Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2023,
14.45

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

5

Natisni članek

zemeljski plin energenti cene Bojan Kumer

Petek, 20. 1. 2023, 14.45

1 leto, 4 mesece

Kumer: Podjetja si lahko že danes zagotovijo nižje cene energentov za 2024

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

5

Bojan Kumer |  Po Kumrovih besedah se točka preloma dogaja zdaj in za slovenske odjemalce bi radi zagotovili slovensko proizvodnjo. | Foto STA

Po Kumrovih besedah se točka preloma dogaja zdaj in za slovenske odjemalce bi radi zagotovili slovensko proizvodnjo.

Foto: STA

Razmere na področju cen energentov, kot je zemeljski plin, so trenutno ugodne, tako da si lahko podjetja že danes zagotovijo nižje cene za leto 2024, je po današnjem sestanku s predstavniki gospodarstva dejal minister Bojan Kumer. Že zdaj se je treba usmeriti v to, kako čim bolje zagotoviti konkurenčnost za 2024, je poudaril.

Na sestanku posebne vladne delovne skupine, v kateri so predstavniki ministrstva, pristojnega za energijo, ministrstva, pristojnega za gospodarstvo, ter predstavniki gospodarskih organizacij, so udeleženci naredili pregled preteklega leta in trenutnega stanja. Osrednja točka sestanka pa so bili obeti, je dejal Kumer.

Na sestanku sta sodelovala tudi predstavnika obeh energetskih stebrov, generalni direktor GEN energije Dejan Paravan in generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Tomaž Štokelj. Vsak s svoje strani sta predstavila mogoče scenarije za naprej.

"Podjetja si lahko že danes zagotovijo nižje cene plina za leto 2024" 

"Ugotovitev je bila, da so razmere ugodne - pri cenah plina smo na primer na precej nižjih ravneh -, tako da si lahko podjetja že danes zagotovijo nižje cene plina za 2024," je poudaril Kumer.

Gospodarstvenikom so zagotovili, da so slovenska energetska podjetja pripravljena na oskrbo. Po Kumrovih besedah se točka preloma dogaja zdaj in za slovenske odjemalce bi radi zagotovili slovensko proizvodnjo.

Obenem je poudaril, da so cene trenutno nižje od zamejenih. "Govorimo o cenah brez pomoči. Naše sporočilo je, da trenutne tržne razmere omogočajo, da smo odgovorni. Pravočasno lahko storimo vse, kar je v naši skupni moči, da ne bo treba obremenjevati državnega proračuna, če morda podjetja ne bodo podpisala pogodb in bodo konec letošnjega leta spet prišla po pomoč, če bo cena ponovno narasla," je opozoril Kumer.

Cene energentov na svetovnih trgih še naprej padajo 

Cene energentov na svetovnih trgih sicer še naprej padajo, pri čemer se poraja vprašanje, ali se podjetjem morda izplača še nekoliko počakati s sklepanjem pogodb. Kumer je ob tem spomnil, da je vlada lani nekaj časa odsvetovala sklepanje pogodb, ker so čakali, da se uredi več stvari tako na nacionalni kot evropski ravni.

Določene stvari bo treba urediti tudi letos, a gre pri tem po besedah ministra za manjše zadeve. "Predvsem pa se moramo že zdaj, ko je pred nami še vse leto, usmeriti v to, kako čim bolje zagotoviti konkurenčnost za 2024. To pomeni, da naj podjetja od vlade ne pričakujejo usmeritev, ali naj sklepajo pogodbe ali ne," je poudaril. Osnovna funkcija podjetij - tako kot je bila pred krizo - je namreč tudi to, da obvladujejo tveganja v skladu z nabavnimi politikami, je poudaril.

Na sestanku je minister dobil občutek, da so gospodarstveniki te informacije sprejeli pozitivno in da si želijo še bolj odprto komunikacijo s sekcijo za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije. Zato bodo organizirali tudi širši sestanek, je še napovedal Kumer.

Mraz
Novice Boljše od vseh napovedi: Evropa porabo plina zmanjšala za petino
Plinski terminal
Novice Nemčija odprla prvi plavajoči plinski terminal
bundestag
Novice Nemčija se bo izognila recesiji
Elektrika
Novice V Italiji zaradi zvišanja cen preiskujejo sedem energetskih podjetij
Teš 6
Novice V tujini rekordni dobički, v Sloveniji pa državni denar: zakaj HSE potrebuje 500 milijonov?
Ne spreglejte