TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 6. 2009,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 20. 6. 2009, 12.22

8 let

Vlačič: Veselko ne uživa moje podpore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dnevnik poroča, da je minister za promet Patrick Vlačič nezadovoljen z nadzornim svetom Luke Koper, ki je razrešil dosedanjo upravo družbe in na čelo družbe imenoval Gregorja Veselka.

Ta ministrove podpore ne uživa. Vlačič pričakuje, da bodo novi nadzorniki preverili Veselkovo primernost za vodenje družbe in napoveduje mednarodni javni razpis za novo upravo. "Veselkova odločitev je naivna" Vlačič ne razume, kako se je Veselko sploh odločil prevzeti položaj brez opore lastnika. Kot je povedal v pogovoru za Dnevnikov objektiv, je njegova odločitev milo rečeno naivna. "Zelo težko je pričakovati uspeh pri poslovanju, saj moraš delati z roko v roki z lastnikom. To je slab začetek," je poudaril minister in dodal, da zaradi vsega skupaj, kar se je zgodilo, Veselko ne uživa njegove podpore.

Vlačič pričakoval, da ga bodo nadzorniki obvvestili, kaj bodo naredili Vlačič bi glede menjave uprave v Luki Koper vsaj pričakoval, da ga nadzorni svet, v katerem sedijo predstavniki države - ta je neposredno lastnica 51 odstotkov Luke Koper, Sod ima v lasti 11,13 odstotka, Kad pa 5,11 odstotka delnic Luke Koper -, vsaj obvestijo, kaj bodo naredili. Nezadovoljen je tudi zato, ker so novo upravo imenovali nadzorniki, ki vedo, da odhajajo, in poznajo imena, ki jih bodo nadomestila.

"V Luki Koper najboljšega človeka" Prometni minister od novih nadzornikov Luke Koper - te bo imenovala skupščina družbe 13. julija - pričakuje, da bodo preverili, ali je Veselko primeren za vodenje družbe. Vlačič je napovedal, da bo zagotovo objavljen razpis za novo upravo Luke Koper, in sicer mednarodni. "To pa zato, ker hočemo v Luki Koper najboljšega človeka," je poudaril.

Država želi tretji pomol in drugi tir Država ima glede Luke Koper po ministrovih besedah zelo jasno idejo - zgraditi tretji pomol in ji pomagati z gradnjo drugega tira. V kratkem bo tudi javna razgrnitev državnega prostorskega načrta za Luko, ki je ključna za vlogo Slovenije kot stičišča logističnih in blagovnih tokov.

Dolga pot do strateškega partnerstva z Deutsche Bahnom Vlačič se je v pogovoru za Dnevnikov objektiv dotaknil tudi Slovenskih železnic in poudaril, da je Slovenija že zelo daleč s pogovori o strateškem partnerstvu z Deutsche Bahnom. O tem se je po njegovih besedah s kanclerko Angelo Merkel pogovarjal tudi predsednik vlade. "Nemški minister za promet mi je pred časom predlagal podpis pisma o nameri. To je že pripravljeno, zato bomo verjetno že v kratkem z njim seznanil tudi našo vlado," je pojasnil.

Kot je poudaril Vlačič, je zahteval, da država ostane večinski, 51-odstotni lastnik Slovenskih železnic in da mora infrastruktura ostati v slovenski lasti. kakšna bodo vlaganja Nemcev, se za zdaj še ne ve. "Zmotno pa je misliti, da bodo Nemci kar prišli in zgradili našo infrastrukturo. Kot razumem, želijo s strateškim povezovanjem z nami in državami iz regije predvsem dostop do Turčije prek desetega koridorja. Verjetno se o tem pogovarjajo še s kom drugim," je še pojasnil prometni minister.

Ne spreglejte