Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
13.22

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Domen Novak Jan Tratnik Luka Mezgec Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 13.22

1 teden, 4 dni

Dirka po Italiji, 3. etapa (Novara–Fossano, 166 km)

Pogačar skoraj presenetil sprinterje, Merlier do najtežje zmage v karieri #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58
Tim Merlier Giro 2024 | Foto LaPresse

Foto: LaPresse

Po dveh zahtevnih uvodnih etapah 107. Dirke po Italiji, ko so garali favoriti za skupno zmago, izkazal pa se je slovenski as Tadej Pogačar, ki je v nedeljo oblekel rožnato majico vodilnega, je bila 3. etapa rezervirana za sprinterje. V hektičnem sprintu, ki sta ga na presenečenje mnogih zaznamovala rožnati Pogačar in prvi zasledovalec Geraint Thomas, je zmagal Tim Merlier, ki je bil hitrejši od Jonathana Milana (Lidl-Trek) in Biniama Girmaya (Intermarché - Wanty). Pogačar je brez težav ohranil rožnato majico in skupno vodstvo na dirki.

Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Šovman Pogačar: na sprinterski etapi so ga ujeli tik pred ciljem #video

PODROBNEJE: 3. etapa Dirke po Italiji (Novara–Fossano, 166 km)

Cilj! Kljub silovitemu napadu Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), ki mu je sledil Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)smo na koncu vseeno spremljali sprint. Dobil ga je Tim Merlier (Soudal Quick-Step), ki je bil hitrejši od Jonathana Milana (Lidl-Trek) in Biniama Girmaya (Intermarché - Wanty). Pogačar je ciljno črto prečkal kot 46., Thomas tri mesta za njim. V skupnem seštevku dirke ostajata na prvem in drugem mestu. Slovenski zvezdnik ima v skupnem seštevku 46 sekund naskoka pred Thomasom, Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) pa po novem na tretjem mestu zaostaja 47 sekund. 

Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je ciljno črto prečkal kot 55., Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je izgubil 27 sekund in je bil 98., Domen Novak (UAE Team Emirates) pa dve minuti za končno 120. mesto. V skupnem seštevku je Tratnik 24., Novak 63., Mezgec pa 148.

2.7 km do cilja: Presenečenje! Pogačar in Thomas v igri za etapno zmago! 

11 km do cilja: Kolesarji ekipe Soudal Quick-Step so navili tempo. Danes vse stavijo na Tima Merlierja. 

19 km do cilja: Imamo nov odstop! Simon Carr (EF Education - EasyPost) je zapustil dirko, že dopoldne so iz ekipe Jayco AlUla sporočili, da je zaradi posledic padca v 2. etapi odstopil Eddie Dunbar, zaradi poškodbe roke pa je že včeraj odstopil veteran Visme Robert Gesink.  

24 km do cilja: Kolesarji so se začeli vzpenjati proti zadnjemu letečemu cilju 3. etape, ki prinaša tudi odbitne sekunde. Se bo Tadej Pogačar odločil za sprint? Da, vendar je izgubil obračun s kolesarjem Ineosa Benom Swiftom. Swift je pobral tri odbitne sekunde, dve Pogačar, preostalo sekundo pa Geraint Thomas

31 km do cilja: Nervoza v karavani se stopnjuje. V zadnji uri se je povprečna hitrost dvignila na skoraj 51 kilometrov na uro. 

38 km do cilja: Karavana je spet skupaj, še 15 kilometrov do zadnjega letečega cilja današnje etape. Iz ciljnega prostora prihajajo novice o dežju, to bi lahko še dodatno otežilo današnji ciljni sprint.

69 km do cilja: Jonathan Milan (Lidl-Trek) je bil najmočnejši tudi na drugem letečem cilju 3. etape. Tudi tokrat je pobral 12 točk in zbral tri odbitne sekunde. Osem točk in dve bonifikacijski sekundi je ostalo za Tima Merlierja, šest točk in odbitno sekundo pa je osvojil Kaden Groves. V ubežni skupini je zdaj že 24 kolesarjev, med njimi so številni sprinterji, tudi Caleb Ewan, žal pa ni zraven njegovega ključnega pomočnika v sprintu Luke Mezgeca. Največ, kar štiri kolesarje, ima v ubežni skupini ekipa Alpecin - Deceuninck, ki danes vse stavi na Grovesa.

83 km do cilja: Smo na polovici 3. etape, ki se je začela precej zaspano, zdaj pa je dogajanje vse bolj živahno. V ospredju se je oblikovala skupina večja skupina, v kateri je kar 23 kolesarjev, med njimi tudi številni vrhunski sprinterji. Skupina ima že skoraj minuto in pol prednosti pred glavnino. To očitno ni všeč ekipam Polti Kometa, Bahrain Victorious in Movistar, ki zdaj narekujejo tempo glavnine. 

