Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
9.10

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Erar financiranje proračun Bizi Poslovni asistent

Torek, 20. 6. 2023, 9.10

10 mesecev, 2 tedna

Med največjimi prejemniki ministrstva, javne agencije, banke ...

Znano je, koliko denarja iz državne blagajne prejemajo slovenska podjetja

Oglasno sporočilo
denar, evro | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Poslovni asistent Bizi zdaj ponuja tudi prikaz podatkov, koliko denarja iz državne blagajne dobijo slovenska podjetja in druge organizacije. Vir podatkov je aplikacija Erar.

Nov sklop na Biziju omogoča vpogled v transakcije javnih institucij in družb v lasti države ter občin, ki se nanašajo na blago in storitve, plače, socialne prejemke, pokojnine, subvencije, štipendije itd.

Vir podatkov je aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije

Bizi podatke zajema prek aplikacije Erar, njen namen pa je "javna osvetlitev toka denarja med javnim in zasebnim". Kot poudarjajo, ta aplikacija "povečuje odgovornost nosilcev javnih funkcij za smotrno in učinkovito porabo javnih sredstev, omogoča argumentirano razpravo o sprejetih in načrtovanih investicijah ter zmanjšuje tveganja za slabo upravljanje, zlorabo oblasti, predvsem pa omejuje sistemsko korupcijo, nepošteno konkurenco in klientelizem".

Na Biziju so na voljo tudi podatki pravnih oseb zasebnega prava, torej društev, fundacij, skladov, ustanov, zasebnih zavodov in gospodarskih interesnih združenj.

Primer podjetja, ki je v maju 2023 prejelo sredstva različnih proračunskih uporabnikov. | Foto: Bizi Foto: Bizi

Kateri so največji prejemniki sredstev?

Na vrhu lestvice stotih prejemnikov največ sredstev v maju so najrazličnejša ministrstva, javne agencije, banke, univerzitetni klinični centri, bolnišnice, nekatera farmacevtska podjetja, pa tudi na primer Termoelektrarna Šoštanj, Petrol, Borzen, Pošta Slovenije in Elektro Ljubljana.

"Mi nič ne dobimo od države"

To je znan stavek, ki ga pogosto slišimo od predstavnikov podjetij, društev in drugih organizacij. Pa je res tako? Hiter pregled manjših ali večjih podjetij ali pa na primer glasbenikov, društev in fundacij pove, da mnogi prejemajo sredstva različnih proračunskih uporabnikov.

delavci, proizvodnja
Novice Število podjetij lani naraslo
Joc Pečečnik
Novice Kdo so direktorji in nadzorniki slovenskih podjetij?
Ne spreglejte