Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
16.34

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

reforma bančništvo

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 16.34

6 mesecev, 1 teden

Britanski finančni minister napovedal strožjo bančno reformo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanski finančni minister George Osborne je napovedal ostrejši pristop k reformi britanskega bančnega sektorja.

"Moje sporočilo bankam je jasno. Če bo banka kršila pravila, bosta imela nadzornik in vlada skupaj pristojnost, da vsilita jasno in popolno delitev med investicijskim bančništvom in poslovanjem s posamezniki in podjetji," je danes v prostorih banke JP Morgan Chase v Bournemouthu povedal Osborne.

Bistvo načrtovane reforme je namreč ograditev za večino prebivalstva ključnega poslovanja s posamezniki in podjetji od tveganih investicijskih in finančnih poslov bank, ki so pripeljali do izbruha najhujše finančne krize po drugi svetovni vojni in zaradi katerih so morale države z velikanskimi vsotami reševati bančni sistem. Velika Britanija je bila med državami, ki so za to namenile največ.

Banke, ki ne bodo spoštovale pravil, bodo doletele visoke kazni Osborne je zato napovedal tudi, da bodo banke, ki ne bodo spoštovale pravil o ograditvi vsakodnevnih dejavnosti od tveganih finančnih poslov, predmet visokih kazni, država pa v prihodnje ne misli več reševati bank, ki se bodo zaradi nespametnih in preveč tveganih dejavnosti znašle v težavah.

Osbourne zagrozil s popolnim razbitjem Prvotni načrt reforme je od bank zahteval operativno ločitev investicijskega bančništva od poslovanja s prebivalstvom in podjetji znotraj iste banke do leta 2019, a Osborne je zdaj bankam zagrozil s popolnim razbitjem, če same ne bodo poskrbele za ločitev.

Osborne je prepričan, da bo letošnje leto prineslo novo ureditev bančnega sektorja. "Banke morajo biti na voljo svojim strankam in ne obratno," je dejal in priznal, da je morala država porabiti velikanska javna sredstva za pospravljanje za napakami bančnikov.

V Veliki Britaniji veliko število bančnih škandalov Bančni škandali v Veliki Britaniji se vrstijo tudi po koncu najhujšega obdobja finančne krize, v številnih primerih pa so oškodovanci prav posamezniki in mala in srednja podjetja.

Medtem ko so opozicijski laburisti ostrejše Osbornove besede pozdravili, pa so pričakovano naletele na kritike v londonskem Cityju. Tam pravijo, da bi lahko vnovično odpiranje načrtov za bančno reformo vneslo negotovost med banke, s čimer bi bile te manj pripravljene posojati gospodarstvu.

Ne spreglejte