Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2024,
18.59

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,51

Natisni članek

meteorologija ujma nevihta tornado vreme

Petek, 3. 5. 2024, 18.59

1 teden, 6 dni

Izredno redek ekstremen vremenski pojav, meteorologi zaprepadeni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,51

Med ujmo tornadov, ki so ta teden pustošili po Združenih državah Amerike, natančneje po zvezni državi Oklahomi, in povzročili smrti najmanj petih ljudi, so meteorologi zabeležili tudi pojave, ki se bodo najverjetneje zapisali v zgodovinske knjige. 

Meteorologi so v začetku tega tedna v Oklahomi sledili tornadoma, katerih vedenje je nekoliko odstopalo od predvidenih lastnosti teh ekstremnih vremenskih pojavov, piše ameriški medij CNN.

Tornado
Novice V divjanju tornadov umrlo pet ljudi #video

Obrnil se je in šel nazaj tja, od koder je prišel

Eden od tornadov, ki je bil tudi izredno intenziven, je med svojo potjo naredil zanko, kot temu pravijo meteorologi, kar pomeni, da je obrnil smer in potoval nazaj po svoji prejšnji poti. 

Drugi tornado, ki je pritegnil pozornost meteorologov in ki je iz iste nevihte – to je neobičajno že samo po sebi – nastal po tem, ko je prvi oslabel, je medtem izkazoval anticiklonski značaj, kar pomeni, da se je vrtel v nasprotno smer od pričakovane oziroma v "napačno" smer, piše CNN.

Anticiklonski tornadi so zelo redki. Vrtijo se v smeri urinega kazalca, takšnih tornadov pa naj bi bilo med vsemi, ki se pojavljajo po svetu, le okrog odstotek.  | Foto: Radarscope Anticiklonski tornadi so zelo redki. Vrtijo se v smeri urinega kazalca, takšnih tornadov pa naj bi bilo med vsemi, ki se pojavljajo po svetu, le okrog odstotek. Foto: Radarscope

"Težko je opisati, kako zelo redek pojav je to"

Posebnost anticiklonskega tornada oziroma tornada, ki se je "vrtel v napačno smer", je bila tudi, da je nekaj časa stal tako rekoč na mestu in da je bil izredno silovit, kar je bilo razvidno po tako imenovanih artefaktih na radarski sliki. Šlo je za ruševine, ki jih je tornado zaradi svoje moči dvignil zelo visoko v zrak, piše CNN.

Tako v spodnji objavi na družbenem omrežju X del pojava opiše ameriški meteorolog Taylor Trogdon: "Če smo čisto natančni, v tem posnetku imamo pojenjajoči ciklonski tornado, ki se premika proti zahodu, in novonastali anticiklonski tornado, ki se prav tako premika v smeri zahod–jugozahod, na radarski sliki pa so vidne sledi ruševin. Težko je opisati, kako zelo redek pojav je to."

3. maj – sopomenka za najbolj brutalne tornade

Prav danes sicer mineva 25 let od enega najsilovitejših tornadov, kar se jih je pojavilo od začetka sodobnega spremljanja vremena.

Jugozahodni del ameriške zvezne države Oklahome je 3. maja 1999 opustošil tornado kategorije F5. Umrlo je 45 ljudi, ranjenih je bilo skoraj 700, tornado pa je povzročil tudi za okroglo milijardo ameriških dolarjev materialne škode, kar bi upoštevajoč inflacijo danes pomenilo več kot 1,8 milijarde dolarjev oziroma nekaj manj kot 1,7 milijarde evrov. 3. maj v meteoroloških krogih še danes velja za sopomenko za tornado kategorije F5, torej najmočnejše. 

Fotografija tornada, ki se je v Oklahomi razvil 3. maja 1999.  | Foto: Wikimedia Commons / Daphne Zaras / NOAA Fotografija tornada, ki se je v Oklahomi razvil 3. maja 1999. Foto: Wikimedia Commons / Daphne Zaras / NOAA

Med norenjem tornada je bil izmerjen tudi vetrovni rekord, saj je veter pihal s hitrostjo blizu 500 kilometrov na uro. 

Preberite tudi:

Tornado na Kitajskem
Novice Na Kitajskem tornado terjal pet žrtev #video
Tornado v ZDA
Novice Osrednji del ZDA prizadelo več kot 70 tornadov #video

 

Ne spreglejte