Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2024,
8.59

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

dron vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 15. 5. 2024, 8.59

1 teden, 6 dni

Blinken v Kijevu napovedal slabi dve milijardi evrov dodatne pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Anthony Blinken | Dva drona sta povzročila eksplozijo v skladišču goriva v regiji Rostov. | Foto Reuters

Dva drona sta povzročila eksplozijo v skladišču goriva v regiji Rostov.

Foto: Reuters

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes v Kijevu napovedal dodatno vojaško pomoč ukrajinskim silam v višini dveh milijard dolarjev oz. nekaj več kot 1,8 milijarde evrov. Dejal je, da se lahko Ukrajina sama odloči, ali bo ameriško orožje uporabila v napadih na cilje v Rusiji. "Vsi, ki vas mika, da bi stavili proti Ukrajini, tega ne storite," je posvaril prvi mož ameriške diplomacije in izrazil prepričanje, da bosta Ukrajina in ZDA skupaj "prebrodili težke trenutke", poroča britanski BBC.

Dodatno vojaško pomoč je državni sekretar Anthony Blinken napovedal na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo. Denar bo namenjen zagotavljanju orožja in investicijam v ukrajinsko infrastrukturo. Ukrajini bodo z njim tudi pomagali pri nakupih vojaške opreme iz drugih držav.

Blinken je ponovil zavezanost Washingtona zagotavljanju vsega potrebnega za ukrajinski uspeh na bojiščih. "Vsi, ki vas mika, da bi stavili proti Ukrajini, tega ne storite," je posvaril prvi mož ameriške diplomacije in izrazil prepričanje, da bosta Ukrajina in ZDA skupaj "prebrodili težke trenutke", poroča britanski BBC.

Kuleba je na novinarski konferenci izpostavil, da Ukrajina nujno potrebuje sedem sistemov zračne obrambe, dobave pa da se morajo odvijati hitreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V torek se je Blinken sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu zagotovil, da je ameriško orožje na poti. To je sicer njegov četrti obisk v Kijevu od začetka ruske invazije.

Dva drona zadela skladišče goriva

"Ponoči je bilo preprečenih več poskusov kijevskega režima, da bi izvedel teroristične napade (...) na cilje na ruskem ozemlju," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodalo je, da je zračna obramba prestregla in uničila 17 ukrajinskih dronov v več regijah ob meji z Ukrajino ter deset raket atacms nad anektiranim polotokom Krim.

Dva drona pa sta povzročila eksplozijo v skladišču goriva v južni regiji Rostov, kjer je tudi štab ruske vojske za delovanje v Ukrajini. Po njegovih besedah žrtev ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina, ki je v teh dneh pod pritiskom zaradi ruske kopenske ofenzive v vzhodni regiji Harkov, je v zadnjih mesecih okrepila napade na cilje na ozemlju Rusije, zlasti na objekte za proizvodnjo energije in oskrbo ruske vojske. V nedeljo naj bi na regijo Belgorod izvedla raketni napad, ki je zahteval 15 smrtnih žrtev.

Ukrajinska vojska v Harkovski regiji premešča enote

Ukrajinska vojska je začela premeščati enote v harkovski regiji s ciljem zmanjšati izgube, poročajo tuje tiskovne agencije. V luči okrepljenih ruskih napadov na več delov države je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odpovedal za petek napovedan obisk v Španiji, so danes poročali španski mediji.

Ukrajina je po napredovanju ruskih sil v regiji Harkov v zadnjih dneh začela umikati svoje enote iz več vasi na območju.

V okolici vasi Vovčansk in Lukjanci so se v odgovor na kopenske napade ruske vojske zgodili premiki ukrajinski enot na primernejše položaje s ciljem zmanjšati žrtve in izgube na svoji strani, je ponoči sporočila ukrajinska vojska.

Tako ruska kot ukrajinska stran sta v več kot dve leti trajajoči vojni umike svojih enot že večkrat imenovali kot premeščanje na primernejše položaje, poroča francoska tiskovna agencije AFP. Iz generalštaba ukrajinske vojske so ob tem sporočili, da kljub težavnemu položaju ruskim okupatorjem na bojišču ne bodo dovolili pridobiti prednosti.

Omenjeni obmejni vasi v harkovski regiji sta med sabo oddaljeni 30 kilometrov in sta bili v zadnji ruski ofenzivi cilja ruskih napadov. Zato je Kijev na to območje v zadnjih dneh poslal okrepitve, ki jih zdaj premešča oziroma umika.

Vojaški analitiki ocenjujejo, da je prav to strategija ruske strani, ki Kijev sili k premeščanju s položajev okoli mest Časiv Jar v Donecki regiji, kjer prav tako napredujejo ruske sile.

"Najtežje je v tem trenutku prav v regijah Doneck in Harkov," je v torkovem večernem nagovoru potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

O težavah je poročal tudi ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo. Potrdil je, da je bilo ponoči več izpadov elektrike zaradi nizkih temperatur in posledic ruskega napadov na energetsko infrastrukture v Kijevu in okoliški regiji ter v regijah Odesa, Doneck in Dnipropetrovsk.

Napadi na civilno infrastrukturo se krepijo tudi drugod v Ukrajini. Od začetka zadnje ruske ofenzive so iz mesta Vovčansk in drugih obmejnih območij evakuirali že več kot 7500 ljudi.

Putin pohvalil ruske vojaške uspehe v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je vrhovni poveljnik ruskih sil, je na sestanku, ki se ga je udeležil tudi novi obrambni minister Andrej Belorusov, poudaril, da njihove sile vsak dan krepijo svoje položaje vzdolž fronte. Kot navaja portal ruske tiskovne agencije Tass, je Putin ob tej priložnosti poveljnikom vojske čestital ob nedavnem dnevu zmage, ki so ga v Moskvi obeležili 9. maja.

 
Andrej Belousov
Novice Je to Putinov as iz rokava, ki bo uničil Ukrajino?
Harkov
Novice V novem napadu na Belgorod porušenih več kot 20 hiš
Raketni napad na Harkov, Ukrajina
Novice Hudi boji na novi fronti. Rusi napredujejo s petimi bataljoni, mesto spreminjajo v prah in pepel. #video

Ne spreglejte