.00

Kaj in kako – Indijanci in Divji zahod (How and Why – Indians and the Wild West)

Kaj in kako – Indijanci in Divji zahod (How and Why – Indians and the Wild West) Pin It

Dolga tisočletja so Indijanci živeli na ameriški celini v miru. A nekega dne je celino odkril tujec po imenu Krištof Kolumb. Ta je nameraval odkriti krajšo pomorsko pot do Indije. Namesto da bi obplul Afriko, je ladje usmeril na zahod. Ko je leta 1492 dosegel kopno, je tamkajšnje prebivalce poimenoval Indijanci. Mislil je, da je pristal v Indiji. Šele pozneje je postalo jasno, da je Kolumb pravzaprav odkril novo celino – Ameriko – oziroma deželo divjakov, kot so Indijance nepravično prav tako imenovali. Novica, da je v Ameriki dovolj zemlje za vse, je v mnogih Evropejcih, ki sta jih v tistem času pestili lakota in revščina, budila upe za boljše življenje.

Tekom stoletij se je iz Evrope v Ameriko preselilo vse več ljudi. V 19. stoletju so s trebuhom za kruhom šli stotisoči. Kjer je bila zemlja rodovitna, so priseljenci pregnali ali pobili domačine, pogosto so jih preprosto prisilili, da so jim zemljo odprodali za smešno nizko ceno. Potem ko so poselili Vzhodno obalo, so se ljudje usmerili na zahod. Zaradi tako imenovane »zlate mrzlice« so manjša mesta s preprostimi kolibami, točilnicami in igralnicami rastla kot gobe po dežju. Obet hitrega zaslužka s kopanjem zlata je zvabil mnoge na »Divji zahod«. Ko so kopalci zlata rudnik izčrpali, so se preselili na naslednji kraj, ki je obetal zaslužek. Za seboj so pustili prazne hiše in duhove.

Da Vinci Learning TV spored:

03.10. ob 16.30

Marvi Hämmer (Marvi Hämmer – Series 4/Episode 85)

Marvi Hämmer (Marvi Hämmer – Series 4/Episode 85) Pin It

Življenje z divjimi živalmi je za družino van der Merwe nekaj povsem normalnega. Družina vzame bolne in poškodovane živali, pa tudi sirote k sebi in jim da nov dom. Živijo v Namibiji v južnem delu Afrike.

Hijene sodijo med najbolj značilne afriške plenilce. V klanu vlada stroga družbena hierarhija. Samica je vselej na vrhu. Hijene običajno opisujemo kot mrhovinarje, a lisaste hijene skoraj vselej lovijo lastni plen.

Paznik v živalskem vrtu se za mlado siroto gorile plazi po vseh štirih, medtem ko se morajo paglavci žabe rdečeokice naučiti, kako naj razlikujejo med materinim gibanjem in gibanjem sovražnih živali. Zakaj? Spoznajte v naravoslovnem kvizu Marvija Hämmerja.

Da Vinci Learning TV spored:

05.10. ob 19.00

Napovednik TV programa Da Vinci Learning:

Foto: DVL
Anketa

Katera novost v videoteki DKino na SiOL TV vam je najbolj všeč oziroma si jo najbolj želite ogledati?

Fotogalerija
Shod proti novemu zakonu o visokem šolstvu

Na Kongresnem trgu se je začel protestni shod proti novemu zakonu o visokem šolstvu. Pobudniki protesta so prepričani, da zakon uvaja šolnine na rednem študiju in poglablja komercializacijo univerz.