Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
28. 4. 2024,
21.40

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

Natisni članek

ZDA Boeing E-4B Boeing

Nedelja, 28. 4. 2024, 21.40

2 tedna

Boeing E-4B se poslavlja

ZDA naročile novo letalo za sodni dan #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60
Boeing E-4B | Prvi polet so z obstoječim E-4B opravili junija 1973. | Foto US Department of Defense

Prvi polet so z obstoječim E-4B opravili junija 1973.

Foto: US Department of Defense

ZDA bodo izdelale novo vojaško komandno letalo, odporno proti jedrskim in elektromagnetnim sunkom, ki se ga je od sedemdesetih let prijel vzdevek letala za sodni dan. Vrednost projekta bo 13 milijard ameriških dolarjev.

Dozdajšnje letalo za sodni dan so izdelali že v sedemdesetih letih, in sicer na osnovi boeinga 747-200. Tega so nedavno prenehali izdelovati, zato je tudi vzdrževanje vojaškega letala vse zahtevnejše in dražje. ZDA so imele štiri taka letala, vsaj eno pa je ves čas v pripravljenosti za vzlet.

Ameriške zračne sile so že konec lanskega leta iz razpisa za proizvajalca novega letala izločile Boeing. Zdaj so potrdili pogodbo z družbo Sierra Nevada Corp. Ti bodo izdelali naslednika letala E-4B, vrednost pogodbe pa je 13 milijonov ameriških dolarjev. Novo letalo bodo izdelovali v Koloradu, Nevadi in Ohiu, izdelali pa ga bodo do leta 2036.

Ko je ameriški predsednik na uradnem obisku v tujini, je letalo E-4B ves čas prisotno na bližnjem letališču. | Foto: Wikimedia Commons Ko je ameriški predsednik na uradnem obisku v tujini, je letalo E-4B ves čas prisotno na bližnjem letališču. Foto: Wikimedia Commons

Tudi naslednik na osnovi boeinga 747?

Za zdaj še ni znano, na katerem tipu letala bodo pri SNC izdelali naslednika E-4B. Ameriške zračne sile se zavzemajo za štirimotorno letalo, kakršen pa je bil do konca proizvodnje poleg boeinga 747 le še airbus A380. Ker bodo Američani dali prednost domačim letalom, je najverjetnejša možnost izbira rabljenega 747.

Na krovu je lahko posadka do 112 ljudi. | Foto: Wikimedia Commons Na krovu je lahko posadka do 112 ljudi. Foto: Wikimedia Commons V zraku lahko ostane ves teden

Letalo zmore prenesti udarne vale ob morebitnem jedrskem napadu in elektromagnetne učinke, prav tako mu je mogoče v zraku dotočiti gorivo.

Med testiranjem so z letalom neprekinjeno leteli 35 ur, sicer pa bi lahko v zraku ostalo tudi ves teden. Za polnjenje njegovih rezervoarjev potrebujejo dva zračna tankerja KC-135. Na krovu so še vedno analogni letalski sistemi, ki so bolj odporni v primeru jedrskega ali elektromagnetnega napada.

V primeru izrednega stanja lahko to letalo postane osrednje komandno orodje, s katerim bi lahko vodstvo ZDA sporočalo ukaze vojski. Letalo ima tudi najsodobnejše komunikacijske sisteme, na krovu pa so tudi konferenčne sobe.

Boeing E-4B | Foto: US Department of Defense Foto: US Department of Defense

Ne spreglejte