TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2009,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 8. 2009, 19.18

8 let

Veselko ostaja na čelu Luke Koper, Marzi in Babič odstopila iz uprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko po več kot šest ur trajajoči seji nadzornega sveta za zdaj ostaja na čelu družbe.

S članoma uprave Marjanom Babičem in Borisom Marzijem pa so nadzorniki dosegli sporazum o prekinitvi pogodbe, in jima predlagali tromesečni odpovedni rok.

Nadzorniki so se seznanili s strategijo razvoja luke Nadzorniki, ki so se seznanili z Veselkovo strategijo razvoja Luke Koper, bodo o rešitvah, ki jih je predlagal predsednik uprave, razmislili do prihodnje seje, ki bo predvidoma 11. septembra.

"Nadzorniki smo se seznanili z Veselkovo vizijo razvoja vodenja podjetja, vendar smo si vzeli nekaj časa, da o predstavitvi razmislimo," je odločitev nadzornega sveta pojasnil predsednik nadzornega sveta Janez Požar. Do prihodnje seje bo tako znano, ali je Veselko nadzornike s predlaganimi ukrepi prepričal, ali pa bodo tudi njemu predlagali odstop.

Veselko odločitev nadzornega sveta komentira kot korektno. Zatrdil je še, da verjame v program, ki ga je danes predstavil nadzornikom, o tem, ali bi morebiti pristal na to, da bi v upravi sodeloval le kot član, pa ni želel govoriti.

Z Babičem in Marzijem dosegli sporazum o prekinitvi pogodbe S članoma uprave Marjanom Babičem in Borisom Marzijem so nadzorniki, kot je dejal Požar, dosegli sporazum o prekinitvi pogodbe, in jima predlagali tromesečni odpovedni rok. "Menimo, da nekdo, ki je bil tako obremenjen s posli prejšnje uprave, nima več prostora v naši viziji družbe," je odločitev pojasnil Požar. Po besedah Veselka bi bilo dobro, da uprava nove člane dobi čim prej, najverjetneje jih bodo predlagali že na prihodnji seji 11. septembra.

Nadzorniki so se seznanili s poročilom o polletnem poslovanju družbe. Poslovni prihodki Luke Koper so se v prvem polletju zmanjšali za 11 odstotkov, pretovor pa za petino. "Kazalci so obrnjeni navzdol, plače pa rastejo. Zaposlenih je bilo več ljudi, ki so ustvarili manj, imajo pa 16 odstotkov višje plače," je položaj pojasnil Požar.

"Razmišljamo tudi o dezinvesticijah" Upravi so nadzorniki naložili, naj izdela vizijo, kako s plačami vnaprej, in pripravi črne scenarije za primer, da bi se kriza nadaljevala in bi pretovor padel. Po trditvah Veselka so v Luki plače, ki so bile vezane na individualne pogodbe, že prilagodili, za morebitno nižanje ostalih plač pa se bodo odločili na podlagi rezultatov analize.

Program za sanacijo pristanišča, ki ga je predstavil Veselko, aktivnosti Luke Koper po njegovih besedah ponovno usmerja k njeni osnovni dejavnosti, torej pristaniškemu sistemu. Luka Koper se iz zalednih terminalov kljub temu ne namerava umakniti. "Razmišljamo tudi o dezinvesticijah," je še dejal Veselko.

NS se je seznanil tudi z izsledki izredne revizije Nadzorni svet Luke Koper se je seznanil tudi z izsledki prvega kroga izredne revizije, ki jo v Luki Koper opravlja revizijska hiša Pricewaterhouse Coopers. "Identificirali smo šest ali sedem kritičnih točk," je dejal Požar. Nadzorniki so upravi naložili, naj razmisli, ali naj družba še sodeluje v določenih investicijah, oziroma najde rešitev za težave, na katere opozarja revizija.

Luka Koper ne bo financirala gradnje "turbo krožišča" Poročilo drugega kroga revizije bodo nadzorniki dobili na mizo čez slabe tri mesece, temu pa bo sledil še zadnji tretji krog, ki bo dal konkretne predloge, na podlagi katerih se bodo v družbi odločili za morebitne odškodninske tožbe.

Nadzorniki so tudi odpravili sklep, ki ga je na zadnji seji sprejel nadzorni svet v prejšnji sestavi, da Luka Koper ne bo financirala gradnje "turbo krožišča" pri stavbi Lesnine. Odločitev o tem so nadzorniki prepustili upravi.

Ne spreglejte