Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 5. 2024,
22.29

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

Natisni članek

električne polnilnice Petrol

Sreda, 15. 5. 2024, 22.29

1 teden, 6 dni

Ultra zmogljive električne polnilnice v Sloveniji

Kje bo gradil Petrol? Znane nove informacije in konkurenca. #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82
Petrol električna polnilnica | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

V Sloveniji so trenutno ultra zmogljive električne polnilnice na voljo na vsaj 20 različnih lokacijah, Petrol načrtuje v letu in pol postaviti 65 novih polnilnih mest (na 20 lokacijah). Te se bodo nahajale kvečjemu dva kilometra stran od avtoceste, natančnejših lokacij pa za zdaj še ni. Z vidika ultrahitrega polnjenja ostaja problematično predvsem slovensko podeželje.

Moč polnjenja s porsche taycanom na polnilnici Ionity. | Foto: Gregor Pavšič Moč polnjenja s porsche taycanom na polnilnici Ionity. Foto: Gregor Pavšič V začetku tedna smo pisali o načrtih Petrola, ki bo kot eden izmed štirih sodelujočih partnerjev v konzorciju v naslednjem letu in pol v Sloveniji gradil tako imenovane ultra zmogljive polnilnice (HPC) za električne avtomobile in tudi tovornjake.

To so polnilnice, ki imajo moč polnjenja več kot sto kilovatov. Najboljše polnilnice trenutno teoretično zmorejo polnilne moči okrog 350 kilovatov, česar pa današnji serijski avtomobili še niso sposobni izkoristiti. Med našimi testnimi avtomobili smo do zdaj z največjo močjo polnili porsche taycana (256 kW) in teslo model S plaid (243 kW).

Trenutne polnilnice HPC v Sloveniji

  • Gorenjska avtocesta: Ionity (Radovljica), Tesla (Žirovnica*), letališče Brnik (Petrol)
  • Ljubljana: počivališče Barje (Petrol), Mercator Center Šiška (Petrol), LJ-Brdo (Tesla)
  • Primorska avtocesta: Kozina (Petrol, Tesla), Koper (Ionity, Tesla*)
  • Štajerska avtocesta: Žalec (Ionity), Tepanje (Petrol), Maribor AC vzhod (Ionity, Tesla), Maribor Tržaška ulica (Petrol)
  • Dolenjska avtocesta: Smednik (Ionity), Novo mesto (Petrol, Tesla), Krško (Tesla*)
  • Ostalo: Ilirska Bistrica (Ionity)

* odprta tudi za električne avtomobile drugih znamk

Mercedes EQE SUV
Avtomoto Ključna širitev? Slovencem obljubili 20 novih lokacij. #foto

Ionity je v Sloveniji po številu polnilnic HPC za Petrolom in Teslo. | Foto: Gregor Pavšič Ionity je v Sloveniji po številu polnilnic HPC za Petrolom in Teslo. Foto: Gregor Pavšič

Ko je baterija napolnjenja za manj kot polovico, bo dober električni avtomobil v desetih minutah dobil vsaj sto kilometrov dosega.

Kje bodo stale Petrolove nove polnilnice HPC?

Petrol je napovedal postavitev 65 novih polnilnih mest (moč 150 oziroma 350 kW) na 20 lokacijah v Sloveniji. Na devetih bo mogoče polniti tudi električne tovornjake.

Natančne lokacije teh novih polnilnic za zdaj še niso znane. Po informacijah iz Petrola so vse predvidene lokacije od avtocestnega omrežja oddaljene največ dva kilometra. Z njimi bodo zapolnili vrzeli v omrežju polnilnih mest, kar je cilj tako uredbe AFIR (Alternative Fuel Infrastructure Regulation) in Zakona o infrastrukturi za alternativna goriva.

“Večina polnilne infrastrukture bo postavljena na obstoječa Petrolova prodajna mesta, pod pogojem, da uspešno pridobimo vsa potrebna dovoljenja oziroma soglasja,” so za Siol.net še sporočili iz Petrola.

V Ljubljani čakajo na začetek delovanja nove Tesline hitre polnilnice. | Foto: Gregor Pavšič V Ljubljani čakajo na začetek delovanja nove Tesline hitre polnilnice. Foto: Gregor Pavšič

Sto kilometrov dosega v desetih minutah

Polnilnice HPC so za domače uporabnike namenjene predvsem za krajša polnjenja, na daljših poteh pa za polnjenja do praviloma 80 odstotkov napolnjenosti baterije. Ko je baterija napolnjenja za manj kot polovico, bo dober električni avtomobil (učinkovito polnjenje, dovolj nizka poraba) v desetih minutah dobil vsaj sto kilometrov dosega. Treba je poudariti, da mnogi električni avtomobili tako učinkovitega polnjenja ne omogočajo.

Razlike v cenah so velike. Trenutno najugodnejša je Tesla, Ionity postane konkurenčen z naročnino, Petrol pa ob sklenitvi paketov za večje količine kilovatnih ur. Brez upoštevanja paketov in naročnin se lahko cena za eno kilovatno uro razlikuje tudi za sto odstotkov.

Polnilnice HPC v Sloveniji že na 20 lokacijah

Število polnilnic HPC v Sloveniji sicer dokaj hitro raste. Trenutno so take polnilnice na voljo že na več kot 20 različnih lokacijah, vse med njimi pa niso še odprte za vse znamke avtomobilov. Med temi so predvsem Tesline polnilnice, ki so nekje za zdaj še na voljo le avtomobilom te znamke.

Zgornji seznam se bo predvidoma še širil. Poleg Petrola širitev napoveduje tudi Tesla – pred otvoritvijo je 16 novih priključkov HPC v Ljubljani (LJ-Brdo), enako tudi ob štajerski avtocesti pri Slovenjskih Konjicah. Neuradno se napovedujejo tudi njihove polnilnice v ljubljanskem BTC in Grosuplju.

Podeželje še brez zmogljivejših polnilnic

V zadnjih mesecih se je položaj izboljšal v Ljubljani, ki je pomembna zaradi svoje prometne strateške točke sredi države in tudi zaradi večje gostote električnih avtomobilov. Pogrešamo še zmogljivejše polnilnice na slovenskem podeželju, kar je za zdaj velika rak rana elektromobilnosti v Sloveniji. V sosednji Avstriji, pa tudi na Hrvaškem, je položaj s polnilnicami HPC na podeželju veliko boljši.

Ne spreglejte