Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2024,
6.38

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

spopadi Gaza Izrael Hamas

Torek, 30. 4. 2024, 6.38

2 tedna, 2 dneva

Hamas pripravlja težko pričakovani odgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Hamas | Izraelski predlog predvideva 40-dnevno prekinitev spopadov, ne trajnega premirja, k čemur poziva Hamas. | Foto Guliverimage

Izraelski predlog predvideva 40-dnevno prekinitev spopadov, ne trajnega premirja, k čemur poziva Hamas.

Foto: Guliverimage

Delegacija palestinskega gibanja Hamas je v ponedeljek zvečer zapustila Kairo in se vrnila v Katar. Pri gibanju se bodo skušali čim hitreje odzvati na predlog glede prekinitve ognja v Gazi. Medtem je izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu svojcem padlih izraelskih vojakov in talcev danes dejal, da bodo vstopili v Rafo in eliminirali tamkajšnje bataljone Hamasa z dogovorom o premirju ali brez njega.

Delegacija terorističnega gibanja Hamas se namerava v Kairo vrniti s pisnim odgovorom na predlog premirja, je poročal portal Al Qahera News ob navajanju egiptovskih virov. Vir iz Hamasa, ki je blizu pogajanjem, pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da se želijo na predlog odzvati čim prej.

K sprejetju predloga za prekinitev ognja vse glasneje pozivajo ZDA. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je ocenil, da gre za izjemno velikodušen predlog. Biden pa je med drugim o tem v ponedeljek govoril z egiptovskim predsednikom in katarskim emirjem, ki ju je prosil, naj si po najboljših močeh prizadevata za izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas.

Danes naj bi v Kairo potovala izraelska delegacija 

Po poročanju medija Times of Israel naj bi danes v Kairo pripotovala izraelska delegacija. Neimenovan visok izraelski predstavnik je medtem za AFP povedal, da bo izraelska vlada do srede zvečer počakala na odgovor Hamasa, preden se bo odločila, ali bo svoje odposlance poslala v egiptovsko prestolnico.

Izraelski predlog prekinitve ognja po navedbah britanskega zunanjega ministra Davida Camerona, ki je predlog prav tako označil za velikodušen, predvideva 40-dnevno prekinitev spopadov, ne pa trajnega premierja, k čemur poziva Hamas.

"Prenehanje napadov na Palestince ni velikodušno," je za katarsko televizijo Al Jazeera glede začasne prekinitve ognja povedal visoki uradnik Hamasa Osama Hamdan.

V okviru novega predloga bi sicer izpustili še več kot 30 talcev v zameno za več sto palestinskih zapornikov.

Za Netanjahuja vojaško posredovanje v Rafi ni odvisno od izida pogajanj o premirju

Vstopili bomo v Rafo in eliminirali tamkajšnje bataljone Hamasa z dogovorom o premirju ali brez njega, je predsednik skrajno desne izraelske vlade Benjamin Netanjahu danes dejal svojcem padlih izraelskih vojakov in talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra.

"Zamisel, da bomo ustavili vojno, preden bomo dosegli vse njene cilje, ne pride v poštev," je izjavil Netanjahu. Poudaril je, da operacija izraelske vojske v mestu Rafa na skrajnem jugu Gaze ni odvisna od izida pogajanj o premirju, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vstopili bomo v Rafo in likvidirali tamkajšnje bataljone Hamasa - z dogovorom ali brez njega," je bil jasen skrajno desni izraelski premier, ki ga mednarodna skupnost - vključno z ZDA - že dlje časa poziva, naj napada na mesto ne izvede, saj se je tja iz drugih delov enklave zateklo več sto tisoč Palestincev.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je pred tem v soboto omenil možnost preložitve načrtovane ofenzive na Rafo, če bo sklenjen dogovor s Hamasom o izpustitvi talcev.

Blinken v Amanu pozval h krepitvi dostav pomoči v Gazo

 Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Amanu pozval k podvojitvi prizadevanj za dostavo pomoči v Gazo in pohvalil "izjemno delo", ki ga na tem področju opravljajo Združeni narodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Jordaniji se je sicer Blinken sestal s kraljem Abdulahom II. in zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem.

Rafa
Novice ZDA ugotovile hude kršitve izraelskih sil na Zahodnem bregu
Hamas
Novice Hamas naj bi na predlog o prekinitvi ognja odgovoril v ponedeljek
Izrael Kac
Novice Izrael omenja možnost preložitve ofenzive na Rafo v primeru dogovora s Hamasom
Ne spreglejte