Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
19.28

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Klemen Jaklič ustavni sodniki odzivi intervju Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič Komisija za preprečevanje korupcije Robert Šumi KPK

Sreda, 8. 5. 2024, 19.28

1 teden, 4 dni

Predsednik KPK Robert Šumi: Pri obravnavi posameznih zadev KPK ne manjka poguma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Robert Šumi | Šumi je v večernem odzivu vnovič zatrdil, da bodo v primeru, če bo pripravljavec zakonodaje podal neobvezujoče stališče, da je za presojo nezdružljivosti ustavnih sodnikov pristojna KPK, to mnenje upoštevali in skladno s tem spremenili dosedanjo prakso, ki doslej ni bila problematizirana. | Foto STA

Šumi je v večernem odzivu vnovič zatrdil, da bodo v primeru, če bo pripravljavec zakonodaje podal neobvezujoče stališče, da je za presojo nezdružljivosti ustavnih sodnikov pristojna KPK, to mnenje upoštevali in skladno s tem spremenili dosedanjo prakso, ki doslej ni bila problematizirana.

Foto: STA

Predsednik KPK Robert Šumi v odzivu na izjavo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič za STA, da si želi, da bo imel organ, ki bo presojal nezdružljivost funkcij v primeru ustavnega sodnika Jakliča, dovolj poguma, zagotavlja, da slednjega komisiji ne manjka. Ne glede na to, kdo so obravnavane osebe, svoje delo opravijo profesionalno, zatrjuje Šumi.

"Tudi v konkretnem primeru ustavnega sodnika že vodimo postopka s področij naših pristojnosti, ki so nedvoumne, torej omejitev poslovanja in premoženjskega stanja," je v odzivu, ki so ga posredovali s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), navedel Šumi.

Klemen Jaklič
Novice KPK bo za mnenje v zadevi Jaklič zaprosila pripravljavca zakonodaje

Ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost

KPK je sicer konec aprila uvedla predhodni preizkus v primeru ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ki je bil v času opravljanja funkcije ustavnega sodnika pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost. KPK je po ugotovitvi, da ni pristojna za presojo v tem primeru, prijavo odstopila DZ, od koder pa so jim prijavo vrnili. Predsednica mandatno-volilne komisije DZ Janja Sluga je v ponedeljkovem dopisu KPK navedla, da nezdružljivost funkcij ustavnih sodnikov ureja zakon o ustavnem sodišču in da je skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, s katerim je bila v pravni red vpeljana ureditev nezdružljivosti, KPK tisti organ, ki izvršuje pristojnosti in opravlja naloge, določene v tem zakonu in tudi drugih zakonih.

KPK je zatem danes še sporočila, da bo za mnenje zaprosila še pripravljavca zakonodaje, pravosodno ministrstvo. Medtem je predsednica DZ v pogovoru za STA ocenila še, da parlament kot politični organ ne more odločati o strokovnem vprašanju, zato je za ugotavljanje nezdružljivosti funkcij v primeru ustavnega sodnika Jakliča kot strokovni organ pristojna KPK.

Šumi je v večernem odzivu vnovič zatrdil, da bodo v primeru, da bo pripravljavec zakonodaje podal neobvezujoče stališče, da je za presojo nezdružljivosti ustavnih sodnikov pristojna KPK, to mnenje upoštevali in skladno s tem spremenili dosedanjo prakso, ki doslej ni bila problematizirana. "Kot smo sporočili že prejšnji teden, pa vsebinska ali postopkovna zakonska nedorečenost tudi po našem mnenju še ne pomeni, da je legalno hkrati tudi legitimno, kar se kaže tudi v konkretnem primeru," je sklenil Šumi.

Urška Klakočar Zupančič je v pogovoru za STA ocenila, da parlament kot politični organ ne more odločati o strokovnem vprašanju, zato je za ugotavljanje nezdružljivosti funkcij v primeru ustavnega sodnika Jakliča kot strokovni organ pristojna KPK. | Foto: STA Urška Klakočar Zupančič je v pogovoru za STA ocenila, da parlament kot politični organ ne more odločati o strokovnem vprašanju, zato je za ugotavljanje nezdružljivosti funkcij v primeru ustavnega sodnika Jakliča kot strokovni organ pristojna KPK. Foto: STA

Rok Čeferin
Novice Gregorčič KPK prijavil ustavnega sodnika Čeferina zaradi domnevne kršitve določb o nasprotju interesov
Klemen Jaklič
Novice KPK primer Jaklič odstopila DZ
Ne spreglejte