TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2008,
10.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 20. 7. 2008, 10.12

8 let, 1 mesec

Največ otrok z motnjami v duševnem razvoju v domski oskrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V letu 2007 je bilo v centre za usposabljanje, delo in varstvo vključenih 531 otrok in mladostnikov z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Od tega je bilo v domsko oskrbo vključenih 422 otrok, 109 otrok in mladostnikov pa je bilo vključenih v dnevno varstvo.

Število vključenih v centre se v zadnjih letih rahlo zmanjšuje Število otrok in mladostnikov z zmerno, s težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju, ki so vključeni v centre za usposabljanje, delo in varstvo, se v zadnjih letih rahlo zmanjšuje, so navedli v poročilu. Zmanjšanje je zaznati predvsem pri številu varovancev, ki so vključeni v institucionalno varstvo, medtem ko se število otrok in mladostnikov v dnevnem varstvu povečuje. Zanje je leta 2007 skrbelo 395 strokovnih delavcev, od tega 191 varuhov in negovalcev, 106 specialnih pedagogov in 65 zdravstvenih delavcev, sporočajo v poročilu.

Izobraževanje se zaključi pri 26. letu starosti Kot so zapisali, se otroci in mladostniki v okviru centrov izobražujejo po posebnih programih vzgoje in izobraževanja, po katerem zaključijo izobraževanje pri 26. letu starosti. V letu 2007 je v domovih za nastanitev otrok iz oddaljenih krajev bivalo 555 otrok in mladostnikov, največ, 49 odstotkov, je bilo otrok z lažjimi ali zmernimi motnjami v duševnem razvoju, sledili pa so gibalno ovirani otroci in mladostniki (38 odstotkov), še dodajajo.

V vzgojnih, prevzgojnih in mladinskih domovih je dve tretjini fantov

"V vzgojne, prevzgojne in mladinske domove so bili v letu 2007 vključeni 403 otroci in mladostniki. V vzgojne zavode je bilo vključenih 234 otrok in mladostnikov, v mladinske domove 144, v prevzgojni dom pa 25," so zapisali v poročilu. V teh domovih prevladujejo fantje, ki običajno predstavljajo skoraj dve tretjini vseh nastanjenih. "Razmerje med fanti in dekleti je bilo najbolj izenačeno v mladinskih domovih, kjer so dekleta predstavljala 45 odstotkov vseh nastanjenih," so v svojem poročilu zapisali na statističnem uradu.

V vzgojnih domovih so prevladovali mladi med 13. in 18. letom starosti, v mladinskih domovih je bilo največ osnovnošolcev, v prevzgojnem domu pa se je starost nastanjenih gibala med 15. in 20. letom, so zaključili v poročilu.

Ne spreglejte