Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2022,
11.12

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

električna vozila SUV Nemčija BMW iX1 BMW X1 BMW

Ponedeljek, 14. 11. 2022, 11.12

1 leto, 6 mesecev

BMW iX1

Iz tovarne BMW zapeljali nov avtomobil #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
BMW iX1 tovarna X1 | Foto BMW

Foto: BMW

BMW je v svoji tovarni v nemškem Regensburgu pričel z izdelavo električne različice novega X1. Gre za prodajno enega najmočnejših modelov znamke, obenem pa se z njim pomikajo korak naprej - baterije za iX1 namreč izdelujejo v isti tovarni.

S pričetkom proizvodnje iX1 v Regensburgu je BMW izpolnil obljubo izpred dveh let, ko so se zavezali, da bodo do leta 2023 vse njihove tovarne izdelovale vsaj en električni model. Proizvodnjo motorjev na notranje zgorevanje so namreč preselili v Veliko Britanijo in Avstrijo. Začetek proizvodnje obenem prinaša še en pomemben mejnik za znamko, saj na enem proizvodnem traku lahko izdelujejo vse pogonske opcije, obenem pa v tovarni v Regensburgu izdelujejo tudi litij-ionski baterijski paket.

Vsak tretji bo električni

Kot je napovedal Milan Nedeljković, član uprave BMW AG odgovoren za proizvodnjo vozil, bo vsak tretji BMW, ki bo leta 2024 iz tovarne v Regensburgu, poganjal električni pogon. Bavarci so zelo ponosni na svoj pametni proizvodni obrat. Celotna tovarna je namreč digitalizirana, zato je bistveno bolj učinkovito načrtovanje prihodnjih proizvodnih obratov in proizvodnih zmogljivosti, v tovarni pa v svoje proizvodne procese vključujejo tudi umetno inteligenco. Slednja že pomaga v lakirnici, pri čemer so lakirane površine skenirane in nato dokončane s popolnoma avtomatiziranim programom. Poleg tega v tovarni uporabljajo še napredni sistem poimenovan Artificial Intelligence Quality Next (AIQX), ki s pomočjo umetne inteligence uporablja slikovne metode za pregled kakovosti in pri tem pomaga zaposlenim pri odpravljanju napak.

Baterijski paket BMW izdeluje v isti tovarni kjer poteka proizvodnja iX1. | Foto: BMW Baterijski paket BMW izdeluje v isti tovarni kjer poteka proizvodnja iX1. Foto: BMW

Ne spreglejte