Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 6. 2017,
10.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,43

24

Natisni članek

Združena levica Luka Mesec

Sobota, 24. 6. 2017, 10.52

6 let, 7 mesecev

Na združitvenem kongresu IDS in Trsa nastala nova stranka Levica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,43

24

Levica stranka | Foto STA

Foto: STA

Na združitvenem kongresu IDS in Trsa je nastala nova stranka Levica. Člani kongresa so potrdili statut in program stranke, ki ga povzemajo gradniki socializma za 21. stoletje. Člani kongresa so za koordinatorja stranke izvolili dosedanjega koordinatorja IDS in vodjo poslanske skupine ZL Luko Mesca, ki je bil tudi edini kandidat za vodenje Levice. Za njegovo namestnico so izvolili poslanko Violeto Tomić.

Za Mesca je glasovalo 173 članov kongresa, pet jih je bilo proti. Tomićeva je za namestnico koordinatorja prejela 164 glasov, 12 jih je bilo proti. Člani kongresa so izvolili tudi organe Levice, med drugim voljene člane sveta stranke.

To, da so se danes, šest let po ustanovitvi stranke Trs, pet let po vstajah, štiri leta po ustanovitvi IDS, tri leta pa preboju koalicije Združena levica v parlament in kljub vsemu, kar se je dogajalo v zadnjem letu, vendarle znašli na ustanovnem kongresu skupne stranke Levica, po mnenju Mesca priča o tem, da je tovarištvo vendarle premagalo narcizme majhnih razlik, osebne interese in zamere.

"Enotno levo stranko potrebujmo bolj kot kdajkoli prej"

"Tako tovarištvo se ne rodi - tako tovarištvo lahko postane samo z bojem, kakršen je bil naš," je poudaril in se zahvalil. Enotno levo stranko v teh časih po njegovem prepričanju potrebujejo bolj kot kdajkoli prej.

Levica stranka | Foto: STA , Foto: STA ,

Dolga pot, ki so jo prehodili, pa po mnenju Mesca ni bila pot do cilja, ampak jih je privedla na nov začetek, v novo fazo boja za socialno, demokratično in ekološko družbo, družbo, v kateri bosta tovarištvo in solidarnost nadvladala zasebne interese. "Družbo demokratičnega in ekološkega socializma, ki je ne bo poganjala sla po profitu, ampak - kot smo zapisali v programu - vsestranski razvoj posameznika in posameznice, polni razvoj človeških potencialov ter prizadevanje za ohranitev planeta za generacije, ki prihajajo za nami," je poudaril Mesec.

Težka leta za levico

Ocenil je, da pretekla leta niso bila težka le za slovensko Levico, ampak za levico povsod po svetu. Če se je ob njihovem preboju v parlament ob uspehih Sirize in Podemosa ter socialnem vrenju povsod po Evropi že zdelo, da je pred mednarodno levico zmagovita pot, se je s porazom grške Sirize in begunsko krizo sredi leta 2015 zgodovina prelomila, ugotavlja Mesec.

"Sredina v Sloveniji je razvodenela in brezglava"

Kot je ocenil Mesec, se je po izvolitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Evropi vrnila vera v sredino, "ki naj bi rešila liberalno demokracijo pred zdrsom v fašistidne desničarske populizme". "A v Sloveniji imamo sredino na oblasti in vidimo, da se je izkazala za razvodenelo in brezglavo. Ne razume, da varnosti ne prinašajo žice na mejah ter okrepljen represivni aparat, ampak stabilne službe, zagotovljeno zdravstveno varstvo, delujoča socialna država ter kakovostno izobraževanje," je poudaril.

Levica stranka | Foto: STA , Foto: STA ,

Nevarnost po njegovem prepričanju ne prihaja od zunaj, ampak je ves čas tu, ima tudi imena. "Nepravičnost, neenakost, revščina, brezpravnost, plenjenje družbenega premoženja, tajkunizacija, teptanje okoljskih in socialnih standardov," je naštel in dodal, da sredina tega ne razume, pač pa to nevarnost ves čas hrani. Mesec je še bolj oster in pravi, da karkoli želi skrajna desnica, sredina to naredi namesto nje, "z nekoliko nežnejšo retoriko in liberalnejšim pridihom, pa vendar: iz strahu pred desnico se sama spreminja v desnico."

"Levica se ne bo uklanjala elitam, cehom ..."

