Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 5. 2024,
16.23

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

ruska vojska vojska vojaki dron Rusija vojna Ukrajina

Sreda, 1. 5. 2024, 16.23

2 tedna

Ruski vojak prosi za pomoč: "Ukrajinski droni nas zažigajo in trgajo."

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Po družbenem omrežju X in kanalih v komunikacijski aplikaciji Telegram je zaokrožil videoposnetek dobro opremljenega ruskega vojaka, ki prosi za opremo za zaščito pred ukrajinskimi droni (brezpilotnimi letalniki), natančneje za šibrovke, s katerimi bi ruski vojaki na fronti lahko drone, ki že tako rekoč od začetka vojne množično pobijajo in pohabljajo njihove sotrpine, sklatili z neba. 

Družbena omrežja in spletne forume, predvsem tiste, na katerih se razpravlja o oboroženih spopadih, že od leta 2022 preplavljajo prvoosebni videoposnetki, ki so jih posneli ukrajinski droni in ki prikazujejo bombe, ki jih ti odmetavajo na ruske položaje na fronti v Ukrajini. 

Varna hiša, Grčija, hotel, apartma
Novice Luksuzni apartma v Grčiji je bil na skrivaj varna hiša ruskih morilcev in saboterjev

Kot je v videoposnetku, ki je pred kratkim zaokrožil po družbenih omrežjih, priznal neznani, a po opažanjih gledalcev nadpovprečno dobro opremljeni ruski vojak, so droni za vojsko, predvsem pehoto agresorja tako rekoč nerešljiva težava.

"Te 'ptičke', ti 'usrani' FPV-droni, dovolj jih imamo. Preprosto nas zažigajo z neba. Imamo voljo za boj, a ko te ta 'drek' za 500 dolarjev zažge in raztrga, vse skupaj postane zelo težko," je ob prošnji za šibrovke, s katerimi naj bi bilo menda lažje sklatiti ukrajinske drone, dejal ruski vojak. 

Mig-29
Novice To so smešno poceni bojna letala, ki so jih Američani kupili za Ukrajince

Težave za ruske vojake na fronti, ki jih skrbijo ukrajinski droni, se bodo v prihodnje morda še poglobile. Več evropskih držav je v začetku tega leta namreč tvorilo koalicijo, ki jo vodi Latvija, njeno poslanstvo pa je Ukrajini v čim krajšem času priskrbeti čim več tako imenovanih FPV-dronov – vsaj milijon (vir). 

Dron, FPV dron | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

FPV-droni upravljavcem sicer omogočajo zelo natančno letenje, saj dron prek kamer na krovu plovila in očal za navidezno resničnost, ki jih nosijo na glavi, upravljajo tako rekoč prvoosebno (FPV – first person view ali prvoosebni pogled).

Ne spreglejte