Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2008,
16.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 15. 7. 2008, 16.17

8 let, 1 mesec

Ahmadinedžad: V prihodnosti možni pogovori z ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v pogovoru za iransko televizijo ubral zmernejšo retoriko do ZDA in dejal, da bi lahko v bližnji prihodnosti prišlo do pogovorov z ZDA na različnih področjih.

V prihodnjih mesecih se bodo zgodile "določene stvari", je še dejal Ahmadinedžad in dodal, da si nobena sila na svetu ne more privoščiti, da bi ignorirala Iran. "Če si ZDA želijo pogovorov z Iranom ob poštenih pogojih, to pozdravljamo. Nihče doslej še tega ni zavrnil," je dejal iranski predsednik.

Odnosi med ZDA in Iranom so hladni že od leta 1980 ZDA so leta 1980 prekinile diplomatske odnose z Iranom in odnosi med državama so od takrat hladni. Dodatno odnose bremeni iranski jedrski program, za katerega Zahod domneva, da bi ga Iran lahko uporabil za izdelavo jedrskega orožja, Teheran pa vztraja, da gre za miroljubno rabo jedrske energije.

Visoki predstavnik EU za skupno varnostno in zunanjo politiko Javier Solana, ki je minuli mesec Iranu predstavil ponudbo Zahoda, ki je pripravljen na pogajanja z Iranom o paketu pobud, če bi Teheran prekinil z bogatenjem urana, se bo v soboto v Ženevi sestal z iranskim jedrskim pogajalcem Saedom Džalilijem.

"Naše sankcije so usmerjene proti režimu in ne ljudem" Kljub temu, da ZDA pozivajo druge države, naj se umaknejo iz Irana in se pridružijo sankcijam proti tej državi, pa se je ameriški izvoz v Iran po današnjem poročanju nemškega časnika Handelsblatt v zadnjih osmih letih podeseteril. "Naše sankcije so usmerjene proti režimu in ne ljudem," je poskušal številke upravičiti predstavnik ameriškega finančnega ministrstva Adam Szubin.

V Iran izvozili so prek Združenih arabskih emiratov za več kot 400 mio dolarjev ameriškega blaga

Po podatkih ameriškega ministrstva za trgovino se je izvoz ZDA v Iran v času ameriške administracije Georgea Busha podeseteril; med drugim so izvozili v Iran za 158 milijonov ameriških dolarjev cigaret. Med izvoznimi izdelki so še krzneni plašči, skulpture, parfumi, pa tudi orožje in letalski deli. Samo v letu 2007 so prek Združenih arabskih emiratov v Iran izvozili za več kot 400 milijonov dolarjev ameriškega blaga.

Ne spreglejte