Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2024,
21.32

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,99

Natisni članek

hiša nujni delež dedovanje dediščina Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 12. 5. 2024, 21.32

2 tedna, 6 dni

Mama je prepisala hišo na hčer. Kaj je z nujnim deležem? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,99
stara hiša dediščina | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Z vpogledom v zemljiško knjigo sem ugotovil, da je mama prepisala hišo in pripadajoče zemljišče na svojo hčer (mojo sestro). Sam uradno o tem nisem bil obveščen. Zanima me, ali je s tem dejanjem zame zgodba končana oziroma kako je z nujnim deležem. Vsebine pogodbe ne poznam. Po mojem vedenju je mama še živa in živi v tej hiši. Edvard Š.

Pravnik na dlani odgovarja:

Vaša mati je hišo z zemljiščem prepisala na vašo sestro, kar je popolnoma zakonito in legitimno. Vsakdo lahko razpolaga s svojim premoženjem za čas življenja brez omejitev. O razpolaganju s premoženjem tudi ni treba obveščati nikogar, razen če gre za izročilno pogodbo. Glede dedovanja pa je pomembna pravna oblika razpolaganja s premoženjem.

V primeru, da je mati hišo s pripadajočim zemljiščem vaši sestri – torej svoji hčerki – dala z darilno pogodbo, ste vsekakor upravičen do nujnega deleža. Zakon o dedovanju v 46. in naslednjih členih namreč določa vsa pravila glede zakonitega dedovanja in daril zakonitim dedičem, tudi glede vračunanja darila zakonitemu dediču.

leni otrok
Novice Kako lenega sina postaviti pred vrata? #pravni nasvet

Zakoniti dediči ste vaš oče (če sta z mamo še poročena oziroma živita v zunajzakonski skupnosti in je oče še živ) in vsi sorojenci. Vsakemu zakonitemu dediču se vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršenkoli način dobil v dar od zapustnika.

Torej ste v primeru darilne pogodbe kot zakoniti dedič upravičen do nujnega deleža, ki ga določa zakon o dedovanju v 26. členu, in sicer imajo nujni dediči pravico do dela zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati. Nujni delež znaša polovico tistega, kar bi zakoniti dedič dedoval po zakonitem dednem redu. V vašem primeru, če sta dediča le vidva s sestro, nujni delež znaša četrtino nepremičnine.  

Moški. Boomer. Starejši moški.
Novice Kdaj je možna upokojitev ob uveljavljanju starševstva in študija? #pravni nasvet

Drugače pa je pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju in pogodbi o preužitku. Zadnji iz dedovanja v celoti izključita premoženje, ki je predmet pogodbe o dosmrtnem preživljanju oziroma ki ga zajema pogodba o preužitku, in dediči na tem premoženju ne morejo uveljavljati nujnega deleža  ne glede na to, ali so se s sklenjeno pogodbo strinjali ali ne. 

V primeru torej, da je mati z vašo sestro sklenila bodisi pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali pogodbo o preužitku, pa nujnega deleža ne boste mogli uveljavljati, saj predmetne nepremičnine v zapuščini več ne bo. 

Odgovor na vaše vprašanje torej je, da boste morali ugotoviti, na kakšen način je vaša sestra prišla do hiše z zemljiščem.

hrupni sosedi_naslovna
Novice Sosed je začel oddajati zemljišče za zabave. Brez soglasja. #pravni nasvet
pisarna
Novice Po stečaju kupil poslovne prostore, posestnik pa noče ven #pravni nasvet

Ne spreglejte