Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2011,
14.07

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 2. 2011, 14.07

8 let, 4 mesece

Slovenska skromnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prispevek, v katerem avtor poskuša pomagati slovenskim slavnim.

Čas je za konstruktiven prispevek, ki bo slovenskim slavnim in tistim, ki si to želite postati, odstranil Damoklejev meč iznad glave. Govorim o besu ljudstva – Slovenec zaslovi, sprejmemo ga z odprtimi rokami, v nekem trenutku pa se nanj vsuje črna nevihta, bura škura, kot bi rekli Dalmatinci. Ubogi slavni lahko samo debelo gleda in ne ve, s čim jo je povzročil – medtem pa spletni forumi grmijo čezenj. Dobro, če bi ista usoda doletela vsakega slavnega, bi lahko rekli, da gre zadeva po ustaljeni poti, tako pa – grom in strele so doživeli Katarina Kresal, Primož Kozmus, Tomaž Humar, če jih naštejem le nekaj. Priznam, najprej sem pomislil na zavist. A ne drži; izbruh besa ni povezan z dosežki, saj ga niso bili deležni mnogostrani in v vseh dejavnostih uspešni ljudje, recimo prava domača različica renesančnega tipa človeka, kot je Damjan Murko. Podobne nevihte internetnega besa pozna cel svet – po ameriških forumih so divjali nad Paris Hilton, Lindsay Lohan, generacijo prej na Winono Ryder, a vsakič je bil vzrok enak in jasen. Vožnja pod vplivom alkohola, kraja oblek, ogrlic – skratka, slavni so prekršili zakon, ljudstvo pa je ponorelo: Hej, kdo pa si misliš, da si! Zakoni veljajo za vse enako!

Spomnimo se, kdaj se je začela spletna vojna proti Katarini Kresal: po njenem obisku gala plesa na Dunaju, zacementirala pa po nakupovalnem poletu v Milano. Primož Kozmus je izzval bes z zahtevo po upokojitvi po uspešni karieri, Tomaž Humar po reševanju s helikopterjem iz stene. Očitno niti eden od sprožilnih dogodkov ne zadeva pravo, zakon, kaznivosti. Kaj je torej povod?

Sklenil sem naslednji izbruh pobliže spremljati – če ga uspešno razčlenim, mogoče slovenskim slavnim prihranim marsikatero grenko uro.

Kar nas pripelje do Nane Zeneli. Podobno mnogostrana uspešna osebnost, novinarka, pisateljica, ki je prve knjige prodala 9.000 izvodov, kar je verjetno več kot življenjska naklada mnogih njenih pisateljskih kolegov in kolegic. Če ji ljudje za njeno delo dajejo težko prisluženi denar, ga očitno cenijo in potrebujejo. Izbrali so jo tudi v creme de la creme cvetober slovenske estrade, Big Brother slavnih, nazadnje pa je prišla v medije s tatvino heist vrste, kot bi rekli poznavalci, krajo zavitka narezanega pršuta v Hoferju.

Ustavimo se na tej točki: mar se nista staknili ameriška in slovenska slava? Lindsay Lohan je pravkar obtožena kraje ogrlice za 2.500 dolarjev, naša Nana Zeneli pa pršuta v malo manjši vrednosti? Prvo je izzvalo bes nad osebo, ker ne spoštuje zakona, drugo pa ...

Naslednji komentar je požel največ strinjanja (dobesedno naveden): "da se ima za nekaj vec se vidi ze po temu da pac vzame prsut in drazje izdelke ko je neka upolojenka na stajerskem koncu verjetno iz lakote poizkusila ukrasti piscanca ..."

Začetek obsodbe je isti kot v Ameriki: hej, kdo si pa misli, da je? Nekaj več? Nadaljevanje je pa naše, domače: kradla je pršut namesto piščančje posebne!

Preverimo hitro še druge, ki so bili privezani ob sramotilni steber javnosti: izlet na Dunaj z obiskom gala plesa? Turistične agencije pravijo, da so pri nas najbolj priljubljeni izleti v Rim, Pariz in res Dunaj, a tako, da se celo noč vozimo tja, nakar nas izkrcajo ob znamenitosti, nam pustijo pol ure, da odstranimo krmežljavce in se uredimo, se fotografiramo za facebook, potem pa nas stlačijo v avtobus za povratno vožnjo. Upokojevanje pri tridesetih – po največjem valu propada industrije v Sloveniji je povprečna upokojitvena starost res znašala 53 let, kar je nekako tista doba, ki bi jo dali sistemu, kasnejša leta hočemo zase. Reševanje iz stene s helikopterjem? Če vsi drugi lahko z rešilcem …

Iskra, ki zaneti bes naše javnosti, ni nespoštovanje prava, marveč obnašanje, ki trči ob prislovično skromnost. Kdo si pa misli da je, če gre na Dunaj in ne pusti trebuha zunaj? Kdo si pa misli da je, če bi se upokojil kar 20 let prej? Kdo pa si misli da je, da se bo z gora kar s helikopterjem vozil?

Skratka, dragi slavni, paziti morate na videz skromnosti, pa boste za vedno ostali ljubljenci naših src. Poglejte Boška Šrota, ki črne nevihte forumov ni nikoli doživel, saj se je v pravem trenutku, kot eden najbogatejših Slovencev, slikal v kampu blizu Umaga, sedeč na plastičnem kitajskem stolu za evro. Milijoni so mogoče res šli v veter, a skromen je ostal tudi skozi bogastvo. Skromnost moramo vzdrževati vsi, pa naj stane, kolikor hoče.

Ne spreglejte