Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
9.18

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

odnosi Kitajska ZDA

Petek, 26. 4. 2024, 9.18

1 teden, 3 dni

Kitajska opozorila ZDA: Zatirate našo pravico do razvoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
kitajski zunanji minister Wang Yi | Danes naj bi se Blinken predvidoma sestal tudi s Šijem. V Pekingu srečanj s predsednikom običajno ne potrdijo do zadnjega trenutka. | Foto Reuters

Danes naj bi se Blinken predvidoma sestal tudi s Šijem. V Pekingu srečanj s predsednikom običajno ne potrdijo do zadnjega trenutka.

Foto: Reuters

Čeprav se Peking in Washington pogovarjata, so se negativni dejavniki v njunih odnosih okrepili, je danes ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Kitajskem povedal kitajski zunanji minister Vang Ji. Med razlogi za to je izpostavil nerazumno ameriško zatiranje pravice Kitajske do razvoja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odnosi med stranema so se po besedah prvega moža kitajske diplomacije začeli stabilizirati, zlasti v luči novembrskega srečanja predsednika Ši Džinpinga z njegovim ameriškim kolegom Joejem Bidnom. "Toda hkrati se negativni dejavniki v odnosih še vedno povečujejo in kopičijo," je ocenil Vang.

Med razlogi za to je navedel ameriško nerazumno zatiranje pravice Kitajske do razvoja in poudaril, da se Peking zavzema za vzajemno spoštovanje temeljnih interesov. Vprašanje stabilizacije ali dodatnega nazadovanja v odnosih je preizkus iskrenosti in zmožnosti obeh držav, je dodal.

Blinken je pozdravil možnost pogovorov na štiri oči in izpostavil, da morata biti strani jasni glede vprašanj, pri katerih se razhajata, da bi se izognili nesporazumom in napačnim presojam. "To je resnično skupna odgovornost, ki jo imamo, ne le do svojih ljudi, ampak do ljudi po vsem svetu," je dejal po poročanju Guardiana.

Blinken, ki se v manj kot letu dni že drugič mudi na Kitajskem, je pred prihodom izrazil upanje na napredek v odnosih. Ob tem je napovedal, da bo v pogovorih neposredno izpostavil področja nesoglasij – ta naj bi vključevala vezi Kitajske z Rusijo, vprašanje Tajvana in trgovinske odnose.

Kitajska in EU zastava
Novice EU dala Kitajski ultimat: Odprite svoj trg javnih naročil za evropska podjetja
Brian Grimm
Novice Ameriški diplomat v Sloveniji: Česa takega še nismo videli
vohunka, vohunjenje
Novice V Nemčiji aretirali tri domnevne kitajske vohune
Volkswagen koncept Peking
Avtomoto Volkswagen za Kitajce: nova platforma, nov pristop k oblikovanju #foto
WhatsApp
Novice Apple se je uklonil kitajski cenzuri
Ne spreglejte