Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
22.11

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Natisni članek

Ukrajina Rusija Vladimir Putin Andrej Belousov

Torek, 14. 5. 2024, 22.11

2 tedna

Je to Putinov as iz rokava, ki bo uničil Ukrajino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14
Andrej Belousov | Novi ruski obrambni minister Andrej Belousov je leta 2012 postal minister za gospodarski razvoj. Med letoma 2013 in 2020 je bil Putinov ekonomski svetovalec, od leta 2020 do maja 2024 pa je bil namestnik ruskega premierja. | Foto Guliverimage

Novi ruski obrambni minister Andrej Belousov je leta 2012 postal minister za gospodarski razvoj. Med letoma 2013 in 2020 je bil Putinov ekonomski svetovalec, od leta 2020 do maja 2024 pa je bil namestnik ruskega premierja.

Foto: Guliverimage

Putinova izbira ekonomista Andreja Belousova za novega obrambnega ministra še vedno dviga medijski prah na Zahodu. Se za izbiro skriva nova ruska strategija vojne v Ukrajini? Nekateri so prepričani, da izbor Belousova kaže, da namerava Vladimir Putin zmagati v vojni tako, da bo Ukrajino zmlel v dolgotrajni oboroževalni tekmi.

Ekonomist Andrej Belousov, ki je letos dopolnil 65 let, ni niti dneva preživel v ruski vojski. Kljub temu je Belousov, ki ga je pred leti ameriški medij Politico omenjal kot enega od mogočih naslednikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, postal novi ruski obrambni minister. S čela ministrstva se je poslovil Sergej Šojgu, ki velja za zelo tesnega Putinovega sodelavca.

Zagovornik državnega gospodarstva, ki bo izčrpal Ukrajino?

Kot piše Politico, je Belousov že v 90. letih preteklega stoletja veljal za javnega zagovornika državnega nadzora nad gospodarstvom. Ta državni nadzor nad ruskim gospodarstvom je potem uresničil v začetku 21. stoletja Putin. Seveda so se po presenetljivi menjavi na čelu obrambnega ministrstva začela pojavljati ugibanja, kaj je v ozadju.

Ruski tank T-90
Novice Putinu zmanjkuje goriva za tanke. To je država, ki jo prosi za pomoč.

Aleksandra Prokopenko, nekdanja svetovalka na ruski centralni banki, je na družbenem omrežju X zapisala,  da je Putin postavil Belousova na čelo obrambnega ministrstva, ker želi z ekonomijo doseči zmago v vojni izčrpavanja. Prokopenkova je tudi zapisala, da je Belousov stoodstotni Putinov človek in da je prepričan, da je Rusija obkrožena s sovražniki.

Versko navdahnjeni Putinov poslušni vojak?

V medijskih intervjujih se Belousov kaže kot verski konservativec, kar je podoba, ki se ujema s Putinovo javno izkazovano vernostjo. Belousov se ima za vojaka, ki naredi, kar mu je ukazano, je novega ruskega obrambnega ministra za Politico opisal ruski ekonomist Konstantin Sonin, ki zdaj predava na Univerzi v Chicagu.

Belousov, ki je leta 2014 javno podprl rusko priključitev Krima, je tudi zagovornik državnega spodbujanja gospodarske rasti, kar po mnenju Prokopenkove napoveduje, da bo verjetno še povečal denar za obrambno ministrstvo oziroma za vojno proti Ukrajini. Trenutno Rusija za vojsko namenja okoli 6,7 odstotka bruto družbenega produkta (BDP).

Se Putin pripravlja na več let vojne?

Jimmy Rushton, varnostni analitik, ki trenutno živi v Kijevu, je na družbenem omrežju X zapisal, da zamenjava Šojguja z razmeroma izkušenim in očitno sposobnim ekonomistom precej jasno sporoča, da Putin verjame, da bo zmaga proti Ukrajini prišla z okrepitvijo vojaške proizvodnje, ki bo presegla Ukrajino in njene zahodne zaveznike. Putin se pripravlja na več let vojne, je prepričan Rushton.

Ukrajinska vojaka
Novice "Nihče več ne bo mogel braniti fronte pred Rusi – vsi bomo mrtvi ali ranjeni"

Toda ekonomist Sonin dvomi, da lahko Putin zmaga v vojni zgolj z imenovanjem Belousova. Tudi ruski ekonomist Oleg Ichoki, ki predava na Univerzi v Kaliforniji, ugotavlja, da so za nadaljnji potek vojne v Ukrajini bolj kot imenovanje Belousova pomembni drugi dejavniki, kot sta cena nafta (s prodajo nafte se financira ruski proračun) in obseg zahodne vojaške pomoči Ukrajini.

ZDA vplivajo na ceno nafte in vojaško pomoč Ukrajini

"ZDA vplivajo na oba dejavnika (cena nafte in obseg vojaške pomoči Ukrajini, op. p.) in Rusija je v celoti odvisna od tega, medtem ko je tisti, ki bo v Rusiji vodil vojsko, centralno banko ali finančno ministrstvo manj pomemben," je za Politico še dejal Ichoki.

Martin Herem
Novice "Putin se je že odločil. Takoj ko bo porazil Ukrajino, bo napadel baltske države."
Vladimir Putin
Novice Velikanska Putinova zvijača
Ukrajinski tankist v Časiv Jaru
Novice Je to velika ukrajinska past za rusko vojsko?
Vladimir Putin
Novice Kako poskuša Putin s pomočjo zlate milijarde Zahod stisniti v kot
Neeksplodirana ruske jadralne bombe fab-500
Novice Ukrajinci opozarjajo: Te ruske bombe lahko odločijo vojno #video
Dmitrii Pugachev
Novice Rus v Sloveniji: Zmaga Ukrajine bi bila zmaga evropske civilizacije #video
Vladimir Putin in Evgenija Gucul
Novice Bosta Putin in ta ženska zanetila novo vojno?
Ne spreglejte