Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2008,
13.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2008, 13.23

8 let, 1 mesec

Ljubljana bo tožila državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski župan Zoran Janković je na prvi letošnji novinarski konferenci ponovil očitek na račun vlade, ki je "Ljubljani naredila krivico" z odvzemom okoli 60 milijonov evrov.

Kot je dejal, se država hvali s 35 milijoni evrov proračunskega presežka v lanskem letu, Ljubljana pa jo bo tožila za odvzeta sredstva. Župan sicer še ni preveril, če je na račun že dobil lanskoletno plačo. Poročilo o tem, katerim dobrodelnim organizacijam bo namenil 14 odstotkov svoje plače, bo predstavil konec meseca. "Seveda država ima presežek, če je vzela denar Ljubljani" "Predsednik vlade in finančni minister se hvalita, da ima država presežek 35 milijonov evrov. Seveda ga ima, če sta Ljubljani vzela," je dejal Janković in dodal, "naj ga Ljubljani vrneta, pa bo mirno". Župan sicer ne zanika, da je ostalih 206 občin dobilo dodatnih 77 milijonov evrov in je to po njegovem mnenju tudi prav.

Napredka pri vračilu odvzetih sredstev ostalim štirim občinam, poleg Mestne občine Ljubljana (MOL) od države vračilo sredstev zahtevajo še občine Trzin, Log-Dragomer in Šempeter-Vrtojba, po Jankovićevih besedah ni. Napovedal je, da bodo na MOL v tem mesecu s pravnimi zastopniki pripravili osnove za začetek sodnega postopka.

"Čakam na odgovor premiera" Vseh 80 odprtih vprašanj med državo in glavnim mestom so rešili s sprejemom sklepov, je pojasnil župan in dodal, da čaka le še na dogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo, "vendar mora biti on za to pripravljen". "Kot vem, mu je minister Gregor Virant poslal že osnutek dogovora," v katerega bi moral premier le še vpisati znesek sredstev za MOL, ki bila podlaga za normalno delovanje glavnega mesta, je pojasnil Janković.

Ljubljanski župan je med drugim predstavil odprte razpise. MOL na razpisu išče najemnika za Makalonco in gostilno Pavla. Do 25. januarja je odprt ponovljeni razpis za oddajo devetih prostorov na Ljubljanskem gradu za gostinsko in trgovsko dejavnost. Razpisne pogoje so v tokratnem razpisu, ki so ga objavili 7. decembra, precej spremenili. Kot je pojasnil Janković, so podaljšali najemno razmerje na 10 let od začetka obratovanja ter za 40 odstotkov znižali najemnino.

"Tudi jaz tržnice ne dam" V sredo se bo župan s podžupanoma Janezom Koželjem in Janijem Möderndorferjem ter načelnikoma Miranom Gajškom in Vojkom Grünfeldom udeležil okrogle mize o gradnji parkirne hiše pod ljubljansko tržnico, ki jo pripravlja civilna iniciativa Tržnice ne damo. Janković je poudaril, da tudi on tržnice ne da. Sicer pa pričakuje, da na okrogli mizi ne bo nepotrebnih čustvenih izpadov, ampak bodo predstavili strokovne predloge.

Pred novinarsko konferenco pa je direktor Diners Club Slovenija Tomaž Lovše predsednici Društva Ženska svetovalnica Olji Pleš izročil ček v vrednosti 20.400 evrov, ki so jih člani kluba zbrali na dobrodelni dražbi ob obisku z oskarjem nagrajenega ameriškega zvezdnika Bena Afflecka v Sloveniji.

Za donacijo Društvu Ženska svetovalnica so se v podjetju odločili na pobudo MOL, je pojasnil Lovše, ki je omenjenemu znesku dodal še 10.000 evrov osebne donacije. Po besedah Pleševe bo društvo lahko s temi sredstvi začelo nove programe.

Ne spreglejte