Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2019,
16.51

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

12

Natisni članek

Mojca Soža Alenka Bratušek ministrstvo za infrastrukturo

Četrtek, 12. 9. 2019, 16.51

4 leta, 8 mesecev

Kdo je Mojca Soža, zaveznica Alenke Bratušek v podjetju SODO? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

12

Novinarji oddaje Planet 18 razkrivajo, kdo je Mojca Soža, zaveznica Alenke Bratušek v podjetju službe sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja (SODO), kjer je Bratuškova politično vplivala na kadrovanje. S svojimi podjetji je služila v vplivnem krogu podjetij in institucij, ki so blizu infrastrukturni ministrici.

Skrivnostna nadzornica družbe SODO Mojca Soža se v javnosti predstavlja še z dvema priimkoma: Golc in Goropečnik. Televizijo Planet je obtožila laži in ostro zanikala, da bi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek kakorkoli politično vplivala na njene odločitve, poroča Planet.

Prijateljici na družbenem omrežju

"Zgrožena sem nad lažnimi informacijami," je minuli petek zapisala Soževa. Še isti dan pa je vse povezave med njima v odgovoru na vprašanje Planeta kategorično zanikala tudi Alenka Bratušek.  Zdaj je že jasno, da je pri tem marsikaj zamolčala, navaja Planet.

Tudi to, da sta z Mojco Soža prijateljici na družbenem omrežju Facebook, njun skupni prijatelj pa je državni sekretar, desna roka Bratuškove, Bojan Kumer. Novinarji oddaje Planet 18 so razkrili številne zasebne posle Sože s slovenskimi občinami in elektro podjetji. Tudi z Elektrom Gorenjska, kjer je bila pred podpisom svetovalne pogodbe Soževa prav tako nadzornica. 

Podjetje Kranjčanke, ki se je v Sloveniji v preteklosti predstavljala s priimkoma Golc in Goropečnik, je od januarja 2014 registrirano v hrvaškem Primoštenu, na ime Mojca Soža. V zaledju Šibenika, ličnem ribiškem mestecu z impozantno zgradbo cerkvice svetega Jurija iz 15. stoletja, se je do zdaj neznana dama spretno skrivala v zavetrju energetike. A povezave s političnimi vplivneži, ki ji dajejo veter v jadra, razkrivajo, da gre v resnici za dominantno damo v energetiki, poroča Planet.

Alenka Bratušek | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pripravljala svetovalne in investicijske pogodbe

Če podrobno prevetrimo njen mali obrat, Vitar u krmu, kot se predstavi na spletu, naletimo na razvejano mrežo lovk, ki jih je razpletla v javnih gospodarskih podjetjih. V rodnem Kranju, kamor je iz Celja zajadrala tudi Alenka Bratušek, odkrijemo trikotnik, ki ga zaokroži nekdanji župan Boštjan Trilar. Z njim na skupni listi se je Bratuškova smejala fotografom pred zadnjimi lokalnimi volitvami, navaja Planet.

Za časa Trilarja je Soža za kranjsko občino pripravila cel kup svetovalnih in investicijskih pogodb: od energetskega pregleda stavbe Prešernovega gledališča, energetske obnove šole Kokrica, objektov v kranjski občini in drugih projektov. Ko pa je že bilo jasno, da je zloglasnega Kranjčana od nove županske kandidature odpihnil prevelik odmerek alkohola, zaradi katerega je povzročil prometno nesrečo, se je končalo tudi sodelovanje s Sožo, poroča Planet.

družba Sodo
Novice Prva nadzornica SODO: Ministrica v moje delo ni posegala #video

Danes so Planetu z občine sporočili, da z njo ne poslujejo. Je pa za Elektro Gorenjska, kjer je bila svoj čas celo nadzornica, še lani izvedla študijo za dobrih 12 tisočakov. Še kot Mojco Golc Goropečnik jo najdemo v vrsti energetskih družb, kjer je bila med nosilkami projektov. Pripravila je študije za Eles, gospodarsko ministrstvo in elektro podjetja po državi, poroča Planet.

Skupni prijatelj je državni sekretar

Več kot deset občin je opremila z lokalnimi energetskimi načrti, med njimi Bohinj, Ilirsko Bistrico, Dobrepolje, Maribor, za družbo Eco Consulting pa zaslužila najmanj 25 tisočakov na študijo. Kot predstavnica države, neposredno SDH, je bila nadzornica Geoplina, kamor je prišla s podporo Pozitivne Slovenije, iz katere izhaja Bratuškova, še prej pa iz baze Golobičevega Zaresa, še navaja Planet.

Geoplin | Foto: STA , Foto: STA ,

Več študij je pripravila za Istrabenz Gorenje, ki mu je veter v jadra dajal elektro tajkun Robert Golob, nekdanji podpredsednik Pozitivne Slovenije in nekdanji predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek. Z njo vzdržujeta stike na družbenih omrežjih, imata pa še enega skupnega prijatelja Bojana Kumra, tistega državnega sekretarja, ki je v imenu svoje šefice Alenke Bratušek pisal nadzornikom državnega SODO, da morajo še pred zakonsko veljavo spremenjenega akta o SODU upoštevati željo ministrice, da sama odloča o novem direktorju družbe, še poroča Planet.

Sporno dopisno glasovanje vlade?

Pravni strokovnjaki so prepričani, da je novi statut družbe SODO, po katerem bi morala prva nadzornica Mojca Soža pred imenovanjem novega direktorja dobiti osebno soglasje Alenke Bratušek, nezakonit. Kot pravijo, bi glasovanje z dopisne seje vlade 14. avgusta, če bi ga kdo sodno izpodbijal, na sodišču padlo. Dopisno glasovanje namreč poteka prek elektronske pošte in telefonov. Minister glasuje samo, če je proti. To pomeni, da se mu gradiva ni treba niti dotakniti. Kar pa v gospodarskih družbah ne zdrži.To je namreč tako, kot da bi skupščina Telekoma sprejela cel kup sklepov, čeprav na skupščino ne bi bilo nikogar. Več v prispevku spodaj.

Alenka Bratušek
Novice Kdo so v resnici fantje ministrice Alenke Bratušek #video
Novice Bratuškova: Dokler sem jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik #foto #video
Ne spreglejte