Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2007,
11.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 29. 12. 2007, 11.30

8 let, 1 mesec

Pakistan zavrača mednarodno pomoč pri preiskavi o Butovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška predsedniška kandidatka Hillary Clinton je pozvala k mednarodni, neodvisni preiskavi smrti Butove. Pakistansko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da mednarodne pomoči ne potrebuje.

Pakistansko notranje ministrstvo je ob številnih vprašanjih glede uradnega poročila o smrti opozicijske voditeljice Benazir Buto, ki ga njeni privrženci zavračajo, zagotovilo, da je vlada povedala resnico oziroma da je njeno poročilo točno. Obenem je zavrnilo mednarodno pomoč pri preiskavi o atentatu na Butovo, h kateri je pozvala ameriška predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Po pojasnilih ministrstva mednarodna skupnost ne razume razmer v tej 160-milijonski muslimanski državi. Pakistan: V telesu Butove ni bilo ne krogle ne šrapnela Pakistansko notranje ministrstvo je v petek tudi sporočilo, da je Butova umrla zaradi udarca z glavo v strešno okno avtomobila, ko se je poskušala skloniti in se tako zaščiti pred napadalcem. V njenem telesu da tako niso našli ne krogle ne šrapnela. Hkrati so odgovornost za napad pripisali teroristični mreži Al Kaidi, kar pa je slednja že zanikala. Na notranjem ministrstvu so znova zatrdili, da imajo dokaze, ki kažejo na vpletenost Al Kaide, v zvezi s tem pa teče tudi nadaljnja preiskava.

Vodja Al Kaide v Pakistanu zanika vpletenost v napad na Butovo

Domnevni vodja teroristične mreže Al Kaida v Pakistanu Bajtulah Mehsud je zanikal vpletenost v četrtkov atentat na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto, je sporočil eden njegovih predstavnikov. "Ni vpleten v ta atentat. Gre za zaroto vlade, vojske in pakistanskih obveščevalnih služb."

Dejal je tudi, da je za Al Kaido sovražnik Amerika, ne pa pakistanski politični voditelji. Kot je še pojasnil, je napad na žensko v nasprotju s plemensko tradicijo. Pakistanska vlada je v petek odgovornost za napad pripisala Al Kaidi, ker naj bi prestregli telefonski klic, v katerem naj bi Mehsud čestital avtorjem napada na Butovo.

Rehmanova: Butova je umrla zaradi strela v glavo Privrženci Butove so to razlago vlade o smrti nekdanje premierke že v petek zavrnili in jo označili za laži. Tiskovna predstavnica Butove Šeri Rehman pa je danes zatrdila, da je nekdanja premierka umrla zaradi strela v glavo. Strelno rano je Rehmanova po lastnih navedbah videla, ko je umivala truplo Butove, preden so jo v petek pokopali.

Vlada bi dovolila izkop trupla, če bi stranka Butove to zahtevala

Predstavnik notranjega ministrstva je sicer na današnji novinarski konferenci še dodal, da bi vlada dovolila izkop trupla nekdanje premierke za nadaljnje preiskave, če bi to stranka Butove, Pakistanska ljudska stranka, zahtevala.

V Pakistanu vlada napetost Pakistan je po atentatu na Butovo zapadel v val nemirov, v katerih je po podatkih notranjega ministrstva umrlo že 38 ljudi, 53 pa je bilo ranjenih. Nasilje je poleg tega povzročilo več deset milijonov dolarjev gospodarske škode, saj so se protestniki znesli nad več kot 900 trgovinami in uradi, 174 bankami, 78 vlaki in več sto vozili.

Iz strahu pred uničevalnimi pohodi so mnoge trgovine, lekarne in bencinske črpalke zaprle svoja vrata, to pa državljanom povzroča dodatne težave, je povedal pakistanski predsednik Pervez Mušaraf. Zaradi vsega navedenega je danes poveljnikom varnostnih sil naložil, naj proti protestnikom ukrepajo odločno in tako zagotovijo čim prejšnjo normalizacijo razmer.

Zaradi informacij vlade glede vzrokov smrti Butove, ki jih opozicija zavrača, v Pakistanu vlada napetost. Vojska je zaradi napetih razmer v provinci Sindh, kjer je večina privržencev Butove, namestila 16.000 vojakov, medtem ko so paravojaške enote v Karačiju dobile pooblastilo, da lahko streljajo.

Volilna komisija bo govorila o usodi bližajočih se parlamentarnih volitvah Pakistanska volilna komisija je za ponedeljek sklicala izredno srečanje, na katerem bo ocenila vpliv nasilja, ki po atentatu na Butovo pretresa državo, na parlamentarne volitve, načrtovane za 8. januar. V nasilnih protestih je bilo namreč uničenih tudi devet pisarn volilnih komisij, kar ima negativne posledice za tiskanje glasovnic, usposabljanje volilnih ekip in druge predvolilne dejavnosti, je zapisala pakistanska volilna komisija.

O preložitvi volitev še ne razmišljajo Volilna komisija sicer ni pojasnila, ali bo v ponedeljek odločala tudi o tem, da bi predlagala preložitev volitev. Vlada zaenkrat ne načrtuje preložitve, je v petek navkljub nasilju in napovedi opozicijskega voditelja Navaza Šarifa, da bo volitve bojkotiral, povedal predsednik začasne pakistanske vlade Mohamedmian Somro.

ZDA: Najpomembnejša naloga je izvedba volitev v skladu z načrti

Ameriška vlada, za katere je Pakistan ključni zaveznik v boju proti terorizmu, je mnenja, da je izvedba volitev v skladu z načrti najpomembnejša naloga z vidika stabilnosti in demokracije v tej 160-milijonski muslimanski državi.

Pakistanska ljudska stranka, stranka umorjene Benazir Buto, ki jo je močno razjezilo uradno vladno poročilo o smrti njihove voditeljice, je sicer napovedala, da bo odločitev glede sodelovanja na volitvah 8. januarja sprejela v nedeljo.

Ne spreglejte