Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2024,
15.24

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

Natisni članek

Slovaška atentat Robert Fico

Sreda, 15. 5. 2024, 15.24

1 teden, 6 dni

Fico po operaciji prišel k zavesti. Spregovoril napadalec. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,69

Slovaški premier Robert Fico, ki je bil v sredo hudo ranjen v poskusu atentata, je po večurni operaciji ponovno prišel k zavesti, so poročali lokalni mediji, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa. Druge podrobnosti za zdaj niso znane. Podpredsednik slovaške vlade Tomas Taraba je že v sredo zvečer za BBC povedal, da verjame, da premier ni več v smrtni nevarnosti, saj naj bi operacija po poskusu umora potekala dobro. Slovaška ministrica za zdravje Zuzana Dolinkova je dodala, da je Fico v najboljših rokah, ki skrbijo za njegovo zdravje.

Na slovaškega premierja Roberta Fica so v slovaškem mestu Handlova izvedli atentat. Strelec ga je večkrat zadel v trebuh in roko. Fica so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Bansko Bistrico. Sprva so slovaški mediji poročali, da je stanje 59-letnega Fica resno, a da je zunaj smrtne nevarnosti. Iz kabineta predsednika vlade so nato sporočili, da je v kritičnem stanju. Minister za obrambo je na večerni novinarski konferenci sporočil, da je njegovo stanje izredno resno in da se zdravniki še borijo za njegovo življenje. Napadalca, 71-letnega pisatelja Juraja Cintula, simpatizerja opozicijske Pogresivne Slovaške, so pridržali. Na zaslišanju je izjavil, da je na premierja streljal zato, ker se ne strinja s politiko vlade. 

"Kolikor vem, je na srečo operacija dobro uspela in mislim, da bo na koncu preživel. Trenutno ni v smrtni nevarnosti," je pozno zvečer za BBC povedal Tomas Taraba. Dodal je, da je bil premier hudo poškodovan, ena krogla mu je šla skozi želodec, druga pa ga je zadela v zapestje. Takoj zatem so ga odpeljali v bolnišnico in operirali.

Premier Fico je po seji vlade pozdravljal svoje privržence, zbrane pred kulturnim domom v mestu Handlova, 180 kilometrov severovzhodno od prestolnice. Napadalec iz množice je sprožil pet strelov, od tega je Fica zadel trikrat, in sicer v trebuh in roko. Fica so varnostniki takoj odnesli v vozilo, kasneje pa so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Bansko Bistrico, saj bi pot do Bratislave trajala predolgo. "Naslednjih nekaj ur bo odločilnih," so še zapisali na vladnih družbenih omrežjih. 

Na spodnjem posnetku si lahko pogledate, kako zdravniško osebje Fica iz helikopterja pospremi v bolnišnico. 

Operacija trajala več ur

Sprva so slovaški mediji poročali, da je stanje premierja resno, a da ni v smrtni nevarnosti. Nato so iz njegovega kabineta sporočili, da je v smrtni nevarnosti. 

"Trenutno nimamo dobrih novic in svoje upanje polagamo v roke zdravstvenih strokovnjakov v bolnišnici," je na večerni novinarski konferenci povedal slovaški obrambni minister Robert Kalinak.

Kalinak je dejal, da je šlo za politični napad. "To je povsem jasno in moramo se odzvati na to," je dejal minister, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade. Zaradi poskusa atentata je napovedal sklic seje sveta za nacionalno varnost.

Atentat izvedel 71-letni pisatelj: Ne strinjam se s politiko vlade

Kot je razvidno s fotografij in posnetkov, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, je napadalec stal v množici ljudi, ki so prišli pozdravit Fica. Napadalec naj bi zaklical: "Robo, pridi sem," potem pa začel streljati.

Strelca so na kraju pridržali in je v priporu. Po poročanju slovaškega portala SME gre a 71-letnega pisatelja in nekdanjega uslužbenca zasebne varnostne službe Juraja Cintula, simpatizerja opozicijske Pogresivne Slovaške. 71-letnik je imel za orožje, s katerim je streljal na premierja, dovoljenje. Na zaslišanju je izjavil, da je na Fica streljal zato, ker se ne strinja s politiko vlade.

Po poročanju lokalnega televizijskega Kanala Markiza je leta 2016 Cintula sam preživel poskus atentata, ko ga je v nakupovalnem središču v mestu Levice, kjer živi, napadel opit moški. 

Za slovaški portal je spregovoril sin osumljenca, ki je pretresen. "Nimam pojma, kaj je moj oče nameraval in načrtoval, zakaj se je to zgodilo," je povedal. Ali 71-letnik goji sovraštvo do premierja sin ni želel komentirati, dejal je le, da ga oče ni volil. 

Moškega, ki je streljal na predsednika vlade, so na kraju vklenili. | Foto: Reuters Moškega, ki je streljal na predsednika vlade, so na kraju vklenili. Foto: Reuters

Robert Fico | Foto: Reuters Foto: Reuters Politični voditelji ostro obsojajo napad na Fica. Odzvala sta se tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob in predsednica Nataša Pirc Musar. Oba sta mu zaželela čim hitrejše okrevanje. 

Robert Fico
Novice Politični voditelji ostro obsojajo napad na slovaškega premierja Roberta Fica

Slovaški notranji minister zavezan k hitri preiskavi streljanja na Fica

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je poudaril, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se čim prej razišče ta incident. Tako kot številni drugi je tudi on pozval k umiritvi napetosti, današnji dan pa označil kot najhujšega za slovaško demokracijo.

"Naša skupna naloga je, da takoj prenehamo širiti politično sovraštvo," je minister zapisal na Facebooku, ob tem pa poudaril, da bi bilo zelo narobe, če bi se ta nevarna situacija še bolj zaostrila.

Šutaj Eštok je poudaril, da gre za prvi primer v novejši zgodovini Slovaške, da se je nekdo – namesto na volitvah – odločil politično prepričanje izraziti z orožjem na ulici, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr.

Minister je dogodek označil kot opozorilo celotni družbi pred uničenjem vsega, kar da jih je doslej združevalo kot narod.

Fico si je nakopal številne nasprotnike

Robert Fico se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. Že v prvih nekaj mesecih je z odločitvami razburil slovaško politično sceno. Tako je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, prejšnji mesec pa je podprl načrte za ukinitev javne RTVS, poroča BBC.

Fico je proruski politik, ki je lani oktobra osvojil tretji mandat slovaškega premierja. Okrivil je ukrajinske naciste in fašiste, da so izzvali ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je začel invazijo na Ukrajino, in ponovil lažno pripoved, s katero je Putin opravičeval svojo vojno, poroča CNN.

Medtem ko je bil v opoziciji, je Fico postal tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana, zlasti v primerih kritik na račun Evropske unije.

Robert Fico
Novice Kdo je Robert Fico? Populistični premier z naklonjenostjo Putinu.
Praga
Novice Beg možganov iz Slovaške se stopnjuje po vrnitvi Fica na oblast
Robert Fico in Peter Pellegrini
Novice Slovaška ustavlja dobavo orožja Ukrajini

 

Ne spreglejte