Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
20.53

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

Natisni članek

Viktor Orban Peter Magyar Madžarska

Četrtek, 18. 4. 2024, 20.53

1 teden, 6 dni

Na Madžarskem preiskava proti vidnemu opozicijskemu politiku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84
Peter Magyar | Peter Magyar velja za vzhajajočo zvezdo opozicije na Madžarskem. S svojo stranko Spoštovanje in svoboda se bo udeležil junijskih evropskih in lokalnih volitev ter tako izzval stranko Viktorja Orbana, ki je na oblasti od leta 2010. | Foto Guliverimage

Peter Magyar velja za vzhajajočo zvezdo opozicije na Madžarskem. S svojo stranko Spoštovanje in svoboda se bo udeležil junijskih evropskih in lokalnih volitev ter tako izzval stranko Viktorja Orbana, ki je na oblasti od leta 2010.

Foto: Guliverimage

Madžarski opozicijski politik Peter Magyar je danes sporočil, da je tarča preiskave vladnega odbora za zaščito suverenosti, ustanovljenega za preiskovanje in omejevanje vpliva iz tujine. Začetek preiskave je potrdil tudi urad, ki opozarja na sum poskusa financiranja iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tako imenovani urad za zaščito suverenosti je začel preiskavo proti meni zaradi domnevnega vplivanja iz tujine," je Peter Magyar zapisal na Facebooku. Kot je pojasnil urad za zaščito suverenosti, se preiskava nanaša na informacije v madžarskih medijih, ki "vzbujajo sume o poskusu financiranja iz tujine", poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Ob tem je urad opozoril tudi na sum, da "ista interesna skupina in mreža tujih in madžarskih akterjev, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2022 podprla Orbanovega izzivalca, zdaj znova meri na madžarske volitve".

Madžarski premier in ruski predsednik
Novice "Na Madžarskem še ne padamo skozi okna tako kot v Rusiji. A se bližamo temu."

Kršilcem grozijo do tri leta zapora

Urad za zaščito suverenosti je začel delovati februarja. Pristojen je za preiskovanje dejavnosti, ki bi lahko ogrozile suverenost države in se izvajajo v interesu druge države oziroma tuje organizacije ali fizične osebe. Prav tako preiskuje organizacije, ki prejemajo sredstva iz tujine, da bi vplivale na voljo volivcev.

Ima široka pooblastila za zbiranje informacij, a nima pristojnosti, da bi sam sankcioniral kogarkoli. Kljub temu v skladu z madžarsko zakonodajo vsakemu kandidatu, ki kandidira na volitvah in prejme finančna sredstva iz tujine, grozijo do tri leta zapora.

Judit Varga
Novice Madžarsko pretresa novo razkritje o nečednostih v pravosodju

43-letni Magyar velja za vzhajajočo zvezdo opozicije v državi. S svojo stranko Spoštovanje in svoboda se bo udeležil junijskih evropskih in lokalnih volitev ter tako izzval stranko Viktorja Orbana, ki je na oblasti od leta 2010.

Judit Varga
Novice "To, kar počnejo moji nekdanji ženi, presega vse meje"
Ne spreglejte