Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 1. 2008,
9.03

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 6. 1. 2008, 9.03

8 let, 1 mesec

Barovič, Zagorac in Žgajner Tavševa s Pečetom iz SNS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanci SNS Barbara Žgajner Tavš, Bogdan Barovič in Boštjan Zagorac se bodo pridružili Sašu Pečetu, ki je v soboto napovedal izstop iz stranke.

Kot je za STA dejal Peče, so se na današnjem sestanku dogovorili, da bodo v ponedeljek predsednika DZ Franceta Cukjatija obvestili o izstopu štirih od šestih poslancev iz poslanske skupine SNS in sprožili postopek za ustanovitev nove poslanske skupine, ki se bo imenovala Lipa. Jelinčič: To ni nič hudega Predsednik SNS Zmago Jelinčič je z napovedanim izstopom še treh poslancev iz PS SNS seznanjen, vendar ga o tem niso obvestili poslanci, je za STA povedal Jelinčič. Dejstvo, da v poslanski skupini SNS ostajata le dva poslanca - poleg Jelinčiča še Srečko Prijatelj -, "ni popolnoma nič hudega," je dejal Jelinčič.

Jelinčič: Volivci vedo, kje je pravzaprav srce stranke

"Stranka ostaja. Volivci, ki so mi dali podporo na predsedniških volitvah, so pokazali, kje je njihov razmislek in kje je pravzaprav srce stranke," je dejal prvak SNS in dodal, da je to zabolelo vse ostale. Ugotovili so, da njihovi rezultati niso dovolj dobri, da bi tudi v prihodnjem mandatu prišli v DZ in je bilo treba dobiti čim več in morda sesti na kateri drug stol, je dejal Jelinčič.

"Vsi so globoko v dolgovih" "Ti ljudje, ta majhen segment v stranki hoče izpolniti svoje predvsem finančne interese, kajti vsi so globoko v dolgovih in morajo nekaj na tem narediti. In kaj je najbolje narediti? Podleči nekaterim diktatom nekaterih drugih političnih strank oz. političnih opcij, da se nekaj izpelje in se potem za to pričakuje neko nagrado," je pojasnil predsednik SNS.

Jelinčič razkol v stranki povezal z referendumom

Poudaril je, da se je razkol v stranki pojavil dan potem, ko je v četrtek v Trenjih na POP TV rekel, da bo poslanska skupina SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v EU. Jelinčič sklepa, da je moral Peče reagirati takoj naslednji dan, da bi razbil poslansko skupino in preprečil, da bi zahtevala razpis referenduma. Interesi tistih, ki v Sloveniji podpirajo Hrvaško ali pa se zavzemajo za čimprejšnji vstop Hrvaške v EU, so po Jelinčičevem mnenju prevladali z obljubami.

Peče: Poslanci morajo biti suvereni pri svojih odločitvah

Kot je dejal Peče, se je večina poslancev SNS na današnjem sestanku strinjala, da morajo biti poslanci suvereni pri svojih odločitvah, predvsem pa morajo zasledovati tiste cilje, ki so jih obljubili na volitvah. Strinjali so se tudi, da ne smejo zasledovati ciljev, ki jih narekuje v negativni obliki vlada in predsednik vlade Janez Janša, je pojasnil Peče.

Ustanovitev poslanske skupine Lipa Prvi korak bo v ponedeljek izstop iz poslanske skupine in ustanovitev nove poslanske skupine Lipa, je dejal Peče in dodal, da bodo še videli, kako bodo stvari potekale naprej. "Dejstvo pa je, da to poslansko skupino sestavljajo sami kvalitetni poslanci, ki so se dokazali že v dosedanjem mandatu. Zato verjamem, da bi bila škoda, da kateri koli od njih dolgoročno zapusti slovenski politični prostor," je ocenil Peče.

Peče trdi, da nikoli ni imel predsedniških ambicij

Na Jelinčičev očitek, da želi prevzeti stranko, je Peče za STA odgovoril, da nikoli ni imel predsedniških ambicij. Že funkcije, ki jih ima, mu vzamejo več kot 24 ur časa, je dejal Peče in dodal, da to tudi predsednik SNS dobro ve. Po Pečetovih besedah gre samo za to, da poslanci lahko normalno opravljajo svoje delo, brez direktiv in pa v obliki besed, ki so si jih zastavili med volilno kampanjo. Jelinčič pa je ob Pečetovih očitkih, da podpira Janševo vlado, za STA dejal, da se je predvsem Peče zavzemal, da je treba vedno podpirati stališče poslanskih skupin LDS in Zares.

Peče trdi, da so ga iz stranke vrgli po nalogu Janeza Janše

Do razkola v vrhu SNS je prišlo v petek na praznovanju Jelinčičeve 60-letnice. Predsednik SNS Zmago Jelinčič meni, da je Peče stranko zapustil zaradi osebne užaljenosti, Peče pa trdi, da so ga iz stranke vrgli in to po nalogu premiera Janeza Janše. Jelinčič je danes za STA pojasnil, da je sprejel ustno odstopno izjavo podpredsednika SNS in poslanca Saša Pečeta ter da bodo v kratkem pisno potrdili, da Peče ni več član stranke in poslanske skupine.

Jelinčič v ozadju dogodka vidi načrte za rušitev stranke

"Če nekdo ni več član stranke, ne more biti član poslanske skupine SNS," je dejal Jelinčič. Za STA je še pojasnil, da v ozadju dogodka vidi načrte za rušitev stranke. Dobil je namreč več namigov iz novinarskih krogov, da hoče Peče na vsak način prevzeti stranko. Sicer pa je predvideval, da bo Peče deloval kot samostojni poslanec ali pa da se bo pridružil poslanski skupini Zares ali SD.

Informacije, da želi Peče na svojo stran spraviti še druge poslance, Barbaro Žgajner Tavš ali pa Boštjana Zagorca, pa je Jelinčič komentiral: "Mislim, da sta dosti pametna, da edino v SNS lahko prideta še enkrat v DZ, sicer je to izgubljena zgodba in ju nikjer več nikoli več ne bo."

Ne spreglejte