Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
28. 6. 2019,
12.53

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

Andrej Horvat sodišče Daniela Ružič

Petek, 28. 6. 2019, 12.53

4 leta, 11 mesecev

Izvršitelj: Nisem partner napadene sodnice, zahtevam javno opravičilo medijev

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

sodnica Ružičeva | Foto Youtube: Mariborinfo

Foto: Youtube: Mariborinfo

Murskosoboški izvršitelj Andrej Horvat, ki so ga nekateri mediji navajali kot partnerja pred dvema tednoma napadene mariborske sodnice, pravi, da je le njegov soimenjak. "S takšnimi nepreverjenimi in posledično neresničnimi medijskimi poročanji so nekateri mediji naši stranki in članom njene družine povzročili hudo osebno stisko in nepopravljivo škodo," sporočajo iz odvetniške pisarne Nataše Pirc Musar.

pretep nasilje ženska
Mnenja Mariborska sodnica je kriva. Ker je ženska. #komentar

O Andreju Horvatu, domnevnem partnerju sodnice Daniele Ružić in osumljencu za napad na sodnico pred dvema tednoma, je do zdaj javno znanega le malo.

Spomnimo, da je bila sodnica sredi noči tik pred domačo hišo hudo poškodovana s trdim predmetom. V prvih poročilih je policija navedla, da jo je partner našel pred hišo in poklical policijo. Ta pa je v preiskavi ugotovila, da naj bi napad zagrešil prav partner, in ta teden zoper njega vložila ovadbo zaradi poskusa umora.

Sodnica Ružićeva naj bi mu pred kratkim dejala, da se bo izselila iz družinske hiše v Pekrah in da zahteva delitev premoženja. Policija meni, da je s tem imel motiv za napad. 

A tožilstvo na podlagi dokazov, ki jih je pridobila policija, ni predlagalo pripora. Sodišče je ta teden razveljavilo policijski ukrep prepovedi približevanja. Vse to morda kaže na to, da policija ni pridobila dovolj trdnih dokazov, da je storilec res sodničin partner, smo poročali včeraj v članku Napad na sodnico: zakaj je sodišče ni zaščitilo? #video.

Prispevek Planeta o tem, kaj je v preiskavi do zdaj ugotovila policija:

sodnica Ružičeva
Novice Napad na sodnico: zakaj je sodišče ni zaščitilo? #video
Zunajobravnavni senat slovenjgraškega okrožnega sodišča je potrdil, da je bil sklep, s katerim je preiskovalna sodnica razveljavila ukrep prepovedi približevanja v primeru napada na sodnico Okrožnega sodišča v Mariboru, pravilen. Razveljavitev prepovedi, na katero se je pritožila policija, je tako pravnomočna, so sporočili z omenjenega sodišča.

Kot so sporočili, je zunajobravnavni senat po natančni presoji predloženih dokazov, ki so bili v času odločanja preiskovalne sodnice v spisu, ugotovil, da je sodnica pravilno presodila, da ni izkazan utemeljen sum, da je kršitelj storil očitano kaznivo dejanje, kar pa je zakonski pogoj za odreditev ukrepa prepovedi približevanja. "Zunajobravnavni senat je ob obravnavi pritožbe ugotovil, da do zdaj zbrani podatki in tudi k pritožbi priložena kazenska ovadba ne omogočajo zaključka o obstoju utemeljenega suma, da je kršitelj storil kaznivo dejanje, kot je zatrjevano v ukrepu o prepovedi približevanja," so zapisali.

Ob tem so na sodišču pojasnili, da odreditev prepovedi približevanja pomeni poseg v človekove temeljne pravice in svoboščine, zato morajo biti za tak ukrep izpolnjeni vsi zakonski pogoji, zaradi česar je potrditev ukrepa tudi zaupana sodiščem, so zapisali na STA. 

Veliko Andrejev Horvatov - izvršitelj trdi, da ni pravi

sodišče, zatožna klop | Foto: STA , Foto: STA , Nekaj medijev je v zadnjih dneh že poročalo o tem, kdo naj bi bil sodničin partner.

Nekateri so poročali, da je izvršitelj. Spletno iskanje Andreja Horvata namreč med drugim navrže Andreja Horvata, ki je izvršitelj s sedežem v Murski Soboti. Ta je za Siol.net že včeraj zatrdil, da ni pravi, zdaj pa je prek odvetnikov tudi javno pozval medije, ki so njegovo ime objavili, da ga umaknejo.

Omenimo, da smo - glede na javni interes in tudi poročanje nekaterih medijev, da naj bi preiskavo ovirala poznanstva osumljenca - tudi mi poskušali stopiti v stik s Horvatom, a za zdaj njegovega kontakta nismo našli. Človek z enakim imenom in priimkom živi celo v Pekrah, ki imajo dva tisoč prebivalcev. V Sloveniji po podatkih statističnega urada živi 72 oseb z imenom Andrej Horvat.

sodnica Ružičeva
Novice Motiv za napad na sodnico: "Želela je zapustiti partnerja" #video

Kaj sporoča izvršitelj?

Sporočilo odvetniške pisarne Pirc Musar, ki zastopa izvršitelja, objavljamo v celoti:

"V zadnjem času so se v medijih pojavile informacije, da naj bi bil za brutalni napad na sodnico, Danijelo Ružič, odgovoren njen partner, Andrej Horvat. Pri tem je bilo v nekaterih medijih izpostavljeno, da gre za sodnega izvršitelja Andreja Horvata, v nekaterih člankih pa sta bili objavljeni celo njegova portretna fotografija in fotografija z dogodka, kjer je naša stranka zaprisegla kot izvršitelj.

Opozarjamo, da gre za dve osebi z enakim imenom in priimkom, pri čemer naša stranka, sodni izvršitelj Andrej Horvat (iz Murske Sobote), ni partner sodnice Ružičeve in z njo tudi sicer ni v nikakršni povezavi. Gre za očitno pomoto, ki naši stranki, Andreju Horvatu, povzroča škodo tako v zasebnem kot tudi v poklicnem življenju in terja takojšnje pojasnilo.

S takšnimi nepreverjenimi in posledično neresničnimi medijskimi poročanji so nekateri mediji naši stranki in članom njene družine povzročili hudo osebno stisko in nepopravljivo škodo.

Od vseh medijev, ki so storili to nedopustno napako, zahtevamo, da nemudoma umaknejo neresnične navedbe in fotografije naše stranke in se ji za ta grozljiv poseg v njeno zasebnost in kršitev njenih osebnostnih pravic tudi javno opravičijo. Ostale medije pa pozivamo, da te nedopustne napake ne ponovijo."

Ne spreglejte