Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
11.53

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

opozicija evtanazija konoplja referendum Ustavno sodišče

Četrtek, 9. 5. 2024, 11.53

1 teden, 3 dni

Ustavno sodišče zavrnilo začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o rabi konoplje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Ustavno sodišče | Odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ter referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je DZ sprejel 25. aprila. | Foto STA

Odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ter referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je DZ sprejel 25. aprila.

Foto: STA

Ustavno sodišče je na današnji seji zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje, ki so ga vložili v SDS in NSi. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, so sporočili z ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je imelo danes na mizi zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. To so skupaj z zahtevo za ustavno presojo odloka o referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja vložili v SDS in NSi. Predlagali so tudi začasno zadržanje odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča ter absolutno prednostno obravnavo.

V SDS in NSi izvedbi referendumov 9. junija nasprotujejo

Odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ter referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je DZ sprejel 25. aprila, skupaj z odlokom o posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah. V SDS in NSi so že dan po odločitvi DZ napovedali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo dveh odlokov.

V zahtevi so pri referendumu o rabi konoplje opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov. Nasprotujejo tudi izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija.

Ustavno sodišče je danes obravnavalo le predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ter ga zavrnilo. O predlogu za začasno zadržanje odloka o referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa še ni odločalo.

Evropske volitve, EU volitve
Novice Začenja se kampanja pred evropskimi volitvami in referendumi
Janez Janša in Matej Tonin
Novice SDS in NSi z zahtevo za ustavno presojo in zadržanje dveh referendumov
Predčasne volitve 2022
Novice Vsi trije referendumi bodo 9. junija, sočasno z evropskimi volitvami
Ne spreglejte