Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2019,
12.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

LGBT poroka istospolni Tajvan

Petek, 24. 5. 2019, 12.02

5 let

Na Tajvanu po 30 letih boja danes prve istospolne poroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Tajvan | Na Tajvanu so istospolni pari danes sklenili prve poroke. | Foto Reuters

Na Tajvanu so istospolni pari danes sklenili prve poroke.

Foto: Reuters

Tajvan s prvimi zakonitimi porokami istospolnih parov v Aziji piše novo poglavje zgodovine. Po treh desetletjih boja za enakopravnost so danes zakonsko zvezo sklenili prvi tajvanski istospolni pari.

Tajvanski parlament je pred tednom dni kljub nasprotovanju konservativnega dela družbe legaliziral istospolne poroke, s čimer je otok postal prva država v Aziji, ki je istospolno usmerjenim priznala to pravico. Prvi pari so svoje zveze registrirali v mestni hiši v Tajpeju.

Tajvan
Novice Zgodovinski premik v Aziji: Tajvan legaliziral istospolne poroke

Novopečeni zakonci ponosno pokazali svoje poročne liste

Pred številnimi kamerami in fotoaparati so se novopečeni zakonci objeli in poljubili ter ponosno pokazali svoje poročne liste in nove osebne izkaznice, na katerih je naveden njihov zakonski stan. Med mladoporočenci sta bili tudi socialna delavka Huang Mei Yu in njena partnerica You Ya Ting.

V zakonski stan naj bi danes na Tajvanu skočilo okoli 300 istospolnih parov. | Foto: Reuters V zakonski stan naj bi danes na Tajvanu skočilo okoli 300 istospolnih parov. Foto: Reuters

Leta 2012 sta si prisegli večno zvestobo pred naprednim budističnim svečenikom, vendar sta si ves čas želeli enake pravice kot heteroseksualni pari. "Sicer pozno, vendar sem vseeno vesela, da se lahko še v tem življenju uradno poročiva," je po podpisu poročnega lista dejala Huangova.

Pravno priznanje njune ljubezni je po njenih besedah pomemben korak, drugim pa bo morda olajšalo sprejeti njuno zvezo. "Zdaj, ko so istospolne poroke pravno priznane, mislim, da bodo moji starši končno dojeli, da gre za resno zvezo, in me bodo nehali prepričevati, naj se poročim z moškim," je dodala.

V zakonski stan naj bi danes na Tajvanu skočilo okoli 300 istospolnih parov

Prva sta se sicer poročila Shane Lin in Marc Yuan, ki sta se zaljubila med študijem. "To ni bilo enostavno potovanje, zelo sem srečen, da imam podporo svojega partnerja, družine in prijateljev," je vidno ganjen dejal Lin. "Danes lahko pred tako številnimi ljudmi rečem, da sva geja in da se bova poročila. Zelo sem ponosen, da je moja domovina tako napredna," je dodal.

Po navedbah tajvanskih oblasti naj bi danes zakonsko zvezo sklenilo okoli 300 istospolnih parov, od tega okoli 150 v Tajpeju, ki se lahko pohvali z zelo živahno istospolno skupnostjo. Mestne oblasti so pred nekoč najvišjim nebotičnikom na svetu Taipei 101 pripravile poročno zabavo na prostem, ki naj bi se je udeležili tudi predstavniki lokalnih oblasti in gosti iz tujine.

Ne spreglejte