Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
27. 11. 2014,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Državljanska lista Gregor Virant

Četrtek, 27. 11. 2014, 15.01

8 let

Državljanska lista kot Hamlet: Biti ali ne biti

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Člani Državljanske liste bodo na današnjem zboru v Cerknici odločali o tem, ali naj se samoukinejo ali nadaljujejo svojo pot. Za zdaj so odprte še vse možnosti.

Vsaj tako pravi generalni sekretar Državljanske liste (DL) Žoni Stanovnik. Kot je pojasnil, bo na zboru vodstvo z zdajšnjim predsednikom Bojanom Starmanom na čelu najprej nagovorilo zbrane člane, nato pričakujejo odkrit pogovor s člani in tehtanje argumentov, na koncu pa glasovanje o usodi stranke.

Koliko članov bo sploh prišlo v Cerknico? Vseh članov DL je 750 in vsi so prejeli vabila. Za samoukinitev stranke morata glasovati vsaj dve tretjini navzočih članov. Koliko članov bo prišlo na Notranjsko, je za zdaj še neznanka. Že to pa bo po Stanovnikovih besedah pokazatelj razpoloženja v stranki.

Na vprašanje, kakšno je njegovo osebno mnenje oziroma kam se bo nagnila volja članstva, je Stanovnik odgovoril, da se ne želi opredeliti za nobeno stran. Napovedovanje izida bi bilo le ugibanje, še pravi generalni tajnik.

Katarina Hočevar pričakuje samoukinitev Nekdanja poslanka DL Katarina Hočevar pričakuje samoukinitev stranke. Od volitev ni imela veliko stikov z nekdanjimi sodelavci in člani stranke, zato težko presoja, ali obstoja kakšna ožja skupina ljudi, ki se bi bila pripravljena s stranko resneje ukvarjati naprej. Kot ima občutek oziroma kakor vidi zadevo sama, bi bilo pošteno, da bi zgodbo končali in ne bi ohranjali stranke pri življenju za vsako ceno.

Se bo pot DL končala po skromnih treh letih obstoja? Če se bo stranka samoukinila, bo to neslavni konec njenega nekaj več kot triletnega obstoja. Stranko je namreč Virant ustanovil 21. oktobra 2011 tik pred predčasnimi volitvami. Na predčasnih volitvah leta 2011 je dobila nekaj več kot osem odstotkov glasov.

Potem ko zmagovalcu volitev Zoranu Jankoviću ni uspelo sestaviti vlade, je Virantova stranka postala del druge Janševe vlade – Virant v drugi Janševi vladi ni postal minister, ampak je ostal predsednik DZ.

Polom na evropskih in predčasnih volitvah Po objavi razvpitega poročila KPK na začetku leta 2013 je DL izstopila iz vlade. DL je pozneje za mandatarko podprla Alenko Bratušek (takrat še iz Pozitivne Slovenije) in vstopila v njeno vlado. Virant je v tej vladi postal notranji minister.

Na evrovolitvah maja letos je DL dobila le 1,14 odstotka glasov (Virant je zato odstopil, novi predsednik je postal Starman), na predčasnih volitvah julija pa le 0,64 odstotka. Na jesenske lokalne volitve se nato sploh ni podala.

Ne spreglejte