Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2024,
15.54

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

kriza Bližnji vzhod Palestina gospodarstvo Savdska Arabija Tanja Fajon

Sreda, 15. 5. 2024, 15.54

1 teden, 6 dni

Fajonova v Rijadu za krepitev gospodarskega sodelovanja s Savdsko Arabijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Tanja Fajon, Faisal Farhan | "Minister je priznal izjemno pomembno vlogo Sloveniji in se tudi zahvalil za nedavno sprožitev postopkov za priznanje Palestine," je po srečanju s Farhanom dejala Tanja Fajon.  | Foto STA

"Minister je priznal izjemno pomembno vlogo Sloveniji in se tudi zahvalil za nedavno sprožitev postopkov za priznanje Palestine," je po srečanju s Farhanom dejala Tanja Fajon.

Foto: STA

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Rijadu sestala s savdskim kolegom Faisalom bin Farhanom ter ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Faisalom Ibrahimom. Glede bližnjevzhodne krize se je zavzela za rešitev dveh držav, ki bi vodila v priznanje Palestine. Izrazila je tudi željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja s Savdsko Arabijo.

Savdska Arabija je zadnja postaja ministričine bližnjevzhodne turneje, v okviru katere je pred tem obiskala Egipt, Združene arabske emirate in Katar.

"Minister je priznal izjemno pomembno vlogo Sloveniji in se tudi zahvalil za nedavno sprožitev postopkov za priznanje Palestine," je po srečanju s Farhanom dejala Fajonova. Poudarila je, da je postopek priznanja pomembno sporočilo, zlasti v odsotnosti prizadevanj za reševanje konflikta v Gazi. Mirovna pogajanja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas so namreč zastala.

Priznanje ustvarja tudi dodaten pritisk na Izrael za prekinitev spopadov, je nadaljevala in dodala, da bi mednarodna skupnost morala glasneje pozvati k trajnemu premirju v Gazi, okrepitvi humanitarne pomoči in rešitvi dveh držav, ki bi vodila v priznanje Palestine.

Govorili so tudi o gospodarskem sodelovanju

Ministrica se je danes sestala tudi z gospodarskim ministrom Savdske Arabije Ibrahimom in mu izrazila željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Savdska Arabija sicer predstavlja največji trg na Bližnjem vzhodu in je po obsegu bruto družbenega proizvoda 16. najmočnejše svetovno gospodarstvo. Je tudi najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije v Zalivu in na 21. mestu med zunanjetrgovinskimi partnericami.

Blagovna menjava med državama se je v zadnjih letih nekoliko povečala, a predvsem na račun slovenskega uvoza naftnih derivatov. Lani je skupna vrednost blagovne menjave znašala okoli 1,1 milijarde evrov, od tega je izvoz znašal približno 129 milijonov, uvoz pa eno milijardo evrov.

Slovenska podjetja so namreč zainteresirana za savdski trg. Posebej je pomembno tudi sodelovanje na področju umetne inteligence. V zadnjih letih pospešeno narašča število savdskih turistov v Sloveniji.

Tanja Fajon
Novice Ministrica Fajonova zaključuje bližnjevzhodno turnejo
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon in katarski premier za nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi
Tanja Fajon
Novice Ministrica Tanja Fajon v Abu Dabiju izrazila željo po tesnejših meddržavnih vezeh
Tanja Fajon
Novice Fajonova in Šukri obžalujeta zastoj pri pogajanjih v Gazi
Tanja Fajon
Novice Fajonova na mejnem prehodu Rafa, odjeknila je eksplozija: "Grozljivo je" #foto #video
Ne spreglejte