Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2023,
15.35

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Torek, 11. 7. 2023, 15.35

10 mesecev, 3 tedne

Janković: Ljubljanski gradbeni projekti tečejo po načrtih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Zoran Janković | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Gradbeni projekti v Ljubljani po mnenju župana Zorana Jankovića potekajo po načrtih. Na območju osrednje železniške in avtobusne postaje se je začela ali se obeta prenova številnih cest, med drugim bodo prenovo Vilharjeve proti Dunajski cesti nadaljevali ta mesec. Tudi gradnja kompleksa Ilirija se nadaljuje kot načrtovano, končan bo predvidoma decembra.

Dela na Vilharjevi cesti med Železno cesto in Situlo se končuje, še ta mesec bodo nadaljevali posege na odseku do Dunajske ceste. Prenova infrastrukture na Vilharjevi cesti je pogoj, da lahko država nadaljuje posege na železniški postaji. "Država bi rada začela še letos prenavljati železniško progo nad Dunajsko cesto, zato se pogovarjamo, ali upamo progo zapreti v celoti za štiri dni oziroma en teden ali ne, in če da, kdaj," je pojasnil župan.

V sklopu preostalih naložb, povezanih s temeljito prenovo območja osrednje železniške in avtobusne postaje, Janković pričakuje, da bodo ponudbe za prenovo Linharte ceste med križiščem z Dunajsko cesto in krožiščem Žale dobili konec tega meseca in nato izbrali izvajalca. "Tako da bi širitev začeli v avgustu," je napovedal. Omenil je še, da je v sklopu prenove Šmartinske ceste potreben dogovor s Petrolom o umiku bencinske črpalke na stiku s Savsko cesto, saj bo tam nastalo krožišče.

Zoran Janković
Novice Janković: Prometni kaos bo trajal. Uporabljajte Car-sharing, vozite se skupaj. #video

Po Jankovićevih besedah naj bi investitor Mendota Invest v lasti madžarske bančne skupine OTP, ki bo financiral komercialni del ureditve območja osrednje železniške postaje, gradbeno dovoljenje za dve stolpnici pridobil še letos in začel gradnjo objekta na Vilharjevi cesti, kjer že izvajajo pilotiranje terena.

V sklopu investicijskega urejanja območja bodo do marca 2025 izselili vse stanovalce na levi strani Masarykove ceste pred podvozom pri Orto baru. Ti se bodo preselili v stanovanjsko sosesko, ki nastaja ob Šmartinski cesti. Stanovanja je občina kupila od investitorja Kostaka. Ob Masarykovi cesti pa občina v prihodnosti predvideva gradnjo stanovanj za občinski stanovanjski sklad.

Občina ob tem čaka še na odgovor, kaj bo naredila država z nesojeno lokacijo za sodno palačo ob Masarykovi cesti, ali bo "torej ta projekt nadaljevala ali ga prodala Slovenskim železnicam".

Zoran Janković
Novice Zadeva Stožice: Janković oproščen #video

Tudi gradnja bazena Ilirija se nadaljuje po terminskem načrtu. Delavci trenutno gradijo stene ogrevalnega bazena, predvidoma konec meseca pa bodo betonirali ploščo za osrednji olimpijski bazen. "Teče dobro in konec tega meseca bodo že postavljali železne nosilce za streho," je dejal Janković. Ob tem je napovedal, da bodo v petek v mestni hiši pogajanja z interesenti za gradnjo novega športno-rekreativnega kompleksa v Vevčah. Občina namreč maja zaradi previsokih ponudb javnega naročila ni oddala.

V Ljubljani imajo sicer trenutno samo na cestah približno 70 gradbišč. Tako med drugim skupaj z Darsom prenavljajo nadvoz Dunajske ceste nad severno obvoznico, izvoz iz BTC na avtocesto in izvoz iz obvoznice na Tržaško cesto, poleg tega pa še Hruševsko cesto. Letos načrtujejo tudi prenovo najbolj načetega dela Zaloške ceste. "Bo še kar gneča," je sklenil.

Novice Janković ministru Levice in celotni vladi: Vsi smo si zapomnili, kaj ste rekli
Zoran Janković
Novice Ljubljanski mestni svetniki prikimali proračunskim dokumentom
Kanal C0, kmečki punt
Novice Kanal C0 bo preiskovala parlamentarna komisija
Ne spreglejte