Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2023,
6.09

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,52

127

Natisni članek

davčna reforma reforme Robert Golob Brdo pri Kranju koalicijski vrh

Torek, 14. 3. 2023, 6.09

1 leto, 2 meseca

Golob napovedal, kdaj bosta uvedena davek na nepremičnine in dohodninska zakonodaja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,52

127

Po koalicijskem vrhu je predsednik vlade Robert Golob napovedal, kakšna naj bi bila časovnica sprememb na področju dohodninske zakonodaje in davka na nepremičnine, in sicer naj bi bile spremembe v dohodninski zakonodaji sprejete z letom 2024, medtem ko naj bi bil davek na nepremičnine uveden z letom 2025. Povračilo potnih stroškov, prehrane, nagrada za poslovno uspešnost in regres bi se lahko v prihodnje šteli v dohodninsko osnovo.

Ob začetku je premier Golob dejal, da se zavedajo, da je Slovenija danes med najbolj obdavčenimi državami po delu na svetu na eni strani in med najmanj obdavčenimi po premoženju na svetu, kar predstavlja dve pomembni izhodišči. "Spremembe bodo šle v smer preglednosti, transparentnosti in dejanskega premoženja in dejanskih prihodkov," je še dejal Golob. 

Časovnica, ki so si jo zadali, za leto 2024 napoveduje spremembe v dohodninski zakonodaji ter v letu 2025 pri davkih na nepremičnine. Dodal je, da trenutni davek na stavbno zemljišče ostaja v taki obliki, kot obstaja zdaj. 

Boštjančič: Potrebe družbe in davčni sistem sta vedno bolj narazen

Finančni minister Klemen Boštjančič je na današnjem koalicijskem vrhu predstavil težko pričakovana izhodišča za davčno reformo. Ključne ugotovitve se dotikajo dveh področij, in sicer dohodnine in nepremičnin. 

Kot je Boštjančič pojasnil v izjavi po srečanju koalicije, so analizo na ministrstvu pripravljali od lanskega leta. "Ključna ugotovitev je, da potrebe družbe na eni strani in na drugi strani davčni sistem ne gresta več skupaj. Prek davčnega sistema želimo nasloviti naraščajoče potrebe družbe. Na drugi strani so tudi državne možnosti omejene, vračajo se namreč fiskalna pravila," je poudaril in dodal, da na ministrstvu zagovarjajo sistem neto obdavčitve dohodka, torej sistem odbitkov namesto današnjega veljavnega sistema olajšav. Kot je pojasnil, smo v Sloveniji v zadnjih 20 letih na področju davčne politike uveljavljali parcialne rešitve, nismo pa naslovili celotnega sistema. 

Na področju nepremičnin gremo po besedah ministra v smeri progresivne obdavčitve, kar pa se v veliki meri ne bo dotikalo večine prebivalcev. 

"Cilj izhodišč za davčne spremembe je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika," je še dejal Boštjančič. 

Konec neobdavčenega regresa, prevoza na delo in prehrane?

Kot je na novinarski konferenci povedal minister, smo skozi leta vprašanje visoke obdavčitve plač reševali z olajšavami, kot so prevoz na delo, prehrana, regres in 13. plača. V enotnem sistemu, ki ga predlagajo, naj bi se neobdavčeni prihodki prestavili v ničelni dohodninski razred, ki bi se lahko povečal za več tisoč evrov, s čimer bi sistem poenostavili, meni finančni minister. 

Z ministrstva za finance so kasneje poslali dodatno pojasnilo glede ministrove izjave: "Na Ministrstvu za finance želimo dodatno pojasniti, da bi bila navedba, da v prihodnje ne bo več neobdavčenega regresa, prevoza na delo in prehrane, lahko napačno razumljena, saj predstavlja zgolj del sporočila. Minister za finance je v svoji izjavi jasno poudaril, da ima prehod na obdavčitev na podlagi neto razpoložljivega dohodka dva dela. Vštevanje večjega nabora dohodkov v davčno osnovo, med drugim tudi povračilo potnih stroškov za prevoz na delo, prehrane, nagrada za poslovno uspešnost in regres, se dopolnjuje z nadomestitvijo dosedanje ugodne davčne obravnave z določitvijo t. i. nultega dohodninskega razreda ali z vpeljavo davčnih odbitkov. S tem se sistem bolje približa obdavčitvi po ekonomski moči posameznikov in le teh ne spodbuja več k davčno motiviranim odločitvam, pri tem pa opisana sprememba načina obdavčitve ne pomeni tudi povečanja davčnih obremenitev na skupni ravni." 



Fajonova: Potrebujemo večji javni učinek financ

"Danes smo se dogovorili, da bomo skozi različne delovne skupine skušali doseči čim širši družbeni konsenz, ki ga takšna reforma potrebuje. Glede prenove davčnega sistema smo danes slišali zelo dobro analizo in tudi zelo dobra izhodišča. Strinjam se, da potrebujemo večji javni učinek financ. Okrepiti moramo vire javnega financiranja za potrebe vseh ljudi," je bila jasna ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon

O prenovi šolskega sistema v prihodnjih tednih 

"Glede prenove šolskega sistema lahko rečemo, da smo danes slišali izhodišča, razprava še poteka. Podrobneje se bomo o časovnici pogovarjali v tednih, ki so pred nami," pa je glede reforme šolstva pojasnila Fajonova. Vsi govorci, tako Golob kot tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, se strinjajo, da gre za zelo pomembno reformo.

Prva izhodišča bodo po besedah Goloba potrjena maja letos. "V letu 2023 bo prvi ukrep posodobitev prehranskih smernic v šolah. V šole želimo pripeljati bolj zdravo prehrano in zagotoviti bolj ekonomično delovanje šolskih kuhinj ter vpeljati več trajnostnega delovanja v šolski sistem. Preostali sistemi, ki zadevajo prenovo učnega sistema, bodo na vrsti v letu 2024 in kasneje," je pojasnil predsednik vlade.

Vlada, ki napoveduje, da bo leto 2023 leto reform, se je danes na koalicijskem vrhu sestala tretjič letos. Na prvih dveh srečanjih so obravnavali izhodišča zdravstvene reforme in reformo plačnega sistema.

Robert Golob, Danijel Bešič Loredan, koalicija
Novice Golob po vrhu koalicije: Stanje je slabše, kot si kdorkoli v tej državi misli #video
Robert Golob
Novice Koalicija pripravlja davčno reformo. Kaj nas čaka?
Robert Golob, Janez Janša
Novice Največ vprašanih bi volilo Gibanje Svoboda, sledi SDS
Ne spreglejte