Zato je po njegovem mnenju edina alternativa Levica, "ki se ne bo uklanjala elitam, cehom, interesnim skupinam, niti diktatom finančnih trgov in Bruslja". A nič v programu Levice po prepričanju Mesca ni utopija. "V zadnjih treh letih smo pokazali, kaj vse je mogoče," je pristavil. Tudi Tomićeva je v nagovoru ocenila, da lahko "neofašizmu, nevarnemu nacionalizmu ter pohlepnemu in izkoriščevalskemu kapitalizmu" le združeni napovedo ustrezen boj.

Na današnjem združitvenem kongresu je bilo videti tudi nekaj znanih obrazov, med drugim predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja, evropskega poslanca Igorja Šoltesa, ekonomista Jožeta Mencingerja in psihologinjo Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Levica stranka | Foto: STA , Foto: STA ,

Za program nove stranke je sicer od 171 članov kongresa glasovalo 168 članov. V programu izpostavljajo prepričanje, da boj za socializem ne more biti omejen le na politični sistem, temveč mora zajeti vse sfere družbenega življenja.

Kaj zavzema program nove stranke

Kot temeljne gradnike socializma za 21. stoletje, ki povzemajo program nove stranke, izpostavljajo proizvodnjo za zadovoljevanje človeških potreb, družbeno in skupnostno lastnino produkcijskih sredstev, demokratično načrtovanje gospodarstva, načrtovanje obsega gospodarstva v skladu z zmožnostmi okolja, demokracijo na delovnih mestih, solidarnost, širjenje politične demokracije, miroljubno sobivanje in enakopravnost narodov.

Na kongresu tudi o naborništvu in varnosti

V razpravi je izstopalo vprašanje obrambe ter možnosti uvedbe naborništva. Slišati je bilo stališča za in proti temu, pa tudi poziv, da v program dodajo poglavje o varnosti. Razpravljavci so med drugim opozorili še na opredelitev o infrastrukturi in obnovljivih virih energije ter na zavzemanje za univerzalni temeljni dohodek.

Pred kongresom izstopilo 94 članov

Pred današnjim kongresom je sicer 94 članov IDS poslalo izstopno izjavo. Navedli so, da so bili med tistimi, ki so ustanovili in zgradili Iniciativo za demokratični socializem (IDS) in tudi koalicijo Združena levica (ZL), iz katerih nastaja stranka Levica. "Z uzurpacijo imena ZL s strani njene poslanske skupine smo izgubili javni glas mladega socialističnega gibanja, skozi proces ustanavljanja Levice pa še njegovo notranjo demokracijo," so pojasnili.

Ustanovni kongres Levice je zato po njihovem mnenju pomemben simbolni mejnik, "vendar ne v smislu povezovanja vseh naprednih sil v tej državi, kot bi si želeli sami, ampak njihovega razbitja". A to je bila pač cena, ki jo je bil krog poslanske skupine po mnenju članov, ki zapuščajo to iniciativo, pripravljen plačati, da bi dobil, kar si je želel. "Namreč strankarski podaljšek, ki jim bo lahko vsake toliko organizirala kakšno manj ambiciozno kampanjo, sicer pa bo podložno sledila njihovemu nareku," so pojasnili.

Tako se po njihovih ocenah v ničemer ne bo razlikovala od institucij vladajočega političnega razreda, "prav tistega, ki ga je IDS želel odpraviti in zamenjati z demokratičnim odločanjem vseh delovnih ljudi".

 

Po statutu stranke Levica bo za sklepčnost kongresa, ki se bo sestajal enkrat letno, potrebna udeležba vsaj 50 odstotkov članstva stranke. Organe stranke bodo volili vsaki dve leti.

Svet stranke po statutu sestavlja največ 43 članov, od tega 25 izvoljenih na kongresu, 18 jih bodo predlagali pokrajinski odbori. V statutu navajajo tudi možnost simpatizerstva stranke. Simpatizerji lahko sodelujejo pri delovanju in uresničevanju načel stranke, imajo pravico biti obveščeni o delu stranke, vendar jim ni treba plačevati članarine in nimajo pravice biti voljeni v organe stranke ter v njih nimajo glasovalne pravice. Statut stranke predvideva tudi izvedbo notranjega referenduma.

Koordinatorja stranke tokrat voli kongres, v prihodnje pa ga bo izmed sebe izvolil svet stranke.

Ne spreglejte