TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2009,
18.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 9. 7. 2009, 18.42

8 let

Veselko želi delo v petletnem mandatu opraviti profesionalno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je spregovoril o razmerah v Luki Koper in aktivnostih v prvih treh tednih vodenja družbe.

"Prihajam iz gospodarstva in v gospodarstvu so moji edini izzivi, s političnimi pritiski pa se ne ukvarjam," je dejal Veselko, ki želi delo v petletnem mandatu opraviti na "profesionalen in posloven način". "Junija je bilo na Luki kaotično stanje" Veselko je poudaril, da je ob nastopu funkcije predsednika uprave Luke Koper junija letos v družbi vladalo kaotično stanje. Časa za premislek in analizo si ni vzel, pač pa takoj začel z ukrepi. Imenovali so notranjega revizorja, omogočili začetek dela posebnemu revizorju družbe PricewaterhouseCoopers in sestavili "krizne ekipe" iz vrst zaposlenih, ki so med drugim preverile določne luške investicije in poslovanje družbe. Uprava se je tudi sestala z nekaterimi pomembnimi partnerji iz vrst ladjarjev, špediterjev in avtomobilskih proizvajalcev.

"Nesmoterno zaposlovanje in škodljive pogodbe" Rezultati, ki so jih zbrali do zdaj, po njegovih besedah kažejo na "nesmotrno" zaposlovanje v zadnjih treh letih na področju individualnih pogodb. V letih 2007 in 2008 je družba okvirno 1,3 milijona evrov namenila za zunanje storitve in izvajalce. "Imeli smo lastne zaposlene, ki so gledali v zrak, storitve, ki bi jih lahko opravili sami, pa so izvajale zunanje službe," je pojasnil Veselko. Poleg tega je Luka Koper sklepala po Veselkovem "škodljive pogodbe", s katerimi se je obvezala plačevati najemnine za zemljišča, ki niso bila v luški lasti. "Luka je na parcelah investirala. Tam imamo zdaj črne gradnje, za katere po nalogih inšpekcij plačujemo kazni," je opozoril Veselko.

"Smisleno razmisliti o garažni hiši" V prihodnje se bo po Veselkovih besedah treba odločiti, s katerimi investicijami nadaljevati, in izbrati tiste, "ki lahko v najkrajšem času začnejo ustvarjati prihodek". Glede na padec pretovora avtomobilov je po Veselkovem mnenju smiselno razmisliti o nadaljevanju gradnje garažne hiše. Nove upravne stavbe Luka po njegovem ne potrebuje. Nadaljevanje projekta izgradnje potniškega terminala, Luka ga je lani jeseni zastavila v sodelovanju s koprsko občino in Istrabenzom, pa Veselko ocenjuje pozitivno.

Glede zalednih terminalov po trditvah Veselka še ugotavljajo, kateri sodijo v kontekst družbe. Veselko poudarja, da je osnovna dejavnost Luke sicer pretovor, da pa "določeno zaledje v smislu dobrih zalednih povezav in terminalov mora obstajati, če želimo o Luki Koper razmišljati kot o nosilcu severno jadranske poti".

"Vzpostaviti je treba zaupanje" "Vzpostaviti je treba zaupanje, urediti razmerja med posameznimi deležniki in začeti zmagovati," je o receptu za izhod iz težav dejal Veselko, ki Luko Koper v prihodnje vidi kot "prvo luko na severnem Jadranu" in najpomembnejšo vstopno točko za trge srednje in vzhodne Evrope. Gospodarska kriza je po njegovem za družbo lahko priložnost, da pritegne tovor, ki v zaostrenih razmerah "išče racionalizacijo".

Na sestanku z ministrom Patrickom Vlačičem, ki je po njegovih besedah potekal korektno, sta si z ministrom "izmenjala zgodbe". "Pojasnil sem mu svoje motive za sprejem izziva, minister pa je povedal svoje mnenje," je pojasnil Veselko. Z ministrom naj bi se pogovarjala le o razmerah v družbi, o njegovi prihodnosti kot predsedniku uprave pa, tako Veselko, nista govorila. Sicer pa naj bi se z ministrom strinjala, da je ključnega pomena za razvoj pristanišča gradnja tretjega pomola, kakovostna železniška povezava z zaledjem in čimprejšnje sprejetje prostorskega načrta. Razgrnitev naj bi se zgodila letos jeseni.

Časar je odklonil delovno mesto O tem, kaj se bo zgodilo na skupščini v ponedeljek, Veselko ni želel špekulirati, prav tako tudi ne, ali se bo obdržal na čelu uprave. Poudaril je, da lahko družba uspe samo s poslovno, ne s politično logiko.

Razrešenemu predsedniku uprave Robertu Časarju so v Luki Koper ponudili delovno mesto, ki ga je odklonil. S Časarjem je Luka zato danes prekinila delovno razmerje, do odpravnine pa ni upravičen. Razrešeni član uprave Aldo Babič je trenutno na bolniškem dopustu.

Matoz sam prekinil sodelovanje Odvetnik Matoz po besedah Veselka z Luko Koper ne sodeluje več, sodelovanje pa naj bi prekinil sam. "Imamo lastno pravno službo, ki je kos pravniškim problemom," ocenjuje Veselko in poudarja, da si želi skupnega jezika z občino Koper. Kot je znano, je župan Boris Popovič nasprotoval njegovemu imenovanju za predsednika uprave.

Ker je preteklost Luke Koper po Veselkovem zaznamovana z netransparentnostjo in policijskimi preiskavami, je pomembno, da svoje delo čim prej opravijo kriminalisti in posebni revizor. "Vsa dejanja je potrebno preučiti in primerno ukrepati. Če je potrebno, morajo ljudje, ki so vanje vpleteni, odgovarjati, kajti poslovna škoda je narejena, in to v obdobju, ki ni rožnato," zaključuje Veselko.

Ne spreglejte