Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 12. 2010,
12.59

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 7. 12. 2010, 12.59

7 let, 3 mesece

Energetiki napovedujejo generalno stavko v primeru odpustitve Sevčnikarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stavkovni odbor Sindikata delavcev energetike Slovenije je sprejel sklep o začetku generalne stavke, če bo predsednik sindikata v Termoelektrarni Šoštanj prejel izredno odpoved delovnega razmerja.

Tako je povedal predsednik sindikata Franc Dolar Do četrtka se bodo borili z vsemi pravnimi sredstvi Do četrtka se bodo po Dolarjevih besedah borili z vsemi pravnimi sredstvi, takrat pa naj bi direktor Teša Simon Tot prvemu sindikalistu v Tešu Sevčnikarju sporočil, ali bo prejel izredno odpoved delovnega razmerja. "V tem trenutku doživljamo napad na sindikat, kar kaže tudi napovedana izredna odpoved službe. Branili se bomo z vsemi sredstvi in to pomeni revolucijo v energetiki in generalno stavko," je poudaril Dolar. Na vprašanje, ali je beseda tekla tudi o projektu Teš 6, je Dolar pojasnil, da se kljub napovedi o tem niso pogovarjali.

Sevčnikar v ponedeljek še ni prejel izredne odpovedi delovnega razmerja. Kot je pojasnil Tot, so s Sevčnikarjem opravili le pogovor, do četrtka pa se bodo opredelili do njegovih navedb in izredne odpovedi delovnega razmerja.

Nezakonita stavka? Tot Sevčnikarju očita, da je kot predsednik sindikata v Tešu in vodja stavkovnega odbora novembra organiziral in sodeloval pri nezakoniti stavki, ki ne uživa varstva zakonodaje, ustave in mednarodnih pogodb. Zakon o stavki namreč določa, da mora stavkovni odbor napovedati stavko najpozneje pet dni pred dnevom, določenim za njen začetek, kar pa se v Tešu ni zgodilo, saj se je stavka začela takoj, ko je bil namesto dotedanjega direktorja Teša Uroša Rotnika imenovan Tot.

Tot: Stavkovna straža prepovedala vstop v družbo Po Totovih besedah zakon o stavki določa, da stavkovni odbor in stavkajoči drugim delavcem ne smejo preprečevati, da bi delali. Kljub temu pa mu je stavkovna straža prepovedala vstop v družbo. "Ravnanje Sevčnikarja predstavlja hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in ima znake kaznivega dejanja, zaradi česar je postopek izredne odpovedi uveden povsem zakonito in ne predstavlja šikaniranja, temveč varstvo zakonitih postopkov in zagotavljanje spoštovanja sprejetih pogodbenih in zakonskih obveznosti," je še dejal Tot.

Sevčnikar pa je v soboto povedal, da je sicer nad postopki glede izredne odpovedi delovnega razmerja šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili Rotnikovi zamenjavi.

"Želijo me odstraniti iz vsega dogajanja" "Kot razlog za odpoved zaposlitve navajajo moje sindikalno delovanje od 11. novembra letos pa naprej in nelegitimnost stavke, kar je iz trte zvito. Želijo me odstraniti iz vsega dogajanja, ker sem jim zadnja ovira, da bi strateški partnerji iz Rusije vstopili v projekt Teš 6," je ocenil Sevčnikar.

Semolič: Grožnja je normalna reakcija sindikata Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v okviru katere deluje tudi Sindikat delavcev energetike Slovenije, Dušan Semolič meni, da je grožnja z generalno stavko "normalna reakcija sindikata, ki brani sindikalnega kolega, ki se je v imenu ostalih članov sindikata izpostavil in je deležen napovedi sankcij".

Ali je grožnja z generalno stavko primeren ukrep, se Semolič ni želel opredeljevati. "Stvar ocene sindikata je, kako daleč iti, da bi dosegel svoj namen. To prepuščam svojim kolegom," je povedal Semolič in dodal, da se ne bi rad postavljal v vlogo razsodnika. "Sindikati so samostojni in oni ocenjujejo, s kakšnimi sredstvi zaščititi delavca in uveljavljati svoje pravice."

"Pri stavki vedno pride do škode" O posledicah stavke bi po njegovem mnenju moral razmišljati predvsem delodajalec. "Pri stavki vedno pride do škode. Smisel stavke je, da delavci z nedelom tiste, proti katerim je stavka uperjena, prisilijo, da se odpovedo nameram, ki so sindikat navedle k stavki," je dodal Semolič.

Ne spreglejte