87 km do cilja: Kolesarji ekipe Alpecin - Deceuninck in Intermarché - Wanty so tik pred letečim ciljem močno v Masii pospešili, prvi pa je črto prečkal Italijan Jonathan Milan (Lidl - Trek), lani najboljši sprinter na Giru, ki je pobral 12 točk. Osem točk je ostalo za Edwarda Planckearta, šest točk je pobral Olav Kooij, pet Tim Merlier, štiri točke pa so ostale za Biniama Girmaya, zmagovalca etape na Giru pred dvema letoma  

96 km do cilja: Davide Ballerini (Astana Qazaqstan Team) ima dovolj pobega, kar sam je počakal na glavnino, ki se zdaj bliža letečemu cilju v kraju Masio. V prvih dveh urah dirke ima karavana povprečno hitrost 37 kilometrov na uro. Očitno nas čaka dolg dan. 

105 km do cilja: Glavnina je dohitela Calmejana (Intermarché - Wanty), ki je po gorskem cilju upočasnil, medtem ko Italijan Davide Ballerini (Astana Qazaqstan Team) še vedno vztraja na begu. Pred glavnino ima dobro minuto prednosti. 

Ballerini čaka na glavnino:

108 km do cilja: Francoz Lilian Calmejane (Intermarché - Wanty) je tik pred edinim kratkim vzponom današnje etape pospešil in pobral tri točke za gorske cilje. Davidu Balleriniju sta ostali dve, Jasperju Stuyvenu pa ena. V posebnem seštevku najboljšega hribolazca močno vodi Pogačar, ki ima 51 točk. Martinez je na drugem mestu s 26 točkami, tretje mesto pa s 23 točkami drži Calmejane. 

114 km do cilja: Končno! Napad dveh kolesarjev. Lilian Calmejane (Intermarché - Wanty) in Davide Ballerini (Astana Qazaqstan Team) sta si zaželela nekaj akcije. 

147 km do cilja: Povprečna hitrost v prvih 20 kilometrih je 39.723 km/h. V karavani je še vedno vse mirno. 

Nekdanja zmagovalca Dirke po Franciji v sproščenem pogovoru:

13.35 - V karavani danes vlada izjemno sproščeno vzdušje. Zaenkrat še brez poskusov pobega. Še posebej dobre volje je videti 21-letni Belgijec Cian Uijtdebroeks (Visma), ki bo danes vozil v beli majici najboljšega mladega kolesarja. Pogačar, v preteklosti kralj belih majic, za katere se potegujejo kolesarji mlajši od 25 let, je letos za belo majico že prestar. V tem letu bo namreč dopolnil 26 let. 

13.25 - Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! V Novari se je začela 3. etapa letošnjega Gira, ki je vsaj na papirju rezervirana za sprinterje. Tadej Pogačar (UAE Emirates) bo danes vozil v roza majici, Kolumbijec Dani Martinez (BORA-hansgrohe) pa bo namesto Pogija vozil v modri majici, ki jo ima čast nositi najboljši na gorskih ciljih. 

Profil 3. etape Gira:

Giro24, trasa 3. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona


Kaj prinaša 3. etapa Gira?

"Pretežno ravninska etapa z nekaj manjšimi vzponi in spusti v osrednjem delu. Večinoma ravne ceste normalne širine, posejane s standardnimi mestnimi ovirami v urbanih območjih. Kratek vzpon na Lu je morda edina težava dneva. Zaključek zaznamuje kratek vzpon na Cherasco," je tehnični opis današnje etape na uradni spletni strani Dirke po Italiji.

Fotogalerija pred začetkom 3. etape Gira:

Fotogalerija
1 / 12

Lu je edini kategoriziran klanec dneva, a še ta je le četrte kategorije (3,4 km, 3,8 %). Začel se bo 53 kilometrov po startu etape. Zaključek dneva je malce bolj razgiban, Cherasco je neke vrste stopnica, dolga 1,2 kilometra in s povprečnim naklonom več kot šest odstotkov, je pa od tam še dovolj daleč do cilja (22 kilometrov), da bodo sprinterske ekipe lahko polovile morebitne ubežnike. Zadnji klanec dneva v Fossanu (1,8 km, 4,2 %) tudi sprinterjem ne bi smel predstavljati težav.

 

 

Skupni vrstni red po dveh etapah:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             7;08:29
2. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)              + 0:45
3. Daniel Martinez (Kol/Bora-hansgrohe)             isti čas
4. Cian Uijtdebroeks (Bel/Visma-Lease a Bike)           0:54
5. Einer Rubio (Kol/Movistar)                       isti čas
6. Lorenzo Fortunato (Ita/Astana Qazaqstan)             1:05
7. Juan Pedro Lopez (Špa/Lidl-Trek)                     1:09
8. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step)                     1:11
9. Esteban Chaves (Kol/EF Education-EasyPost)           1:24
10. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R La Mondiale)    isti čas
...
24. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)                 2:47
61. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 13:40
143. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                       39:14

...

Preberite še:

Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar po težavah s kolesom do zmage in rožnate majice!
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar: V sprintu nisem imel veliko možnosti
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar je svoj prvi Giro odprl s tretjim mestom

 

Ne spreglejte