Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
17.16

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

študenti diploma podelitev protest New York

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 17.16

1 teden, 5 dni

Na univerzi Columbia zaradi protestov odpovedali podelitev diplom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Protesti v New Yorku, Univerza Columbia | Univerza Columbia je odločitev sprejela po posvetu s predstavniki študentov. | Foto Reuters

Univerza Columbia je odločitev sprejela po posvetu s predstavniki študentov.

Foto: Reuters

S prestižne newyorške univerze Columbia, ki je zadnje tedne v središču študentskih protestov proti vojni v Gazi, so danes sporočili, da odpovedujejo tradicionalno skupinsko slovesnost podeljevanja diplom. Študenti pa za obred ob koncu študija vendarle ne bodo prikrajšani.

Skupinska podelitev diplom na slovesnosti, ki so ga na članici prestižne Bršljanove lige načrtovali prihodnjo sredo, namreč ne bo v celoti odpovedana. Nadomestili jo bodo z manjšimi dogodki, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Propalestinski protesti so se na kampusu univerze Columbia začeli 17. aprila, ko so študenti postavili približno 50 šotorov in zahtevali prekinitev ognja v Gazi. | Foto: Reuters Propalestinski protesti so se na kampusu univerze Columbia začeli 17. aprila, ko so študenti postavili približno 50 šotorov in zahtevali prekinitev ognja v Gazi. Foto: Reuters

Podelitev bodo poskušali izpeljati varno, nemoteno in v spoštljivem ozračju

Univerza Columbia je odločitev sprejela po posvetu s predstavniki študentov. Glavni razlog odpovedi tradicionalne slovesnosti so varnostna tveganja, je predstavnik univerze pojasnil za ameriško mrežo NBC News. "Po besedah naših študentov so zanje in za njihove družine bolj smiselni manjši dogodki, ki se bodo odvili na posameznih fakultetah," je pojasnil univerzitetni predstavnik in dodal, da bodo podelitev diplom poskušali izpeljati varno, nemoteno in v spoštljivem ozračju.

Propalestinski protesti so se na kampusu univerze Columbia začeli 17. aprila, ko so študenti postavili približno 50 šotorov in zahtevali prekinitev ognja v Gazi. Predstavili so tudi svojo zahtevo, da se univerza odpove donacijam podjetij, ki bi po njihovem mnenju lahko imela koristi od vojne.

Protesti z zahtevo, naj Izrael konča vojno v Gazi, potekajo tudi na drugih ameriških univerzah, ponekod je morala posredovati policija, ki je aretirala več sto ljudi.

Glavni razlog odpovedi tradicionalne slovesnosti so varnostna tveganja, je predstavnik univerze pojasnil za ameriško mrežo NBC News. | Foto: Reuters Glavni razlog odpovedi tradicionalne slovesnosti so varnostna tveganja, je predstavnik univerze pojasnil za ameriško mrežo NBC News. Foto: Reuters

Protest
Novice Na študentskih protestih izbruhnili spopadi: "Taktike protestnikov so šokantne"
Protest pred univerzo Columbia
Novice Študentski protesti proti vojni v Gazi se zaostrujejo: Ne bomo se umaknili #video
Protest ZDA
Novice Na študentskih protestih v ZDA pridržali tudi predsedniško kandidatko
Ne spreglejte