Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 12. 2007,
16.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 27. 12. 2007, 16.21

8 let, 1 mesec

Benazir Buto ubita v napadu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pakistansko opozicijsko voditeljico Benazir Buto je v mestu Ravalpindi danes ubil samomorilski napadalec.

Ko je Butova želela nagovoriti množico svojih privržencev, je samomorilski napadalec najprej ustrelil njo, nato pa se je razstrelil in pri tem ubil najmanj 20 ljudi, več deset je bilo ranjenih. Mednarodna skupnost je atentat ostro obsodila. Napadalec jo je najprej ustrelil in se nato še razstrelil Samomorilski napadalec je Butovo najprej ustrelil v vrat in prsi, nato pa se je razstrelil. Da je bila Butova ustreljena, je potrdila tudi pakistanska policija. Nekdanja premierka je težkim poškodbam podlegla ob 18.16 po lokalnem času v glavni bolnišnici v Ravalpindiju. V napadu je bilo ubitih še najmanj 20 ljudi, med njimi tudi štirje policisti.

Bodo zaradi napada preložili volitve?

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je po napadu sklical nujno srečanje najvišjih predstavnikov države, na katerem naj bi med drugim razpravljali o možni preložitvi januarskih parlamentarnih volitev, je sporočil neimenovani predstavnik pakistanskega notranjega ministrstva. Mušaraf je državljane v televizijskem nagovoru tudi pozval, naj ostanejo mirni, da bodo lahko "preprečili zlobne namere teroristov", in razglasil tridnevno žalovanje.

Šarif: Maščujmo se za njeno smrt Opozicijski voditelj in nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif se je po napadu nemudoma odpravil v bolnišnico v Ravalpindiju in nagovoril množico privržencev opozicije. "Benazir Buto je bila tudi moja sestra in ostal bom z vami, da se maščujemo za njeno smrt. Ne počutite se sami. Z vami sem. Voditeljem se bomo maščevali za njeno smrt," je povedal Šarif.

En atentat je preživela

To je bil sicer že drugi samomorilski napad na Butovo, odkar se je oktobra vrnila iz izgnanstva, da bi nastopila na januarskih parlamentarnih volitvah. Prvi napad se je zgodil na zborovanju le nekaj ur po njeni vrnitvi v domovino, pri čemer je bilo ubitih 139 ljudi. Po tem dogodku so jo oblasti večkrat opozorile, da naj bi islamski skrajneži načrtovali njen umor.

"Mušaraf je pes!" Umor Butove naj bi sicer še dodatno poglobil politično krizo v državi. V kraju Pešavar so po atentatu izbruhnili protesti, ki jih je policija medtem že zatrla. Več kot 100 jeznih protestnikov in podpornikov Butove je vpilo "Mušaraf je pes!" in "Dolgo naj živi Butova!". V Ravalpindiju so podporniki Butove razbijali okna in avtomobile, v Karačiju pa so trgovci zaradi razgrajanja protestnikov morali zapreti trgovine. V nemirih so bili ubiti najmanj štirje ljudje.

Bush: Gre za strahopetno dejanje

Mednarodna skupnost je atentat na Butovo ostro obsodila in opozorila, da skrajneži ne smejo destabilizirati Pakistana pred parlamentarnimi volitvami prihodnji mesec. Ameriški predsednik George Bush je umor Butove označil za "strahopetno dejanje" in zahteval aretacijo storilcev. "ZDA ostro obsojajo to strahopetno dejanje morilskih skrajnežev, ki poskušajo spodkopati pakistansko demokracijo," pa je na svojem ranču v Teksasu dejal ameriški predsednik Bush. Pakistan je eden ključnih zaveznikov ZDA v boju proti terorizmu.

Ki Moon: Umor Butove je ostuden zločin Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je umor Butove medtem označil za "ostuden zločin" in dodal, da atentat predstavlja napad na stabilnost Pakistana in demokratični proces v tej državi. Medtem se je na nujni seji za zaprtimi vrati sestal Varnostni svet ZN, ki razpravlja o razmerah v Pakistanu po uboju opozicijske voditeljice.

Rusija: "Napad bo sprožil val terorizma"

Rusija je opozorila pred možnimi posledicami napada. "Napad bo verjetno sprožil val terorizma," je izjavil namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Losjukov. "Po našem mnenju gre za nevaren razvoj, ki bo dodatno prispeval k nestabilnosti v Pakistanu pred volitvami," je dodal.

Karzaj: Gre za dejanje neizmerne krutosti Indijski zunanji minister je izrazil "pretresenost in zgroženost" nad umorom Butove, ki jo je ubil samomorilski napadalec med predvolilnim shodom v Ravalpindiju. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj pa je dejal, da je umor Butove dejanje "neizmerne krutosti" sovražnikov Pakistana in miru. Turčija, tesna zaveznica Pakistana, je Islamabad pozvala, naj vztraja na poti v demokracijo. Napad je ostro obsodila tudi Kitajska.

Sarkozy: Atentat je gnusno dejanje

Britanski zunanji minister David Miliband je dejal, da je globoko pretresen ob smrti Benazir Buto. "Skrajneži so z napadom na Butovo ciljali na vse, ki so zavezani demokratičnemu procesu v Pakistanu," je dejal. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je atentat označil za "gnusno dejanje", Vatikan pa je sporočil, da gre za "strašen in tragičen" dogodek.

Barroso: Atentat je napad na demokracijo in Pakistan Evropska komisija obsoja teroristični napad, v katerem je umrla Benazir Buto. Predsednik komisije Jose Manuel Barroso je izjavil, da je napad na Butovo "napad na demokracijo in Pakistan". Barroso je izrekel sožalje družini Butove ter družinam ostalih žrtev. "Upamo", da bo Pakistan ostal zavezan ponovni vzpostavitvi demokratične civilne vladavine, je ob tem izjavil Barroso. Evropska komisija je sporočila, da podpira Pakistan v njegovih prizadevanjih za organizacijo svobodnih in poštenih parlamentarnih ter lokalnih volitev. V državo je poslala tudi misijo za opazovanje volitev, katere vodja, evropski poslanec Michael Gahler, se trenutno nahaja v Islamabadu.

MZZ: Slovenija obsoja umor

Slovensko zunanje ministrstvo je obsodilo atentat na Benazir Buto. "Slovenija najstrožje obsoja dejanja političnega ekstremizma, katerih namen je izničiti prizadevanja za narodno spravo pakistanskega ljudstva ter napore za izgradnjo stabilne, moderne in demokratične države," so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ne spreglejte