TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2009,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 19. 12. 2009, 11.03

8 let

Veselko: S sindikatom se bom soočil z iskrenim dialogom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko se namerava s sindikatom žerjavistov, ki je zaradi zahteve po izplačilu 13. plače sprožil belo stavko, soočiti z "odprtim in iskrenim dialogom".

"Razumem željo sindikatov po 13. plači, vendar gre za različno razumevanje kolektivne pogodbe," je za Sobotno prilogo Dela poudaril Veselko. "Uprava zagotovo ne bo tista, ki bi pogodbo kršila" Kolektivna pogodba po besedah Veselka "predvideva mehanizme, kako zgladiti tovrstne nesporazume, in uprava zagotovo ne bo tista, ki bi pogodbo kršila". Sindikati bodo morali, če bodo vztrajali pri namerni manjši produktivnosti, nositi svoj del odgovornosti, je dodal.

Luka Koper se po Veselkovih navedbah po fizičnem obsegu in po prihodkih letos vrača v leto 2006. Tekoče poslovanje prvi mož Luke Koper sicer ocenjuje kot relativno dobro, finančni del pa je zaradi amortizacije, odplačila glavnice in obresti za najeta posojila problematičen.

"Ključnih bo nekaj 10 milijonov evrov slabitev" Končne sodbe o poslovanju v letošnjem letu zaradi slabitve naložb v Intereuropo in TTI po Veselkovem še ni mogoče podati. Kot pojasnjuje, bo šlo verjetno za nekaj 10 milijonov evrov slabitev, ki bodo "ključno vplivale" na rezultat Luke Koper.

V prihodnjem letu manj investicij V prihodnjem letu odpuščanj ne predvidevajo, zagotovo pa bo manj investicij, ki bodo omejene na vzdrževanje luške infrastrukture. Za urejanje tirov, terena, cest in vzdrževanje skladišč, pomolov in bazenov bo Luka Koper prihodnje leto predvidoma namenila 35 milijonov evrov.

Načrtujejo tudi nadaljevanje krčenja stroškov in odprodajo tistih finančnih in drugih naložb, "ki niso neposredno vezane na osnovno dejavnost Luke Koper". Novih zalednih terminalov Luka Koper zaradi finančne situacije ne bo kupovala, zdajšnje pa bi radi čim prej spravili v obratovanje, je še poudaril Veselko.

"DPN kot jamstvo za razvoj pristanišča in lokalnega okolja" Sprejetje državnega prostorskega načrta (DPN) je po besedah Veselka jamstvo za razvoj pristanišča in lokalnega okolja. Luka Koper tretji pomol potrebuje, vendar se gradnja naslednjih pet let zagotovo še ne bo začela, je ocenil Veselko. Terminal za razsute tovore, ki razburja Ankarančane, pa je po njegovem "sestavni del Luke Koper in bo še nekaj časa ostal".

Če se bo pristanišče razvijalo v skladu z DPN, bo po Veselkovem potreben določen priliv svežega kapitala, bodisi v obliki dokapitalizacije, strateškega partnerstva ali kako drugače. Zanimanja je po njegovem precej tako med ladjarji, terminalisti in vkrcatelji kot med drugimi partnerji Luke Koper.

"Zamenjave zaradi reorganizacije" Odkar je junija letos prevzel vodstvo uprave, je bilo v Luki Koper po Veselkovi oceni poleg nekdanjega vodstva zamenjanih kakih deset ljudi, kar vključuje tudi "zamenjave zaradi reorganizacije". "Zamenjan je bil tisti, ki ni sprejel pravil igre, in tisti, za katerega se je pokazalo, da teh pravil igre ne obvlada," poudarja Veselko, ki pravi, da "seznama za odstrel" nima.

Ne spreglejte