Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
12.24

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

Slovenija Robert Golob seja vlada

Četrtek, 9. 5. 2024, 12.24

1 teden, 3 dni

Golob: Današnje dejanje je pod lupo celotnega sveta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

"Grozote, ki smo jim vsak dan priča iz Gaze, so nedopustne in se morajo končati. Vsa dejanja te vlade, vključno z današnjim sklepom o začetku postopka o priznanju Palestine, so usmerjena prav v to – kako čim prej končati grozote v Gazi in s tem olajšati trpljenje palestinskega ljudstva," je po seji vlade dejal Robert Golob. "Priznanje Palestine je vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi," je dodal. Skrajni rok za zaključek postopka o priznanju Palestine je po odločitvi vlade 13. junij. 

"Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta (VS) nosi bistveno večjo odgovornost danes, kot bi jo v preteklosti, zato je današnje dejanje pod lupo celotnega sveta," je še dejal Golob. 

Pri odločanju o tem, po kakšni poti gre Slovenija naprej, so iskali ravnotežje, je dodal. "Med interesi zahodnega sveta, arabskega sveta in interesi vseh drugih držav članic Združenih narodov (ZN), ki so nenazadnje prispevale svoj glas pri naši izvolitvi v VS."

Inovativen pristop

Slovenski pristop je inovativen, je poudaril Golob. "Ker želimo, da z dialogom, ki ga bo naše priznanje sprožilo, dosežemo vse cilje, za katere si prizadevamo v okviru ZN." To so takojšnje premirje, prekinitev spopadov, izpustitev talcev ter tudi varnost in obstoj Izraela skozi rešitev dveh držav, je izpostavil. 

"Slovenija ta stališča dosledno zagovarja v vseh svojih nastopih v ZN in verjamem, da bo to priznanje še marsikomu navdih, da nadaljuje po isti poti," je še dejal. 

Izrael pozval k takojšnji prekinitvi napadov 

Golob je Izrael še pozval, naj nemudoma preneha napadati Rafo in Gazo in "naj se raje kot iskanju vojaške rešitve odloči za pogajalsko mizo".

Odločitev o sklepu o začetku postopka o priznanju Palestine je bila na vladi enotna, je še povedal predsednik vlade. "V sklepih ne gre za nobene pogoje, ampak pričakovanja," je dodal. "Govorimo o pričakovanjih do vseh vpletenih v spopad in izpolnitvi teh pričakovanj, kot so napredek pri doseganju premirja, napredek pri izpustitvi talcev in napredek pri reformi palestinskih oblasti, in da bomo ta napredek spremljali.

Skrajni rok za odločitev je 13. junij 2024

Če se bo izkazalo, da je ta napredek hitrejši, bodo priznanje zaključili hitreje.

"13. junij je skrajni rok za oceno napredka in najkasneje takrat moramo dati dokončno oceno glede priznanja," je sklenil premier. 

Vrečko: Vesela in ponosna sem, da je Levica del vlade, ki je začela postopke za priznanje Palestine 

V Levici, kjer že od vstopa v državni zbor pred desetimi leti zagovarjajo in predlagajo priznanje Palestine, so danes pozdravili dejstvo, da je vlada pripravljena priznati Palestino v okviru rešitve dveh držav iz leta 1967.

"Vesela in ponosna sem, da je Levica del vlade, ki je sprejela odločitev, da Slovenija začne postopke za priznanje Palestine," je poudarila koordinatorka stranke Asta Vrečko. Dodala je, da si želi, da bo Palestina čim prej priznana, vojna in genocid v Gazi pa čim prej končana. Poslanec Matej T. Vatovec pa je izpostavil, da v stranki pričakujejo, da vladni postopek priznanja ne bo dolgo trajal in da bo priznanje sledilo že prihodnji mesec.
Tanja Fajon
Novice Vlada sprožila postopke za priznanje Palestine

 

Ne spreglejte